Ești o persoană rațională sau sentimentală?

Ar fi util să-i putem pune o singură întrebare cuiva pe care abia l-am cunoscut şi prin care să aflăm ce fel de persoană este.
De exemplu, am putea întreba dacă este introvertit sau extrovertit. Sau care este orientarea sa politică. În orice caz, întrebările pe care le punem au rolul de a ne ajuta să-i cunoaştem mai bine pe cei despre care nu ştim nimic.

Dar există o întrebare la care probabil nu te-ai gândit, dar despre care oamenii de ştiinţă susţin că este foarte utilă şi îţi oferă multe informaţii despre cel care se află în faţa ta. Atunci când îi întrebi pe oameni unde consideră că se află eul lor, în inimă sau în creier, poţi afla lucruri interesante.

Te reprezintă mai bine inima sau creierul?

În cadrul unor studii publicate în 2013, cercetătorii au pus această întrebare studenţilor de la Universitatea North Dakota, potrivit sbs.com.au. Coordonatorii studiului, Adam Fetterman şi Michael Robinson, au descoperit că răspunsurile oamenilor corespundeau cu o serie de trăsături psihologice caracteritsice unor tipologii.

De exemplu, persoanele care au declarat că "eul" lor se află în inimă au fost în mare parte femei.
De asemenea, aceştia s-au încadrat, indiferent de sex, în tipolgia persoanelor predispuse să ia decizii morale ipotetice bazate pe emoţii.

Alte studii au arătat că persoanele care consideră că sunt mai bine reprezentate de creier decât de inimă au avut rezultate mai bune la testele de cultură generală şi au reacţionat mai puţin emoţional la situaţiile stresante. Bineînţeles, este vorba despre termenii metaforici "creier" şi "inimă", aşa cum sunt folosiţi în expresii uzuale precum "urmează-ţi inima" sau "foloseşte-ţi mintea" şi care sugerează că inima reprezintă emoţiile, iar capul reprezintă raţiunea. Iar aceste studii sugerează că modul în care o persoană se priveşte din acest punct de vedere ne poate spune multe despre personalitatea sa.

Cercetătorii au dus această idee şi mai departe şi i-au întrebat pe oameni care este organul pe care îl consideră cel mai important.
Au descoperit astfel că răspunsul la această întrebare are efect asupra opiniilor acestora cu privire la unele chestiuni medicale controversate precum avortul sau criteriile prin care se determină dacă o persoană este moartă.

De asemenea, au mai aflat că repondenţii care au pus creierul pe primul plan au fost proponderent bărbaţi, femeile fiind mai predispuse să considere inima ca fiind mai importantă.

Oamenii de ştiinţă au mai descoperit un element interesant. Se pare că există un factor care influenţează răspunsurile oamenilor cu privire la organul care consideră că îi reprezintă cel mai bine. Este vorba despre sentimentul de apartenenţă la grup. Cercetătorii au observat că oamenii dintr-o comunitate strânsă din India s-au delcarat în mare parte ca fiind cel mai bine reprezentaţi de inimă.


Mai mult decât atât, atunci când studenţii au fost rugaţi să citească texte în care erau folosite des pronume la persoana I singular precum "eu" sau "mie", aceştia au fost mai predispuşi să se caracterizeze ca fiind persoane reprezentate mai bine de creier, nu de inimă. Iar atunci când textul conţinea pronume la persoana I plural ("noi", "nouă"), participanţii la studiu s-au declarat mai degrabă ca fiind persoane reprezentate de inimă.

"Suntem de părere că percepţia unei persoane asupra locului din corp în care consideră că se află 'eul' său este similară cu un profil al personalităţii sale", a declarat profesorul Adam Galinsky, coordonatorul studiului.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod