Cum să fii mai fericit în 4 pași, conform neuroștiinței

Cine nu-și dorește să ducă o viață în care se poate bucura mai mult? Iar acum, neuroștiința a descoperit cum poți să fii mai fericit în 4 pași. Curios? Citește mai jos!

Știai că poți să fii mai fericit în 4 pași? Te ajută neuroștiința


1. Cea mai importantă întrebare pe care să ți-o pui atunci când ești trist


Câteodată, creierul tău parcă nu vrea să fii fericit. De ce? Vina și rușinea activează centrul de recompensă al creierului. Însă vinovăția, rușinea și îngrijorarea sunt soluții groaznice pe termen lung. Neurologii sunt de părere că ar trebui să te întrebi pentru ce ești recunoscător. Se pare că recunoștința îți afectează cu adevărat creierul la nivel biologic.
Beneficiile recunoștinței pornesc de la sistemul de dopamină, deoarece senzația de recunoștință activează regiunea creierului care produce dopamină și duce la interacțiuni sociale mai plăcute. De asemenea, crește și nivelul serotoninei, mai ales când te gândești că ești recunoscător pentru toate aspectele pozitive ale vieții tale.

2. Cataloghează sentimentele negative


Furie? Tristețe? Nerăbdare? Numește-ți emoțiile negative. Într-un studiu, participanții s-au uitat la poze cu persoane cu diferite expresii faciale emoționale.
În mod previzibil, creierul fiecărui participant a fost activat de emoțiile din imagini. Dar când li s-a cerut să numească emoția, cortexul prefrontal ventrolateral s-a activat și a redus reactivitatea emoțională. Cu alte cuvinte, recunoașterea conștientă a emoțiilor și-a redus impactul. Trebuie să folosești doar câteva cuvinte pentru a descrie o emoție și, în mod ideal, să folosești limbaj simbolic, ceea ce înseamnă metafore indirecte și simplificări ale experienței tale.

3. Ia o decizie


Ai luat vreodată o decizie și ai simțit după că a intrat creierul în repaus? Nu este o întâmplare. Deciziile reduc îngrijorarea și anxietatea și te ajută să rezolvi problemele.
În acest proces sunt incluse și intențiile și stabilirea obiectivelor, toate acestea făcând parte din aceleași circuite neuronale, reducând anxietatea și îngrijorarea. De asemenea, luarea deciziilor îți schimbă percepția asupra găsirii soluțiilor la problemele tale și îți calmează sistemul limbic.

4. Conectează-te cu oamenii


Trebuie să simți dragostea și acceptarea de la ceilalți. Excluziunea socială activează aceleași circuite ca durerile fizice. Relațiile sunt foarte importante pentru senzația de fericire a creierului.
Vrei să ajungi la nivelul următor? Atinge oameni. Una dintre căile principale de eliberare a oxitocinei este atingerea. Evident, nu este recomandat să atingi majoritatea oamenilor, dar atingerile precum strângerile de mână sau îmbrățișările sunt, de obicei, potrivite în mai multe contexte.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod