Istoria unei genţi dintr-o colecţie lansată la New York în decembrie, acum 5 ani

În această poveste se împletesc “elemente” importante: o colecţie limitată Louis Vuitton, desingerii Marc Jacobs şi Stephen Sprouse şi… un zbor cu avionul. Textul de mai jos mi-a fost

În această poveste se împletesc “elemente” importante: o colecţie limitată Louis Vuitton, desingerii Marc Jacobs şi Stephen Sprouse şi… un zbor cu avionul.

Textul de mai jos mi-a fost trimis de o bună prietenă după ce i-am admirat geanta şi am întrebat-o de unde o are. Vă invit să citiţi povestea ei, povestea unei genţi cu nume exotic: Louis Vuitton Stephen Sprouse Collection Monogram Rose Neverfull MM Shoulder Bag, ediţie limitată.

« Întotdeauna mi-au plăcut lucrurile atipice, puţin ieşite din comun, care poartă o semnătură distinctivă, a unui artist, a unui curent, a unui context… să fie ceva care să iasă din rând şi să facă diferenţa.

Eram în avion, zburam spre Viena. Mi-e frică de momentul decolării însă, atunci când ajung acolo sus, nu ştiu de ce, dar mă simt dintr-o dată mult mai în siguranţă. Aşa că mă relaxez, îmi iau un pahar de vin – întotdeauna roşu – şi încep să răsfoiesc revistele InFlight.
Era pe la începutul lui martie 2009. Dădeam paginile una după alta când mi-a atras atenţia poza unei genţi Vuitton cu totul deosebită. Arata ca o geantă Neverfull, dar pictată cu trandafiri în genul grafitti, în culori tari fucsia, portocaliu, asemănătoare culorilor de la vestele reflectorizante ale lucrătorilor CFR…
Mi s-a părut foarte cool.

Era ceva îndrăzneţ, reinventând parcă geanta Neverfull, aducându-i ceva fresh şi trendy în acelaşi timp. Stilul Vuitton este unul clasic, sobru şi discret, însă, acest model – genul de geanta de zi cu zi, de piaţă sau de picnic, asa cum a prezentat-o Angelina Jolie de atâtea ori în reclame – devenea în acest fel foarte appealing.
Oricum, cred că era singurul model care se preta la o asemenea interpretare…

Mai târziu am aflat şi povestea. Marc Jacobs, directorul de creaţie de atunci al casei Vuitton a reeditat două leit-motive iconice ale designerului Stephen Sprouse – graffiti-ul şi trandafirii – şi i-a reinterpretat într-o colecţie limitată de accesorii în tonuri Day-Glo de roz, verde şi portocaliu imprimate peste Monogram Print-ul specific Vuitton – «LV».
Colecţia a fost lansată în decembrie 2008 la New York, iar în ianuarie 2009, în toate magazinele Louis Vuitton din lume. A inclus modelele: Neverfull, Speedy şi Keepall, însă cea mai celebră, după părerea mea, a fost Neverfull.
A reprezentat un omagiu adus lui Stephen Sprouse, designer new-yorkez celebru care a murit în anul 2004 şi al cărui Graffiti Collection, realizată în colaborare cu Marc Jacobs fusese lansată în 2001.

Stephen Sprouse a fost perceput ca un artist pionier al combinaţiei de fashion – stilul sofisticat NY uptown, stilul punk şi sensibilitatea pop din downtown NY în anii ’80, dar de inspiraţie sixties. A mai colaborat cu Jacobs şi Vuitton pentru colecţia 2001 de graffiti logos bags.
Si omagiul nu s-a oprit aici: Jacobs a pozat nud în Harper’s Bazaar, pictat în Sprouse-Style Graffiti, iar Vuitton i-a dedicat atunci un website special.
Geanta aceea, văzută în paginile unei reviste de avion, mi-a rămas întipărită în minte… şi, două luni mai târziu, ajungând în Berlin mi-a răsărit în cale, tronând în vitrina unui foarte mare magazin Vuitton, întins pe două etaje. Evident că am intrat. Parcă mă aştepta. Am fost foarte fericită să mi-o fac cadou. În aceeaşi colecţie mai erau sneakers, eşarfe, portofele, keychains-uri, charm-bags-uri şi banderole de pus pe cap. Toate respectau culorile şi imprimeul colecţiei, fiind foarte usor de recunoscut ca făcând parte din acelaşi scenariu. Geanta puteai să o combini într-un mod spectaculos cu un mackintosh raincoat, graffiti leggings sau o mini-dress neon, acestea fiind parte a aceleiaşi colecţii.
În următorii ani, tot uitându-mă prin magazine, nu am mai văzut niciun articol din colecţia Graffiti Roses… Sunt însă fericită că am geanta, care rămâne un obiect deosebit pentru mine şi pe care îl port oricând cu plăcere…

Îmi place Marc Jacobs.

Mi se pare a fi nu numai un designer inovativ, dar şi foarte îndrăzneţ. Mi-a plăcut şi declaraţia lui în legatură cu această colecţie:

“I tried to take what Stephen had done at Vuitton and then kind of flip it in my head, and make it Vuitton’s work for Stephen, not Stephen’s work for Vuitton”
(în traducere: “Am încercat să iau ceea ce a făcut Stephen pentru Vuitton, să dau un fel de flip în mintea mea, şi să fac ca şi cum Vuitton ar lucra pentru Stephen, nu Stephen pentru Vuitton”)

După 16 ani, în această toamnă, Marc Jacobs a plecat de la Vuitton. În presă s-a scris că a făcut-o pentru a se concentra pe dezvoltarea propriului brand.
În aceste condiţii, cu atât mai mult mi-am dorit să povestesc despre această geantă. Am simţit că pot să o fac acum, după ce au trecut cinci ani de când a lansat colecţia din care face parte, ca un mic omagiu adus de mine muncii lui la Vuitton. Aşa cum şi această geantă a fost parte din expresia admiraţiei lui pentru munca desingerului Stephen Sprouse.»

Nota autoarei blogului: Acum ceva timp în urmă am lansat o provocare prietenelor mele… O provocare sub forma unui chestionar cu întrebări referitoare evident la… genţi.

Din răspunsurile lor vor lua naştere poveşti. Poveşti serioase şi haioase, care sper să vă încânte. Îmi doresc să participaţi şi voi la acest “joc”. Cele care doriţi să răspundeţi la chestionar sau să-mi trimiteţi “povestea genţii preferate” vă rog să lăsaţi un comentariu în acest sens, iar eu vă voi trimite pe mail toate amănuntele, sau scrieti direct pe adresa redactia@eva.ro pentru blogul “printre genti”.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod