Pantofii: Comoditate sau eleganţă. Ce preferă femeile şi de ce?

Când porţi încălţăminte cu toc înalt te simţi mai încrezătoare în forţele proprii, iar cei din jurul tău îşi formează o părere în consecinţă
Pasiunea femeilor pentru pantofi este binecunoscută. Iar această adevărată obsesie nu datează de ieri, de azi! Ca şi astăzi, femeile de odinioară purtau anumiţi pantofi ca marcă a statutului lor social şi, la fel ca şi acum, erau înnebunite după frumoasele, dar nu întotdeauna practicele încălţări. De unde însă această pasiune care transcende timpul? Iată ce spun specialiştii!

Statistica o spune clar: până şi în vremuri de recesiune, când vânzările la o varietate de produse scad dramatic, cele la încălţăminte rămân la înălţime.
Cum aşa? Ei bine, explicaţiile sunt multiple, dar toate se învârt în jurul stării de bine pe care o oferă o pereche (şi încă una, şi încă una...) de pantofi, cel mai adesea cu toc înalt, nu cu talpă joasă.

De ce te simţi grozav când îţi cumperi pantofi?

Nu degeaba se numeşte "terapie prin cumpărături": achiziţionarea unei perechi superbe de pantofi - sau simpla probare a acesteia - declanşează aproape instantaneu secreţia de dopamină, un neurotransmiţător care îţi dă imediat o stare de beatitudine, de parcă tocmai ai fi înghiţit un drog puternic.

Din moment ce acesta este efectul, nu este de mirare că femeile devin rapid dependente de cumpărături, în special de cele care vizează achiziţiile sub formă de pantofi.

Şi, susţin experţii, acest tip de cumpărături declanşează şi într-o măsură mai mică - sau cel puţin întârzie - sentimentul de vină care însoţeşte adesea achiziţiile costisitoare fiindcă te poţi convinge că pantofii sunt o investiţie practică, de care te poţi folosi constant.

Trebuie spus, de asemenea, că pe lângă secreţia de dopamină, în momentul în care îţi cumperi pantofi, se activează o regiune a creierului ce poartă denumirea de "zona colecţionarului".
Şi asta fiindcă pantofii sunt un soi de obiecte preţioase de artă pe care femeile adoră - şi simt nevoia - să le colecţioneze, întocmai ca pe nişte mici sculpturi valoroase.

Astfel îţi poţi explica şi rafturile, pantofarele şi cutiile în care ţi-ai aşezat, cu multă atenţie, fiecare pereche de pantofi în parte, sortându-le pe categorii în funcţie de tip, culoare, calitate, uz etc., cât şi adrenalina şi bucuria neţărmurită pe care o simţi când în sfârşit reuşesti să pui mâna pe acea pereche preţioasă de pantofi la care visai de luni de zile.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod