Tie&dye, din nou la moda

Pregateste-te pentru o noua senzatie pe care o propune moda verii 2008: tendinta "tie&dye". Pentru ea, exista doar doua variante: fie place foarte mult, fie deloc.

Pregateste-te pentru o noua senzatie pe care o propune moda verii 2008: tendinta "tie&dye". Pentru ea, exista doar doua variante: fie place foarte mult, fie deloc. Aceasta tendinta este una dintre cele care apartin stilului hippie si vine direct din anii '70.

Tendinta "tie&dye" a fost vedeta in cadrul festivalului de moda de la New York. Colectia primavara-vara 2008 a lui Diane von Furstenberg a fost o adevarata pledoarie pentru aceasta tehnica.

Ce reprezinta tehnica "tie&dye"?


Tie&dye este un procedeu artizanal de vopsire a tesaturilor, care consta in rasucirea si innodarea materialelor, inainte de a le pune in amestecul de vopsea. Daca se doreste imprimarea mai multor culori, se asteapta ca panza sa se usuce, apoi aceasta este innodata in alte locuri fata de prima data si introdusa in cel de-al doilea amestec de vopsea.

De fapt, asta si inseamna cele doua cuvinte care desemneaza aceasta metoda: to tie = a innoda si to dye = a vopsi. Numele acestei tehnici vine de la asocierea cu cravata, care este si ea innodata si vopsita in acelasi timp.

Degradeurile

 
Ceea ce probabil nu multe dintre noi stiu este ca si degradeurile sunt obtinute printr-o tehnica asemanatoare. In acest caz, se foloseste o singura culoare, dar cu concentratii diferite.

Cum o adaptam?


Sa nu crezi ca, daca innozi si vopsesti o rochie, vei fi la moda in sezonul cald. Vestimentatia "tie&dye" se poarta cu precautie. Retine trei principii de baza:

1. Spiritul forma-culoare

Culorile nu se amesteca oricum, ci se impletesc in degradeuri dragute care nu includ mai mult de 3-4 tonuri. Astfel, vor lua nastere blocuri de culoare cu imbinari nedefinite, care orneaza: rochii ample, adesea lungi pana in pamant, cardiganuri cu dublura, topuri din matase sau poalele fustelor contrastante cu restul, ce par a fi stropite cu vopsea.

2. Alegerea culorilor

In ceea ce priveste culoarea, nu imbina rosul cu verdele. Desi ambele sunt de actualitate, a fi la moda nu inseamna a purta o vestimentatie ce insumeaza toate tendintele, ci a o adapta pe cea care ti se potriveste cel mai bine si a-ti alege tinuta in functie de ea.

Evita combinatiile nefericite de genul norilor sau cetei si mergi pe culori bine definite si imbinate cu stil. Poti opta pentru culori reci: brun, bej, violet, grena, albastru si negru. Nu combina niciodata mai mult de patru culori. Risti sa semeni cu o stea multicolora sau cei din jur sa creada ca porti rochia unei fetite de 5 ani...

3. Materialele

Joaca-te cu materialele sofisticate: matase naturala, satin, voal sau velur. Combina-le cu accesorii sidefate. Ideea este sa pui in contrast tinuta intr-un stil sobru (culori reci) si accesoriile stralucitoare.

 Tie&dye la tine acasa

Acest procedeu este usor de realizat si acasa. Daca te incumeti sa fii propriul tau creator, iata cateva sfaturi:

  • Stabileste de la inceput ce vrei sa realizezi: un degrade, o floare, cercuri etc.
  • Nu pune materialul in cea de-a doua culoare decat dupa ce s-a uscat prima;
  • Pune in vas, alaturi de apa si culoare, otet. Ajuta la fixarea culorii si, astfel, impiedici decolorarea ei la spalat;
  • Dupa ce ai pus materialul in vas, fierbe amestecul la foc mic timp de 30 de minute;
  • Vei putea obtine orice culoare doresti daca vei combina cateva nuante de baza:
  1. -Rosu si galben = portocaliu
  2. -Mov si putin galben = rosu
  3. -Galben si albastru = verde
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • angi pe 22 Apr 2008, 15:56
    vopsitul acasa

    Nu sfatuiesc pe nimeni sa incerce daca nu are o vopsea foarte buna, ca altfel se ia pe piele, in mod special tricourile (chiar daca sunt bumbac 100%). Am astfel de tricouri facute acum vreo 14 ani. ideea e sa nu se vada urat pe piele, ca daca doar se curata treptat la spalat, nu ar fi o problema. Eu am avut vopsit cu negru, care in timp a luat nuante de gri, deci patina se instaleaza frumos, nu e problema.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod