Metalele

Dintre cele 30 de metale cuprinse in tabelul lui Mendeleev, aurul, argintul si platina au fost onorate cu epitetul de "nobile" si "pretioase". Este greu de stabilit in ce moment anume al preistoriei omul a luat cunostinta de aur si de argint, remarcandu-le usor prin aspectul lor atragator si prin marea lor maleabilitate care permitea o foarte usoara si buna prelucrare. Cristina Turnagiu Dragna continua serialul dedicat bijuteriilor, dezvaluindu-ti lucruri mai putin stiute despre metale.

Cele mai vechi mentiuni despre aceste metale pretioase au fost: textele cuneiforme pentru aur, Epopeea lui Ghilgames, vedele si Biblia pentru argint, cel din urma, platina, fiind si ultimul sosit in istorie, datorita nenumaratelor oprelisti, dictate de neingredere initiala a oamenilor in extraordinarele sale calitati.

Aurul

Multe materiale au fost folosite de-a lungul vremii pentru confectionarea bijuteriilor, dar, gratie calitatilor sale fizice inegalabile, materialul cel mai utilizat si mai dorit a fost si este aurul, acest metal fascinant care nu isi va pierde din stralucire niciodata.

In timpurile incasilor aurul era considerat ca un fragment de Soare cazut pe Pamant.
Era venerat ca Dumnezeu al lor si il adorau. Acelasi loc il ocupa aurul si la mesopotamieni si egipteni unde il simboliza pe Ra, Zeul Soarelui. La crestini, aurul este simbolul luminii supranaturale emanate de Sfantul Spirit. O data cu mileniul II inainte de Hristos aurul este consacrat ca sigurul etalon de valoare. Dar cu vremea, penuria de aur a dat nastere unui adevarat fenomen social: goana dupa pretiosul metal, care a schimbat de multe ori istoria omenirii, precum si unei pseudostiinte - alchimia - ce isi propunea transformarea plumbului in aur.

Nobilul metal in stare pura, deci sub forma aurului de 24 de carate (caratul reprezinta partea de aur fin, continuta de o cantitate de aur care este impartit in 24 de parti egale), 99,99% aur, fiind putin rezistent la solicitari mecanice si la uzura, nu poate fi folosit la podoabe. El este preferat si utilizat sub forma de aliaje (cu argint, cu cupru, cu platina sau nichel) pentru a-i oferi forta si duritate. Bijuteriile sunt de obicei confectionate din 18 parti aur si 6 parti cupru (cel de 18 carate) sau din 14 parti aur si 10 parti cupru (cel de 14 carate).
Aurul utilizat in bijuterii este galben, rosiatic sau alb. Aurul roz sau rosu este un aliaj cu cupru iar cel alb este un aliaj de aur trecut printr-o baie de rodium care ii confera acestuia stralucire, il innobileaza si ii da un aspect diferit de aurul traditional (mai cenusiu sau foarte alb).

Argintul

Argintul a fost la fel de apreciat, chiar din antichitate, ca si aurul. Orientul, Mesopotamia, Egiptul, Levantul, Troia, Creta, Grecia dar si romanii, persii si indienii au apreciat frumusetea argintului, confectionand din acest metal pretios nu numai bijuterii ci si obiecte de vesela, arme si, din fir de argint, imbracaminte.

A fost o perioada in istorie cand aurul era chiar considerat etalon de valoare - debenul - reprezentand 91 de grame de argint. Numele ii provine din latinescul argentum, derivat la randul sau din grecescul argos care inseamna alb. Biblia il considera ca metalul care simbolizeaza bogatia, talentul dar si tradarea (lui Iuda - argintii).

Platina

Este ultimul metal pretios descoperit de catre om dar nu si cel din urma folosit, tinand cont de faptul ca vechii egipteni si indienii precolumbieni isi confectionau bijuterii din granule de platina imbinate cu aur.
Din 1735 dateaza o mentiune despre un metal cenusiu, greu ce nu putea fi topit, care este denumit cu o nuanta de dispret "platina del Pinto", adica "argintelul de pe raul Pinto". Englezii au socotit extragerea platinei o irosire de timp.

Abia in secolul trecut au fost descoperite calitatile platinei, dupa ce s-a reusit topirea ei la 1770 de grade Celsius. Platina este cotata la fel cu aurul dar avantajele ei sunt superioare, aceasta putand rezista mii de ani fara sa se degradeze sau uzeze. De aceea platina a inceput sa fie folosita pe scara larga in bijuterie, ajungand in ultimii ani sa fie mult mai apreciata decat celelalte metale nobile.

Zodiacul mineral

1.Simbolurile planetare ale pietrelor

Soarele: crisoberil, diamant
Luna: piatra Lunii, perle, smarald
Marte: granat rosu, rubin
Mercur: safir galben, topaz
Jupiter: ametist, lapis-lazuli, safir albastru
Saturn: acromarin, spinel albastru
Venus: hiacint, safir portocaliu

2. Relatia intre pietre si lunile anului:

Ianuarie: cuart roz, granat, hiacint
Februarie: ametist, onix
Martie: jasp, turmalina, heliotrop
Aprilie: diamant, safir, cristal de stanca
Mai: smarald, agat, crisopraz
Iunie: perle, calcedonie, piatra Lunii
Iulie: rubin, carneol
August: onix, sardonix
Septembrie: crisolit
Octombrie: acvamarin, opal
Noiembrie: topaz
Decembrie: turcoaza, zirconiu

3.
Pietrele protectoare ale nativilor din cele 12 zodii:


Varsator: turcoaz si turmalina
Pesti: ametist si alexandrit
Berbec: carneol si jasp
Taur: diamant si zirconiu
Gemeni: smarald si crisopraz
Rac: aventurin si perle
Leu: rubin si cuart roz
Fecioara: citrin si agat galben
Balanta: coart fumuriu si safir
Scorpion: sardonie si opal
Sagetator: cuart albastrui si calcedonie
Capricorn: onix si ochi de pisica

4. Gemele potrivite zilelor de nastere:

Luni: perle, cristal de stanca
Marti: smarald, rubin
Miercuri: ametist, magnetit
Joi: safir, cornalina
Vineri: smarald, ochi de pisica
Sambata: diamant, turcoaza
Duminica: topaz, diamant.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod