Cum să reacționezi când copilul tău te rănește

Din păcate, copiii pe care îi iubești atât de mult încă din momentul în care se nasc cresc și se pot schimba atât de mult, încât nu îi mai poți recunoaște la un moment dat.
Ți se pare că ieri copilul tău te lua în brațe și îți spunea că te iubește. Iar azi este adultul care vrea să se îndepărteze de tine și strigă în gura mare că ești cea mai rea mamă din lume. Însă cum ar trebui să răspunzi la astfel de declarații, atunci când copilul tău te rănește verbal sau fizic?

Moduri în care poți reacționa când copilul tău te rănește verbal sau fizic


Ți-a zis vreodată copilul tău că te urăște, că ești cea mai rea mamă din lume sau că nu poate să mai aștepte să se mute din casă? Aceasta este o listă cu câteva dintre frazele cele mai jignitoare pe care le poți auzi de la copilul tău. Nu e de mirare că diferite gânduri și multe lacrimi apar după astfel de jigniri.
Da, ai făcut multe pentru copilul tău, dar ultimul lucru pe care ar trebui să îl faci este să plângi. Trebuie să controlezi situația.

Este nevoie să înțelegi că, în această situație, ești un adult. Trebuie să te comporți în mod corespunzător, nu ca un copil jignit. O reacție emoțională puternică stimulează deseori un comportament rău. Copilul se simte puternic în această situație și continuă.

Cu toate acestea, cum poți reacționa la cuvintele urâte?


Trebuie să înțelegi că și copilul tău poate trece prin perioade grele. Cuvintele ofensive pe care le folosește nu sunt întotdeauna legate de tine. Copiii spun adesea lucruri urâte atunci când au o problemă pe care nu știu să o rezolve, așa că sunt supărați pe întreaga lume.
Pur și simplu nu pot face față tuturor emoțiilor lor. Însă cum ar trebui să reacționezi la cuvintele jignitoare?

1. Nu răspunde nepoliticos


Când răspunzi într-un mod agresiv, copilul vede că nu poți controla situația. Acest lucru arată că singura modalitate de a face față atacurilor verbale este printr-un contraatac verbal. Copilul tău va folosi acest model de comportament în viitor.

2. Nu țipa și nu îl pedepsi


De asemenea, țipatul și pedepsele nu ajută la rezolvarea problemei. Doar vor forma un model greșit de comportament în situațiile conflictuale. Pedepsele nu îți învață copilul cum să își controleze emoțiile.

3. Calmează-te


Inspiră și expiră adânc înainte de a spune ceva. Apoi vorbește calm, asigurându-te că ești complet relaxată.

4. Evidențiază problema


Fii atentă la motivul pentru care copilul este supărat. Îi poți spune că faptul că este nepoliticos nu îl va ajuta să își facă temele mai repede sau mai bine.
Îi poți spune că îți pare rău că se simte prost, dar că este responsabil pentru ceea ce a făcut. Acestea sunt posibilele opțiuni pentru a continua conversația.

5. Dacă nu te poți liniști, pleacă


Dacă nu te poți liniști în interacțiunea cu cel mic, este mai bine să pleci și să revii la problemă mai târziu. O atitudine agresivă nu face decât să arate că nu controlezi situația.

Ce să faci atunci când copilul te lovește?


Atunci când copilul te amenință cu adevărat, apelează la ajutorul un psiholog. Ar fi mai bine dacă întreaga familie ar merge la ședință, deoarece este posibil ca cel mic să fi învățat acest model de comportament de la o vârstă fragedă de la tine sau de la partenerul tău.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod