Reactiile emotionale si exprimarea lor

Incepand cu perioada de mijloc a copilariei avem reactii la emotiile pe care le simtim in functie de ceea ce dorim sa exprimam. Uneori, ne propunem sa mentinem sau sa intensificam anumite emotii, fie ele pozitive sau negative. De exemplu, poate ca doriti sa savurati si sa prelungiti bucuria pe care o simtiti in anumite situatii si sa minimalizati sau sa eliminati o emotie ca tristetea sau furia.

Puteti sa va propuneti acest lucru pentru a va incuraja sau pentru a feri alte persoane de trairile dumneavoastra negative. Eforturile oamenilor de a regla intensitatea emotiilor incep de timpuriu. Parintii isi invata copiii, atat direct cat si prin exemplul personal, cand anumite emotii sunt adecvate si cand nu, indicandu-le modalitati si momente cand este bine sa exprime ceea ce traiesc sau din contra, sa nu arate ceea ce simt.



Succesul pe care il putem avea in societate tine de capacitatea noastra de a putea regla intensitatea emotiilor si de felul in care exprimam ceea ce simtim. Oamenii isi controleaza sau regleaza emotiile in multe feluri, gasind strategii comportamentale si cognitive diferite pentru a se simti mai bine. In fata unei situatii care ne poate crea disconfort unele persoane fie aleg sa nu se mai gandesca la acea problema, evitand in felul acesta trairile negative, fie aleg sa se implice in alta activitate placuta sau solicitanta, ori incearca sa gasesca solutii la acea problema, implicandu-se in rezolvarea ei.

Aceste tactici pot fi folosite pe rand, in functie de contextul situatiei.
Pentru inceput putem sa ne canalizam atentia in alta directie pentru a ne calma si apoi, mai tarziu, cand mintea este mult mai limpede, putem analiza natura problemei care ne-a deranjat. Aceste tactici nu sunt alese intotdeauna deliberat, insa folosirea repetata a anumitor strategii poate determina crearea unor reactii automatizate, iesind din zona controlului constient.

Reactiile oamenilor la emotiile lor, indiferent daca este vorba de strategii deliberate de reglare sau de reactii automatizate, pot influenta celelalte componente ale emotiilor, fie direct, fie indirect. Eforturile facute pentru suprimarea emotiilor pe care le simtiti au un cost ridicat la nivelul functionarii cognitive.
Eforturile de mentinere a echilibrului prin inhibarea exprimarii emotionale pot afecta capacitatea persoanelor de a face fata universului lor social. Daca intr-o discutie interlocutorii nu exprima in mod natural ceea ce simt si gandesc, in timp, relatia celor doi se erodeaza.

O strategie buna pentru reglarea emotiilor este aceea a reevaluarii situatiei si incercarii de a gasi variante alternative de a o rezolva, comparativ cu tendinta de a inhiba exprimarea propriilor ganduri si emotii. Pe termen scurt, tehnicile de distragere a atentiei sunt strategii mai bune decat tendinta de a sta si "rumina". Rememorarea cauzelor si consecintelor tinde sa amplifice emotiile negative, in timp ce distragerea atentiei le reduce.
Din cauza efectelor emotiilor asupra evaluarii si judecatilor, eforturile de rezolvare a problemelor tind sa aiba mai mult succes dupa ce emotiile negative au fost reduse.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod