Cum previi aparitia vergeturilor in sarcina

Foarte des intalnite la gravide, vergeturile afecteaza aproximativ 80% din viitoarele mamici, putand aparea in timpul sarcinii, dar si dupa aceasta.
Foarte des intalnite la gravide, vergeturile afecteaza aproximativ 80% din viitoarele mamici, putand aparea in timpul sarcinii, dar si dupa aceasta. Pot sa apara insa si la celelalte femei, mai ales la sportive, adolescente si la persoanele care se ingrasa.

Ce sunt vergeturile?


Reprezinta leziuni cicatriciale cauzate de ruperea fibrelor de colagen de la nivelul dermului. La inceput, vergeturile sunt linii neregulate, rosii, roz, violet sau maro inchis, cu lungime si grosime variabila. Cu timpul, se deschid la culoare si devin albicioase, mai greu de observat.
Cele mai frecvente regiuni in care apar sunt abdomenul, sanii, bratele, coapsele, soldurile si fesele.

Cum te feresti de aceste semne inestetice


Tratarea vergeturilor poate fi sau nu eficienta, in functie de stadiul in care se afla ele. In cazul in care acestea au o vechime mai mare (sunt deja alb-sidefii) se urmareste ameliorarea lor. In concluzie, singurul tratament viabil este de fapt preventia lor. Ce poti face asadar pentru a preveni nesuferitele vergeturi?

  • Adopta o dieta sanatoasa si variata (fructe, legume, alimente bogate in vitaminele A si E).
    Acesta va fi un avantaj, atat pentru dezvoltarea bebelusului, cat si pentru pielea ta. Nu uita de hidratarea pielii cu minim doi litri de lichide zilnic.
  • Hidrateaza-ti pielea si din exterior cu produse anti-vergeturi, special concepute pentru gravide. Cu cat pielea este mai hidratata, cu atat va fi mai elastica, micsorand astfel riscul aparitiei vergeturilor. Sunt ideale produsele care contin vitamina A, E, acid hialuronic, pantenol, uleiuri vegetale. Un masaj usor cu miscari circulare la nivelul sanilor, abdomenului si feselor in fiecare zi va stimula circulatia pielii, prevenind astfel aparitia inesteticelor semne.
    Cremele nu vor reusi sa inlature insa vergeturile deja existente.
  • Renunta la fumat! Pe langa faptul ca este daunator pentru bebelus, fumatul are efecte negative si asupra oxigenarii corespunzatoare a pielii.
  • Nu uita de sport pentru a reusi sa mentii sub control numarul de kilograme acumulate!

Care sunt factorii de risc?


Desi exista metode de a minimiza riscul aparitiei lor, nimeni nu poate garanta rezultatul final, pentru ca intinderea excesiva a pielii nu este singura cauza de producere. Alti factori de risc sunt:

  • mostenirea genetica: daca mama are o piele cu elasticitate scazuta, este foarte posibil ca acest lucru sa fie mostenit, fiind terenul ideal pentru instalarea vergeturilor;
  • pielea deschisa la culoare;  
  • pielea uscata; acumularea excesiva de kilograme suplimentare;
  • sarcina multipla;
  • disfunctiile hormonale - de exemplu o disfunctie a glandei corticosuprarenale;
  • tratamentul prelungit cu corticostereoizi folosit frecvent pentru tratarea psoriazisului sau eczemelor etc
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • simika pe 28 Sep 2012, 13:07
    depinde intr-adevar de tipul de piele...

    eu am bb, nu am nici urma de vergetura nicaieri dupa nastere...am cateva din adolescenta dar nu ceva evident pe coapse. Cu celulita am probleme acum dupa nastere si se vede f urat, pentru ca sunt f slaba (48 kg). Am pe fund si nu o suport, lucrez la ea acum facand sport si folosind un aparat care vibreaza tesutul. Revenind la vergeturi: nu am fost foarte atenta la ce am mancat, nu am baut intotcmai cantitatea de apa n de apa, si stotusi sunt multumita de mine. Va pup!ecesara

    0
    0

  • roxana pe 31 Oct 2009, 00:22
    vergeturi si celulita

    buna ma numesc roxana am 22 de ani si as dori cateva sfaturi k sa scap de celulita si de vergeturi de pe picioare.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod