Cele mai interesante lucruri pe care nu le știai despre culoarea ochilor

Dacă ai ochii căprui, probabil te-ai întrebat cum ai arăta cu ochii albaștri. Sau invers. Sunt foarte multe lucruri pe care nu le știm încă despre culoarea ochilor, fiind un mister pentru multe persoane. Iată câteva lucruri interesante despre culoarea ochilor:
Ai auzit probabil că bebelușii se nasc cu ochii albaștri, dar nu este valabil în cazul tuturor bebelușilor. Secretul ochilor albaștri este nivelul scăzut de melanină din iris, care dispersează lumina și creează un efect albastru. Culoarea ochilor în cazul multor bebeluși cu vârsta curprinsă între 3 și 18 luni se poate schimba pe măsură ce numărul melanocitelor din iriși crește. Uneori, culoarea ochilor nu se definitivează până la vârsta de 12 ani.

Bebelușii care se nasc cu ochii căprui nu trec prin aceste schimbări și își mențin aceeași culoare a ochilor de-a lungul întregii vieți. Datorită conținutului ridicat de melanină, stratul exterior al irisului absoarbe și reflectă lumină, ceea ce creează nuanțele maronii.
Chiar dacă persoanele cu ochii căprui se confruntă mai rar cu boli ale ochilor decât cele cu ochii albaștri, trebuie totuși să poarte ochelari de soare. Razele UV au același efect asupra melanocitelor din iris ca și asupra melanocitelor din piele.

70% din populația lumii are ochii căprui


Ochii căprui sunt dominanți la nivel mondial, aproximativ 70% din populația lumii având ochii căprui. În unele regiuni procentajul ochilor căprui ajunge la 95%, așa cum se întâmplă în Asia, Orientul Mijlociu, America de Sud sau sudul Europei. 


Zonele în care se află cele mai multe persoane cu ochii albaștri sunt cele din nordul Europei, în țări precum Estonia, Danemarca și Finlanda, unde procentul ajunge la 85%.
În Germania procentul celor cu ochi albaștri este de 75%, iar în Anglia este de 50%. Uneori, ochii de culoare albastră pot fi întâlniți și la persoane din Orientul Mijlociu. 

Citește și: 
Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit că irisul de culoare albastră este determinat de o mutație genetică apărută în urmă cu aproximativ 6-10.000 de ani. Inițial toți oamenii aveau ochii căprui, dar o mutație a dus la scăderea producției de melanină în iris. Cercetătorii sunt de părere că acest lucru s-a întâmplat prima dată în zona din nordul Mării Negre.

Numai persoanele care au descendenți europeni pot avea ochi de alte culori în afară de căprui


Doar 2% din populația lumii are ochii verzi.
Această nuanță s-a format datorită unui conținut moderat de melanină în combinație cu pigmenții galben-maronii. Ochii verzi sunt cel mai des întâlniți în Spania, Irlanda, Rusia, Brazilia, Islanda și Pakistan. O culoare a ochilor foarte rar întâlnită este galben, care este determinată de o cantitate mare a unui pigment galben numit lipocrom.


15 gene pot determina culoarea ochilor


Culoarea ochilor este determinată genetic. În trecut se considera că o singură genă este responsabilă pentru culoarea ochilor, dar specialiștii au descoperit că există în jur de 15 gene care afectează culoarea ochilor. 

Cu tooate acestea, principalele două gene responsabile pentru culoarea ochilor sunt OCA2 și HERC2, ambele localizate la nivelul cromozomului 15.

Deși sunt șanse mari să ghicești culoarea ochilor unui copil în funcție de culoarea ochilor părinților săi, aceste variații genetice duc la rezultate surprinzătoare.
De aceea unii părinți cu ochii căprui pot avea copii cu ochi albaștri, iar unii părinți cu ochi albaștri pot avea copii cu ochi căprui.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod