Ești dependentă de balsamul de buze? Ce efecte negative are și cum să-l folosești corect

Ești dependentă de balsamul de buze? Ce efecte negative are și cum să-l folosești corect

Simți nevoia să aplici imediat balsam când buzele tale devin chiar și puțin uscate? Este un semn că ai putea fi dependentă de acest produs de îngrijire și că ar putea să-ți facă mai mult rău decât bine.
Deși balsamul de buze în sine nu creează dependență, nevoia de a-ți simți buzele hidratate poate să-ți dea senzația că ai nevoie tot timpul de balsam.

"Balsamul de buze nu conține ingrediente care pot să provoace o dependență psihologică. Obiceiurile repetate pot da dependență, dar ingredientele din balsamul de buze nu creează adicție", declară medicul dermatolog Anjali Mahto pentru glamourmagazine.co.uk.

Dar care este motivul pentru care unele persoane nu se pot despărți de balsamul de buze? Se pare că acest lucru are legătură cu efectul balsamului asupra buzelor.

De ce se usucă buzele?


"Pielea de pe buze nu este la fel precum pielea de pe restul corpului pentru că este, practic, o mucoasă (așa cum este cea din interiorul gurii sau a nasului) și nu are suficiente glande sebacee care să o hidrateze", spune medicul David Delport. Acesta este motivul pentru care pielea buzelor se usucă mai repede și mai puternic decât oricare altă zonă a corpului.

"Faptul că îți lingi buzele face ca enzimele din salivă să usuce și mai mult membrana buzelor, rezultatul fiind un cerc vicios de uscare și crăpare", spune Dr.
David.

De ce provoacă balsamul de buze dependență?


În primul rând, balsamul este o modalitate rapidă și simplă de a calma buzele uscate și iritate.

Dar dacă examinezi compoziția balsamurilor de buze, poți descoperi ușor de ce apare nevoia de a reaplica în mod repetat. "Unele balsamuri de buze conțin conservanți, parfum și arome care pot irita buzele, făcându-le mai uscate și crăpate. De fapt, cu cât aplici mai mult balsam, cu atât buzele tale devin mai uscate. De aici și dorința de a continua aplicarea", spune medicul dermatolog Anjali Mahto.

Ce efect negativ are balsamul asupra buzelor?


Principalul efect negativ al balsamului asupra buzelor este acela că în timp poate usca și mai mult pielea buzelor. "Majoritatea balsamurilor pentru hidratarea buzelor conțin ulei mineral, un derivat din pentrol, ceea ce înseamnă că au efect ocluziv și stopează producția proprie de ulei a buzelor.
Te vei baza tot mai mult pe ele, iar buzele vor fi și mai uscate când nu le folosești
", declară medicul dermatolog Debbie Thomas. 

În afară de asta, unele studii au arătat că anumite ingrediente din balsamurile de buze pot fi toxice atunci când sunt ingerate. În anul 2017, UFC Que-choisir, una dintre cele mai mari asociații pentru protecția consumatorului din Franța, a trimis un avertisment după ce a descoperit că numeroase balsamuri de buze de top conțin cantități nedorite de hidrocarburi saturate din ulei mineral (MOSH), care au fost asociate de-a lungul timpului cu noduli limfatici și inflamarea ficatului atunci când sunt ingerate.

Ce poți face?


Potrivit experților, pentru a rupe cercul vicios al folosirii balsamului trebuie să schimbi produsul pe care îl folosești. Scopul este să înlocuiești balsamul de buze cu un tratament care chiar are efectul de a vindeca buzele crăpate și de a le hidrata, în loc să le "sigileze" cu un strat de ulei mineral.

"Optează pentru un balsam care hrănește, dar nu este prea gras.
Eu prefer uleiul de jojoba, uleiurile omega și ceramidele pentru zona buzelor. Numeroase branduri au lansat produse fără ulei mineral și folosesc alternative cu uleiuri din plante sau alge
", spune medicul dermatolog.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod