Cariera in psihologie?

  •  
    • 594 mesaje
    13 Mar 2007, 16:23
    2 4
    Am observat ca exista studente la psihologie pe acest forum si in ideea ca as dori si eu sa ma inscriu la o facultate de acest gen, ce sfaturi ati putea sa-mi dati?

    1. Care sunt cele mai bune facultati de psihologie din tara? Au toate acelasi specific?
    2. Ce poti face dupa ce termini facultatea? Ce optiuni ai?
    3. Care sunt stadiile pe care trebuie sa le urmezi ca sa devii psiholog?(ma refer la cati ani de studiu trebuie sa faci si cele mai importante examene pe care trebuie sa le dai)
    4. Cum e privita aceasta meserie la noi in tara?
    5. Avem psihologi de renume in tara la ora actuala?(Care sunt cei mai cunoscuti psihologi din Romania?)
    6. Care sunt abilitatile, cerintele unui student la psihologie?(De ex, faciliteaza cu ceva dc ai terminat un liceu real sau uman? Ce abilitati credeti ca trebuie sa aibe un student la psihologie?)
    7. De ce meseria aceasta a fost practicata majoritar de barbati, in tarile in care s-a dezvoltat cel mai puternic?

    Daca este cineva student sau psiholog pe acest forum, as aprecia daca mi-ar putea raspunde la intrebari. As dori sa ma informez "informal" despre acest domeniu pt ca informatia formala nu ma ajuta cu nimic.

    Stiu doar ca watermelon e studenta la psihologie. Dc vezi acest mesaj, watermelon, te rog verifica-ti mailul pe @eva.ro.
  •  
    • 25 mesaje
    13 Mar 2007, 16:57
    1 3
    Am facut psihologia multi ani in urma.Acum sint meneger la propria firma. Am 24 de angajati si treburile merg bine. Si in familie e tot okei.Stiu cum sa manipulez cu oamenii si situatiile care apar. Daca iti place fa facultatea.Daca nu vei lucra in profesie,vei reusi in alte domenii.Succes
  •  
    • 594 mesaje
    13 Mar 2007, 19:01
    0 0
    Mutumesc larstil.
  •  
    • 594 mesaje
    13 Mar 2007, 19:31
    1 1
    Dar oare cum as putea sti daca sunt potrivita sau nu pt meseria aceasta?
    Ce calitati ar trebui sa aiba un bun psiholog?
  •  
    • 162 mesaje
    13 Mar 2007, 21:05
    1 2
    Sfatul meu este sa te duci la unul dintre ei. psihologii se ocupa printre altele si de descoperirea talentelor, inclinatiilor. pe de alta parte ar fi interesant sa descoperi chiar tu ce te atrage si daca ai fi buna. Un test proiectiv ar fi si el indicat doar daca ti-l face cineva cu adevarat profesionist. Eu iti recomand Rorschach, este un test in care se vede foarte mult. Bafta!
  •  
    • 2060 mesaje
    14 Mar 2007, 00:20
    0 0
    maria am sa raspund punctual si cat de concis se poate!

    1. Cele mai bune nu stiu daca e termenul potrivit si am sa explic mai incolo de ce, dar ca sa iti raspund te poti orienta in functie de mai multe criterii: locul unde traiesti tu si putina informatie legata de ce scoala de psihologie se face in centrele universitare, un exemplu ar fi ca UBB-ul te va forma cognitiv-comportamental iar la Univ Buc,. te vei forma psihanalist, asta pt anii de studiu ai facultatii, asta reclama ca tu ai sondat putin terenul!

    2. Dupa terminarea facultatii trebuie un master si formari respectiv specializari pe ceea ce urmaresti sa faci, in functie de asta poti ramane in cercetare, sau poti fi practician fie angajata intr-o firma daca vb de psih muncii, fie in clinica ori scolara, fie te formezi pe psihoterapie si iti faci cabinet, pt toate acestea ai nevoie de formari si de acceptul colegiului psihologilor, consulta-l pe internet il gasesti!

    3. Eu am facut 4 ani, inteleg ca acum sunt 3 si 2 ani de master obligatorii, pe urma formarile se intind si ele pe durate relativ lungi, cel putin un an!

    4. Din pct de vedere al mass-mediei si al mijloacelor de informare e ok, din punct de vedere al cetateanului de rand e privita inca cu ochi critici, neincredere si alti cativa factori explicabili!
  •  
    • 2060 mesaje
    14 Mar 2007, 00:28
    0 0
    5. Avem...dar cei mai multi pe care ii cunosc eu sunt cercetatori mai mult decat practicieni, insa cunosc si eu cativa care nu sunt neaparat niste nume in domeniu, dar care sunt f. buni...cateva exemple cunoscute ar fi: oana benga, mircea miclea, daniel david, ioan manzat (cursurile lui m-au fascinat! , bianca cristea etc.

    6. Ca sa iti scriu pe larg abilitatile ar trebui sa umplu cateva pagini, stricto senso am sa spun ca te ajuta daca ai terminat un liceu cu profil real, de ce??? Pentru ca vei da de psihologia experimentala (sora geamana cu statistica!) iar acolo ai nevoie de gandire matematica, in plus daca iti va placea sa lucrezi in cercetare ai nevoie de asemenea de asta fiindca vei lucra mult pe programe care au la baza gandirea matematica! Multa lume vine de la uman atrasa fiind de latura umana a profesiei, in practica nu e chiar asa iar ca student e greu dar nu imposibil! Psihologia e o stiinta...sociala e drept dar tot stiinta ramane!

    7. As putea raspunde printr-o intrebare cu doua capete...de ce in proportie de 99% filozofii au fost barbati??? De ce in proportie la fel de mare neurostiintele benficiaza tot de savanti barbati???  gandirea abastracta si critica draga mea....noi suntem cu sentimentul asa... insa pe categoria de invatamant noi batem de departe, sunt studii legate de asta poti citi...hai sa spunem ca noi ne intrebam mai putin dar alinam mai mult, unii barbatii le pot face pe amandoua, tin minte odata la un curs o vorba: paradoxal barbatul intelege cel mai bine sufletul femeii ! Inca mai cercetez daca e asa...
  •  
    • 2060 mesaje
    14 Mar 2007, 00:29
    1 0
    E foarte bine ca te-ai gandit sa te duci sa vezi daca ai abilitatile necesare la cineva competent in asta, asta inseamna ca psih respectiv ar trebui sa fie format pe consiliere in cariera, daca esti din Ardeal poti accesa Centrul Expert din Cluj care se ocupa cu asa ceva, au site da un search pe google si vei vedea, nu pot sa il scriu aici din cate stiu!
    Un test foarte bun printre altele este inventarul/chestionarul de interese bazat pe teoria lui Holland, care considera ca oamenii manifesta interese pt lucrul cu oamenii sau obiecte si preferinte pt lucrul cu idei sau fapte in functie de tipul lor de personalitate: RIASEC (vei vedea ce inseamna asta la momentul oportun!) vei primi acest test cu siguranta daca vei merge la cineva competent! Spuneam la inceput ca nu ai de unde sa stii ce e mai bun, decat dupa ce termini, abia atunci iti conturezi niste idei clare, si vei opta pt specializari, conteaza mult sa citesti si pe langa cursuri, pt ca facultatea te va forma teoretic mult practic mai putin, de aceea daca poti du-te in fiecare an in practica, de exemplu noi trebuia sa facem 100 de ore de practica pt fiecare an de studiu, eu am facut si mi-a prins f bine, astfel intri putin in meserie si inveti sa aplici teoria, si iti va fi mai usor sa te angajezi! Succes! Nu e o facultate usoara, cel putin la UBB!
  •  
    • 594 mesaje
    14 Mar 2007, 09:08
    0 0
    Multumesc pentru explicatie si pt timpul acordat, aquamarina.
    Intr-adevar, m-am gandit sa consult un psiholog. Documentatia mea in ceea ce priveste facultatea de psihologie(Cluj, Bucuresti, Timisoara) e de pe net, insa stiu ca in orice domeniu la noi lucrurile nu stau chiar asa cum apar "formal".
  •  
    • 2060 mesaje
    14 Mar 2007, 13:36
    1 0
    Nu, nu stau e adevarat...daca ar fi sa optez acum as opta pentru timisoara, am prieteni care au terminat acolo si au fost f multumiti (depinde f mult si de persoana, fiecare avem anumite afinitati/abilitati, nu stiu cum esti tu , iar nivelul de pregatire e foarte bine structurat, de asemenea sunt mult mai deschisi altor oportunitati decat cei de la UBB spre exemplu pe care adeseori orgoliul si inchistarea/rigiditatea stiintifica nu ii lasa! e destul de dificil de cuantificat exact si de dat un raspuns clar cat de cat fara erori! mai consulta-te si vezi! si apoi iei o decizie!
  •  
    • 594 mesaje
    14 Mar 2007, 15:25
    0 0
    Si, concret, cam care ar fi diferenta dintre cele doua facultati? (Tm si Cj)
  •  
    • 2060 mesaje
    14 Mar 2007, 18:01
    1 1
    Concret nu iti pot spune, pot sa iti spun doar ce e la Cluj! Formarea se face exclusiv pe psihologia cognitiva, de aici tatonand pana la terapii cognitiv comportamnetale...celelalte arii sunt doar amintite si mai putin aprofundate, cred ca nici nu s-ar putea altfel ar fi ca si medicina anii de studiu, oricum cu tot cu masterul si specializarile cam pe acolo e ...de exemplu la cluj nu vei face deloc psihologia cuplului, a familiei...vei face doar psihologia muncii/organizationala, psih scolara, psih clinica asta asa in arii mari (pe directii pe care poti merge si la master!)..pe langa asta sunt tot soiul de cursuri, introduceri in terapii etc..dar daca te vei uita pe site vei gasi exact ce se face, asta chiar ca asa e, iti dai seama ca nu scriu astia pe site-uri ceva ce nu se face!
  •  
    • 594 mesaje
    14 Mar 2007, 18:58
    0 0
    Mersi ! Am inteles ce vrei sa spui, am inteles pe ce directie se merge la Cluj. Tu ai continuat cu masterul? Lucrezi in domeniu?
  •  
    • 2060 mesaje
    14 Mar 2007, 19:14
    0 0
    maria da am continuat cu masterul, si acuma sunt in cursul specializarilor, doua fac deodata lucrez in domeniu printr-un noroc, cand am vazut ca trebuie sa fac 100 de ore practica in fiecare an si cand am vazut ca nici naiba nu te ajuta , ti se va face putintel sila dar trebuie sa treci peste..ei bine mi-am luat tupeul ca armura si m-am dus in anul 2 la o scoala si am vauzt cum se procedeaza acolo cu elevii ce ai de facut etc, pe urma in anul 3 la un spital mare din Cluj, pe urma in anul 4 la o firma mare unde exista si departamentul resurse umane, asa in primul an am stat in bibleoteca sa invat cercetare si cum se introduc datele cand vrei sa interpretezi ceva cu alte cuvinte am invatat sa folosesc SPSS-ul! Ei bine dupa ce am facut practica toata vara la scoala respectiva m-am oferit voluntar, nu eram platita dar faceam treaba si invatam de la tipa care era psiholog acolo, la un moment dat trecuse deja un an jumate si mergeam de doua ori pe saptamana acolo, directoarea a inceput sa ma placa si sa povesteasca in stanga si in dreapta despre mine, cum langa noi era o gradinita m-am dus sa fac consiliere cu parintii, sa vad copii, sa le fac fisele psho-pedagogice etc chemata fiind de directoarea de acolo...si normal ca dupa ce am terminat m-au chemat acolo si iaca-ta un job, pe langa asta dau meditatii la greu si ma descurc!
    Specializarea o poti incepe inca de pe bancile scolii, de prin anul 3, si iti recomand sa faci asa, fiindca eu fac o specializare de 3 ani si una de 5 deci ia timp...
  •  
    • 7364 mesaje
    14 Mar 2007, 20:23
    2 0
    cum sa isi faca ma Rorschach?? poate doar daca vrea sa vada daca are probleme psihice, ca e pt bolnavii mintal testul ala... in alta ordine de ei, fetele au dreptate, citesc si eu tot ce s-a scris si revin eventual cu completari
  •  
    • 594 mesaje
    15 Mar 2007, 00:39
    0 0
    Aquamarina, ai putea sa fii dublu licentiata, si la Cluj si la Timisoara, dar pe teme diferite?
  •  
    • 594 mesaje
    15 Mar 2007, 13:42
    0 0
    Iar daca esti licentiata in psihologie, ai posibilitatea sa optezi pt master in oricare domeniu vrei, sau esti conditionata de licenta?
  •  
    • 2060 mesaje
    15 Mar 2007, 14:25
    0 0
    pai nu, nu cred ca se poate si nu vad sensul, tu poti opta dupa ce termini facultatea pt cate specializari vrei, nu e musai sa repeti facultatea in sine, in legatura cu masterul nu stiu cat/ce se poate face, eu l-am facut tot pe domeniul meu adica pe tematica de psihologie, mie de exemplu mi-ar fi placut tare sa fac ceva pe psihologia artei pt ca ma preocupa, dar nu prea am avut unde, sau ce am vazut nu mi-a convenit insa este timp!
  •  
    • 594 mesaje
    15 Mar 2007, 14:53
    0 0
    1. Ce fel de psiholog poti fi daca esti doar licentiat si ce poti face practic, avand numai licenta?
    2. Ce avantaje aduce masteratul si ce poti face practic dupa ce ai facut masteratul?

    Deci, comparativ, care e diferenta teoretica si practica dintre cele doua nivele(licenta - master in psihologie) in noul sistem - Bologna?

    Am inteles ca specializarile se fac dupa master, insa sunt conditionate de ore de practica. Daca specializarile urmeaza dupa master, acestea nu includ doctoratul?
  •  
    • 2060 mesaje
    15 Mar 2007, 15:30
    1 1
    1. practic nu poti face nimic deoarece pregatirea necesara nu e una solida doar in urma licentei, dar daca ai pile se poate...

    2.masteratul te introduce in ceea ce se numeste practica si itidezvaluie lucruri care voit nu sunt incluse in cei 4 ani de curs! Masteratul este catalogat cu foarte multe puncte la dosar atunci cand mergi sa ai acceptul colegiului.

    Nu stiu despre noul sistem mai nimic, fiindca nu ma mai preocupa, probabail ca au structurat altfel materia!
    Unele specializari pot fi incepute inca din timpul studentiei, ma precis din anii terminali, unele doar dupa licenta, nu e obligatoriu ca pt o specializare sa ai si masterul deci nu e conditie sine qva non, specializarile sunt si ele structurate metodologic adica ai teorie+practica! Doctoratul e una specializarea e altceva, spre exemplu poti termina facultatea si te poti inscrie direct la o formare/specializare pe terapia familiei/cuplului, specializarea dureaza 3 ani, pe urma mai faci un an jumatate daca esti acceptata terapie sub supervizare, iar mai apoi dai un examen pentru a deveni psihoterapeut specializat in terapia familiei, asta e o explicatie in linii mari! iti dai seama ca nu toti psihologii vor fi dr. psihologi! dar adca doresti poti sa urmezi si doctoratul, insa in prealabil trebuie sa ai masterul