CE PRAJITURI FACETI DE SARBATORI?
-
0 1Buna, mai sunt doar putine zile pina la Craciun sau An Nou asa ca va rog sa facem un top al prajiturilor ce le faceti pt familiile voastre. Eu fac cozonac,nuci,tarta cu crema de vanilie si fructe ,prajitura cu foi sau tort de cacao cu nuci.Dar au devenit obijnuite si as mai schimba,voi ce retete bune aveti?
-
Chiar daca au devenit"obisnuinta", turta dulce si cozonac fac mereu de Craciun! Oricum, n-avem cum sa ne plictisim, daca le mancam doar odata pe an!
In rest, mai fac prajituri dupa cum imi vine, poate retete nou invatate. Anul asta mai fac salam de biscuiti si rol cu cocos. Iar pt Revelion, tort cu crema de cafea, eclere, chec. -
De obicei de Craciun fac doar cozonac,cateodata si turta dulce.De revelion fac fursecuri umplute cu crema si negresa.La mama acasa se faceau(cand eram eu mica)foarte multe prajituri de revelion.Faceam cornulete,fursecuri,placinta cu branza,negresa si tort.E adevarat eram si cinci copii.Si de revelion o sa iau si un tort.
-
de sarbatori face mama cozonaci, iar eu voi face negresa insiropata (seamana cu amandina), alba ca zapada, si probabil un tort cu o crema din frisca si finetti.
alte prajituri pe care le fac la ocazii ar fi felinare cu ciocolata, budapesta (sau televizor), si negresa cu gem de caise deasupra si glazura din bezea. -
Carmenteodora eu n-am auzit de prajitura asta Snickers ..
ne spui si noua reteta ?
Mama mea face bineinteles cozonac cu multa , multa nuca , o rulada cu banana ( cred ca rulada asta se numeste ,, lacrima de elefant ''
)
de Revelion mai face tort de mere cu frisca , iar de Craciun covrigei cu branza si mac -
xory am gasit pe culinar reteta(are si imagini),nu am facut-o dar o voi incerca de Revelion
http://www.culinar.ro/forum/index.php?showtop ic=9235&st=0
(elimina spatiul intre top si ic)
8 albusuri batute spuma cu 300 gr.zahar (17-18 linguri),
apoi se adauga peste spuma obtinuta 4 linguri faina amestecata cu 1/2 praf de copt si 3 linguri cacao
La sfarsit se pun si 400 gr.nuca prajita si zdrobita cu sucitoarea (sau facaletul cum vreti voi)
Se imparte copozitia in 3 farfurii si
se intinde compozitia dintr-o farfurie pe fundul tavii pe care s-a pus hartie de copt.Se coc aceste 3 foi pe rand,
la 170 grade pentru 15 min nu mai mult.
Crema: 8 galbenusuri,un ou intreg,3 linguri cacao, 250-300 gr.zahar,
4 linguri lapte,100 gr.ciocolata amaruie
Toate acestea se fierb pe abur, iar dupa ce s-a racit se adauga un pachet de unt sau margarina(rama sau delma)
Se pune crema intre foi si deasupra si apoi se rade ciocolata.
Se lasa putin sa se intrepatrunda crema, apoi se taie cu grija. -
Am gasit in adresa de mai jos niste retete de prajituri unguresti, f bune! Este un caiet cu retete de prajituri si primele 3-4 foi sint goale! Imaginea se poate mari, pt o vizualizare mai buna! Dati clic pe fiecare pg, caci contine o coala de caiet, scanata!
http://www.ajorza.org/pictures/pics11/retete-mami/resize/ -
Buna nu stiu daca e cea clasica sau doar adaptata de mine,eu am facut la o singura tava de chec mai maricica,necesar:3 oua,150zahar,125g faina,10 lingurite de ulei,sare,zahar vaninilat,1lingurita praf de copt,rom- 3 mere, zahar, scortisoara, un pic de unt.Pregatire,scobesti merele in interior pina ramine cam 1/2cm lateral,iei miezul il maruntesti, il amesteci cu zahar si scortisoara,pui amestecul inapoi in mar si o lingurita de unt,le pui pe o farfurie de tabla unsa cu ulei si la cuptor 30min.In acest timp,separi ouale ,galbenusul se amesteca cu un praf de sare si uleiul ca la maioneza,dai la rece, albusurile se bat spuma tare cu zaharul ,vanilia si rom si la rece,amesteci faina cu praful de copt,le ti separat pina pregatesti tava de pus la cuptor.Acum iei o tava de chec si pui zahar pe care il faci caramel(zahar ars),tapetezi tava cu caramelul si lasi sa se raceasca.Amesteci cremele de galbenus in albus si faina.Pui merele in tava cu capul in jos si peste torni amestecul avind grija sa intre in toate locurile libere dai la cuptor pt.30 min la 160grade,se scoate raceste si tapeteaza cu frisca .Asta e tot dar e yammmy.
-
bim 73 , eu am incercat si iti recomand din toata inima urmatoarea crema pentru foile de napolitane :
Se fierb cu foarte putina apa :250g nuci macinate, 250g zahar,200g miere de albine , 2-3 linguri de cacao .Se da deoparte de pe foc si cat e inca calda se adauga 1 pachet de unt sau margarina si esenta de rom (fiola )
Sarbatori fericite si ,,dulci"!