Tipuri de cuplu si dificultati intampinate in solutionarea conflictelor

Intr-un studiu de referinta, M.A.Fitzpatrick a identificat patru tipuri principale de cupluri: traditional, separat, independent si mixt; dupa cum veti vedea, fiecare tip...

Intr-un studiu de referinta, M.A.Fitzpatrick a identificat patru tipuri principale de cupluri: traditional, separat, independent si mixt; dupa cum veti vedea, fiecare tip de cuplu e predispus la un anumit gen de negocieri defectuoase ale conflictelor. Afland care este tipul de cuplu pe care il formati, veti putea obtine indicii privind impedimentele care stau in calea negocierii in cazul dumneavoastra.

Cuplul traditional

In acest gen de cuplu exista o abordare traditionala privind rolurile sexuale impartirea sarcinilor in gospodarie, iar partenerii au tendinta sa cada de acord asupra chestiunilor conjugale si de familie. Asadar, cuplul traditional intampina mai putine conflicte. Totusi, conflictele nu sunt cu desavarsire absente.

Tendinta sotiei traditionale de a nu acorda atentie situatiilor conflictuale si de a-si ascunde adevaratele sentimente o pune in pericolul de a se alege cu o depresie sau cu alte afectiuni psihosomatice, care pot include dureri de cap sau de stomac si tulburari digestive. Sentimentele refulate pot de asemenea sa iasa la iveala prin descarcari periodice de manie. E nevoie ca acest tip de sotii sa invete sa abordeze direct situatiile conflictuale, mai ales daca sunt predispuse la descarcari emotionale violente.

Cuplul separat

Este exact asa cum indica si numele. Partenerii au tendinta de a se detasa unul de celalalt, petrec mult timp separat si isi dezvaluie prietenilor mare parte din adevaratele lor sentimente. Conform cercetarilor, partenerii separati evita conflictele directe. Se pare ca acest tip de cuplu mentine o anumita distanta pentru a evita explozia de sentimente, de altfel intense, care sunt mascate de pretinsa lor indiferenta.

Daca ambii parteneri sunt multumiti cu acest aranjament, nu exista nici o problema, cel putin pe termen scurt. Dar de cele mai multe ori, unul sau chiar ambii parteneri se "trezesc" - de exemplu, atunci cand intalnesc pe cineva de care sunt atrasi - si isi dau seama ca nu au nici un fel de relatie cu partenerul. In astfel de cazuri, casnicia se destrama rapid. Daca partenerii cuplului separat decid sa infrunte separarea emotionala si sa-si analizeze conflictele, ei trebuie in primul rand sa se asigure ca stapanesc identificarile partiale si tehnicile de ascultare, inainte de a incerca sa-si rezolve conflictele.

Cuplurile independente

Acestea au un mod direct de a comunica si nu de putine ori se trezesc prinsi in discutii asupra unor probleme semnificative sau nesemnificative. Nu exista prea multe conventii cu privire la impartirea sarcinilor in gospodarie ori la dovezile de iubire si adeseori se intampla ca ei sa aduca in discutie problema separarii si divortului. In timpul cercetarilor, independentii afirma despre ei ca sunt extrovertiti.

Aceste cupluri trebuie sa-si constientizeze tendinta de a negocia pe marginea unor probleme nesemnificative si trebuie sa invete sa discearna intre ceea ce este important si ce nu este important. In plus, deoarece independentii sunt predispusi sa poarte lupte deschise, ei trebuie sa invete cum sa se stapaneasca si sa comunice intr-o maniera diferita, sa asculte si sa vorbeasca despre ei alternativ, activitati care, din pacate, lipsesc din casniciile independentilor.

Cuplurile mixte

Aceste cupluri pot avea unele sau toate trasaturile enumerate mai sus si trebuie sa aplice recomandarile formulate pentru tipul de cuplu cu care se aseamana cel mai bine.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod