Indragostirea: calea pasiunii

Prima scanteie, primul semn, prima senzatie de pasiune, primul semn de gelozie sunt primele semne prin care iti dai seama ca esti indragostita si ca iubesti.
Prima scanteie, primul semn, prima senzatie de pasiune, primul semn de gelozie sunt primele semne prin care iti dai seama ca esti indragostita si ca iubesti. Afla mai multe despre senzatiile prin care treci cand esti indragostita de la psihoterapeutul nostru Claudiu Ganciu.

Prima scanteie

Prima scanteie? Poate atunci cand descoperi ca oameni sunt diferiti? Poate atunci cand constati ca in lumea aceasta sunt baieti si fetite? Dar asta ar insemna sa mergem in copilarie si cred ca nu am face foarte rau daca am face asta. Pe de alta parte exista si profesori si profesoare care sunt obiectul pasiunii fiecaruia. Uneori ei sunt decisivi in alegerea carierei unei persoane intrucat avem tendinta de a ramane pe domeniul respectiv.

Putem merge si in adolescenta acolo unde un baiat sau o fata ajunge sa creeze un alt tip de interes. Peste tot si in toate se ascunde o prima scanteie. Observam mai ales in terapia de grup aceste diferente dintre modul in care oamenii situeaza prima scanteie. Dar la orice analiza psihologica cat de cat profunda ajungi sa constati destul de repede ca in spatele primei scantei exista o alta prima scanteie ca si cum s-ar intemeia unele pe altele si depinde doar de noi sa ajungem la o concluzie - care este in fond prima.

Fanteziile fetitei sau tinerei fata de tata ar putea sa fie o prima scanteie? De ce nu? Faptul de a pleca de acasa cu primul baiat intalnit ar putea sa fie o prima scanteie? De ce nu? As spune ca aceasta prima scanteie depinde exclusiv de modul in care fiecare reuseste sa integreze experientele de pana acum pentru ca daca o luam intr-un mod obiectiv ajungem sa constatam destul de repede cand de variata este aceasta prima scanteie care aprinde sau incearca sa aprinda un foc.

Imaginea simbolica este a printesei din padurea adormita. Scanteia ei era aprinsa deja, dar pentru ca ea sa fie simtita, traita, manifestata avea nevoie de un context, de o persoana fata de care sa manifeste trairea existenta deja. Prima scanteie? Care din ele? Cea mereu potentiala care exista in fiecare sau cea manifestata deja? S-a scris mult despre aceasta posibiltiate. Poate ca este mai usor de vorbit despre dragoste, iubire decat despre sexualitate.

Dar exista oare aceasta prima scanteie fara a atinge si problema sexualitatii? Poti sa iubesti asexuat? Se spune despre iubirea platonica. Parerea mea este ca ceea ce se intelege prin iubire platonica si ceea ce spune Platon sunt subiecte complet diferite si moduri de perceptie eronate. Platon nu exclude pratci sexualitatea din ceea ce spune sau scrie si pana la urma nu am auzit nici un pacient care sa vorbeasca despre iubire fara sexualitate. Mai mult chiar cand nu se vizeaza sexualitatea pare a nu se viza nici iubirea.

Sa spunem ca iubirea este perceputa ca partea pozitiva a sexualitatii sau sexualitatea ca partea negativa a iubirii sau alte variante. Dar cu ramane cu prima scanteie? Poate cu primul impuls sexual sa fie?

Primul semn cand suntem indragostiti

Nu cred ca exista un semn in sine care sa redea starea de indragostire. Starea este data de receptarea si acceptarea sentimentelor respective. Practic, fiecare vede ceea ce simte si exista un moment in care o persoana ajunge sa identifice ca starea resimtita este una de indragostire.

In social se pune deseori accentual pe manifestarile somatice ale indragostirii este vorba despre comportamentele inedite, despre trairea starii de emotie, pierderea vocii, accelararea batailor inimii. Dar acest set de manifestari se constituie cand persoana resimte starea in lumea lui interioara.

As considera mai curand ca starea de indragostire sa fie receptata ca un prim semn atunci cand o persoana vede ca ceea ce simte este inedit, ca ceea ce se petrece in universal sau interior are legatura cu o anumita persoana. Pacientul indragostit are o capacitate unica, aceea de a se lasa dus de ceea ce simte.

Este posibil ca o persoana sa fie indragostita de o alta persoana, dar sa nu accepte starea ceea ce ar face sa existe un conflict interior puternic. Este un caz care apare frecvent in momentele de separare. Daca ea se separa pentru ca a fost inselata, insa resimte dragostea pentru el atunci se creeaza un conflict interior intre un "orgoliu" nu stau langa cineva care ma inseala si o traire "il iubesc".

Pasiunea conditionata sau neconditionata

Starea de pasiune este una apropiata de starea de indragostire. Pasiunea este mai curand asociata de pacienti cu sexualitatea decat cu iubirea aproapelui la nivel general. Actiunile facute cu pasiune sunt puternic investite. Obiectul aparut este puternic investit cu o stare aparte de apropiere, de contact, de intalnire cu el. Pasiunea este o stare de reducere puternica a cenzurilor si de implicare puternica in relatia respectiva.

Pasiunea presupune a te lasa dus de ceea ce vine din interiorul tau. Dar te poti lasa dus de o multime de lucruri si alcoolul si drogurile sunt exemple in acest sens. Pasiunea pentru iubit este o stare de a accepta neconditionat ceea ce vine din tine. Un alt cuvant care poate aproxima starea de pasiune este intensitatea. 'Caut experiente intense in relatiile mele sentimentale, cand aceasta intensitate dispare nu mai sunt interesata de el". Aici intensitatea este in locul experientei sexuale.

Daca pasiunea ca starea interioara este neconditionata, ea se desfasoara intr-un spatiu real ca urmare ea este encesar sa fie integrate in realitatea sociala, economica si mai ales in realitatea celuilalt. Pasiunea pentru persoana reala este una, pasiunea pentru o persoana simbolica care aparent ia forma unei persoane reale. Devine dificila la un moment dat si pare a fi rupta de realitatea celuilalt.

Idolatrizarea persoanei iubite

Transformarea persoanei iubite in idol este o operatie frecvent intalnita in adolescenta si in copilarie. Idolatrizarea este deseori o stare intalnita si mai tarziu. Practic este o operatie de stergere a realitatii si de transformare intr-un model ideal. Este un proces intalnit deseori, in diferite ipostaze, in orice relatie terapeutica.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod