Cum te păcălește creierul să-ți fie dor de fostul

În momentul în care te-ai despărțit de fostul, știi că ai luat o decizie înțeleaptă. Relația nu era sănătoasă și nu vă mai înțelegeați.
Toți prietenii ți-au spus că vei trece peste această despărțire și că viața merge mai departe. Problema este că nu poți să treci peste. Indiferent de cât de mult te gândești la amintirile neplăcute și cât de bine îți este în prezent, există o mică parte din tine care se gândește că v-ați putea împăca. Însă de ce se întâmplă acest lucru? Cum te păcălește creierul să-ți fie dor de fostul? Nu ar fi mai simplu dacă ar exista o explicație, pentru a te ajuta să înțelegi de ce faci lucrurile acestea? Ei bine, chiar există.

De ce îți este dor de fostul?


Știința vine în ajutorul nostru și ne explică ce impact au reacțiile chimice din creier în fiecare etapă a unei relații.
Este important să înțelegi ce se întâmplă cu creierul tău la începutul unei relații - amigdala și cortexul prefrontal din creier se sting. Aceste zone sunt, de obicei, responsabile pentru judecata pe care o ai înainte de a lua o decizie. Iar când sunt oprite aceste zone, nu îl poți judeca pe partenerul tău. Creierul controlează aceste răspunsuri pe care le dai, pentru a întări atașamentul emoțional din relația ta. Cu alte cuvinte, creierul face tot ce poate pentru a-ți provoca o dependență de partenerul tău.
Iar când vă despărțiți, rămâi cu această dependență de fostul.

Conform antropologului Helen Fisher, dragostea nu este o emoție, ci un sistem de motivare, o unitate centrală și o parte a unui sistem de recompense al creierului. Toate relațiile anterioare au fost ghidate de către sistemul de recompense al creierului. 

După o despărțire, zona ventrală a creierului este activată, crescând nivelul dopaminei din organism. Te gândești constant la fostul? Dopamina este vinovată, fiind responsabilă pentru procesul de gândire obsesivă și repetitivă. 

Ideea din spatele aceste cercetări nu este de a te face să crezi că iubirea nu există.
Este despre înțelegerea modului în care apar aceste sentimente și cum poți trece peste o despărțire. Dacă recunoști că sentimentele și gândurile tale sunt normale, ai mai multe șanse să treci peste o despărțire. Adu-ți aminte că toate aceste substanțe chimice își reduc din intensitate după o anumită perioadă. Dă-ți seama că, atunci când îți este dor de fostul, este un proces normal care apare după despărțire. Și că este un proces trecător.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod