5 mituri despre partaj. Cum se împarte averea familiei, la final de căsnicie

În România, cam una din cinci căsnicii sfârșește prin divorț, arată statisticile, cauza principală a divorțurilor fiind infidelitatea conjugală
Deși cele mai multe divorțuri se finalizează prin acordul părților, la partaj, lucrurile se complică. Titu Eugen Gheorghe, avocat cu experiență în gestionarea cazurilor de partaj, explică mai jos cinci mituri cu privire la „împărțirea” averii după divorț.


1. Bunurile de dinainte de căsătorie nu sunt împărțite la partaj

Adevărat.
Partenerii își pot păstra fără probleme bunurile și proprietățile pe care le dețineau înainte de a-și pune pirostriile. „Bunurile de dinainte de căsătorie au regim de bunuri proprii ale fiecărui soț și nu vor fi împărțite la partaj, căsătoria neavând nicio influență asupra calității de bun propriu al acestora”, explică avocatul Titu Eugen Gheorghe.



2. Dacă locuim în concubinaj, nu putem avea dreptul la anumite bunuri la despărțire

Fals. Deși concubinajul nu are aceeași valoare legală precum căsătoria, asta nu înseamnă că bunurile cumpărate la comun nu se vor împărți între parteneri, dacă decid să se despartă. Important este să poată dovedi cota cu care au participat la achiziționarea respectivului bun. „Concubinajul nu creează o prezumție de comunitate legală ca în cazul căsătoriei. Astfel, fiecare concubin urmează să păstreze lucrurile pe care le-a cumpărat în mod individual.
În cazul bunurilor cumpărate din fonduri comune ale acestora, urmează a se aprecia suma cu care a contribuit fiecare la achiziționarea respectivului bun. Partea care nu rămâne cu bunul respectiv în natură are un drept de creanță în cuantumul sumei cu care a contribuit”,
declară avocatul.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod