3 componente indispensabile pentru ca un cuplu sa existe

Impreuna vom incerca sa descoperim cateva lucruri fara de care un cuplu nu ar putea exista. Si sunt convins ca veti fi de acord cu mine ca sunt intr-adevar cateva lucruri...

Impreuna vom incerca sa descoperim cateva lucruri fara de care un cuplu nu ar putea exista. Si sunt convins ca veti fi de acord cu mine ca sunt intr-adevar cateva lucruri fundamentale prin care ne putem pune cu adevarat problema existentei unui cuplu.

Sa incepem cu inceputul sau, altfel spus, sa vedem cam ce se intampla cand aceste conditii nu sunt indeplinite:

1. Primul lucru de care avem nevoie este partenerul. Faptul ca noi am vazut un partener nu inseamna in mod automat ca el este partenerul nostru de cuplu. Iata un mesaj primit in acest sens:

"Acum 2 luni s-a mutat in bloc la mine un baiat. Vreau sa ies cu el dar nu stiu cum sa fac. L-am sunat de 2 ori si i-am zis ca vreau sa ies cu el in oras iar el imi zice ca o sa iesim noi o data... nu mai pot astepta... Ce sa mai fac sa ies cu el? Cum sa procedez?"

Daca el nu doreste? Daca el nu te place? Intrebari care aparent nu conteaza pentru ca ceea ce simte protagonista noastra este important. Si nu are deloc rabdare sa isi construiasca modalitatea de satisfacere a nevoii sau dorintei.

Sa gandim altfel, sa spunem ca ii este sete, o sete nepotolita de nimic si de nicaieri. Simte nevoia disperata de a bea; dar este pe strada, merge, nu are bani la ea. Se precipita in primul magazin si spune - sunt disperata, nu mai pot astepta, da-mi un pahar de apa... sau asteapta sa ajunga acasa unde poti sa iti realizezi dorinta. Totusi prima intrebare este - el ce simte pentru ea? Oare de ce amana intalnirea?

Se pare ca prima conditie pentru a se crea un cuplu este ca o alta persoana sa fie de acord sa functioneze cu protagonista intr-un eventual cuplu. Fara aceasta participare a celuilalt nu vom putea vorbi despre un cuplu. Din pacate, intrebarea ei iese din sfera psihologiei - ea ma intreaba cum poate sa-si indeplineasca dorinta. Un raspuns direct ar presupune ca exista o reteta general valabila. Singurul aspect pe care pot sa il spun este ca atunci cand in tine dorinta este clara, poti sa profiti de oportunitatile pe care intr-un fel sau altul viata ti le pune in fata.

Dar sa presupunem ca partenerul este de acord cu relatia si chiar si-o doreste.
Sa insemne asta ca suntem intr-un cuplu?

Sa citim un alt mesaj: "Credeti ca o iubire virtuala este o iubire imposibila? Va intreb pentru ca am un prieten pe care nu il cunosc personal, dar il iubesc mai mult ca pe orice si el la fel! Amandoi ne-am saturat de aventuri si cautam o dragoste adevarata! E ciudat, vorbim zi de zi... avem grija unul de celalalt... Credeti ca relatia noastra are un viitor? Nu intentionez sa ma intorc prea repede in Romania... doar in vizite!

Pentru ca am 15 ani si vreau sa termin scoala aici, cel putin pentru 4 ani vom trai ceea ce traim si acum, poate, sau se poate ca lucrurile vor deveni mai apropiate si sa renunt la tot pentru el, pentru ca il iubesc prea mult si nu stiu daca mai pot trai atatia ani fara el langa mine! As vrea sa stiu daca e o iubire imposibila? Oricum, chiar daca ar fi, nu voi inceta nici o secunda sa il iubesc! Pentru ca stiu ca speranta moare ultima!! Si voi avea incredere in mine!"

2. Pentru o relatie este nevoie de doi, dar si de un context in care cei doi sa se cunoasca.

Sub impactul tehnologiei se pare ca in sufletele noastre incep sa apara intrebari ciudate pentru o persoana matura.

Inchipuiti-va cum ar recepta un adversar al internetului o asemenea intrebare - "auzi draga, astia doi nu s-au intalnit niciodata si se iubesc". "Penibil". Dar lasand scenele imaginare la o parte, pot spune ca orice este posibil cu conditia sa se intample cu adevarat. Teoretic, de ce sa nu poata exista iubire virtuala? Fara a fi un scenariu SF ma intreb daca este posibila si o casatorie virtuala. Una peste alta nu cred ca ar conta foarte mult ca se cunosc doar de pe chat, video-chat sau mail, ceea ce conteaza este efectul pe care el il are in viata fiecaruia.

Daca protagonista simte ca o stimuleaza, ca o face sa se dezvolte atunci este OK, daca dimpotriva simte ca mai mult ii strica starea de bine atunci poate ar trebui sa faca ceva pentru a se indeparta. Sa spunem asa - orice ni se intampla poate fi analizat din 2 puncte de vedere: al eficientei si al starii de bine.

Daca simte ca este util pentru ea atunci ar fi necesar sa creada in continuare si sa aiba rabdare. Daca, dimpotriva, este rau atunci... Orice relatie poate fi considerata relatie in masura in care are un camp necesar sa se exercite; in absenta campului acesta este dificil de desfasurat ca experienta.

Morala acestui mesaj este data mai mult de necesitatea resimtita de protagonista de a se intalni cu "partenerul". Practic resimtirea absentei acestuia si existenta posibilitatii ne face sa ne gandim ca pentru a exista un cuplu este necesara: Experienta comuna in acelasi timp si spatiu.

Sa mergem mai departe si sa presupunem ca cei doi sunt de acord cu relatia si au aceasta posibilitate de a experimenta impreuna intr-un "aici si acum".
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod