Bărbaţi la cratiţă. Andrei Chermeleu găteşte somon cu garnitură de tăieţei de dovlecei cu smântână

O întrebare delicată, pe care şi-o pun mulţi, de ani de zile, este „Cine sunt cei mai buni bucătari, femeile sau bărbaţii?“. Mulţi spun că cei mai buni bucătari sunt bărbaţii, însă noi nu am găsit încă un răspuns.

Luându-ne după gura lumii, am decis să-i luam la întrebări pe masculii din showbizul autohton, să vedem cât de buni bucătari sunt ei. Unul dintre cei care ne-a acordat un interviu despre gătit este Andrei Chermeleu, cântăreţ şi fost concurent la „Vocea României“.

eva.ro: De când eşti pasionat de gătit?

Andrei Chermeleu: Pasiunea pentru gătit a venit de prin anul 2000, când m-am apucat de fitness. Alimentaţia fiind foarte importantă, a trebuit să încep să-mi gătesc singur, pentru că eu ştiam cel mai bine de ce aveam nevoie. Mi-a fost greu, pentru că a trebuit să renunţ la multe „bunătăţuri“, pentru că nu se mai pliau la noul stil de viaţă. Nu a fost o schimbare majoră, pentru că făceam totul cu multă plăcere şi motivaţie.

De unde ţi-a venit această pasiune?

Pasiunea pentru gătit a apărut mai mult ca o necesitate.

Aveam nevoie de o alimentaţie slabă în grăsimi şi carbohidrati şi atunci spectrul alimentar se cam restrânge. Nevoia de a găti a venit pentru că trebuia să evit monotonia veşnicului grătar şi a legumelor fierte şi atunci am zis că e momentul să diversific şi să mă distrez.

Am învăţat şi multe de la iubita mea, Stella, care e foarte curajoasă la gătit şi foarte inventivă. Riscă de fiecare dată şi îi iese întotdeauna.

Când ai gătit pentru prima oară şi ce ai gătit atunci?

Prima dată cred că mi-am făcut o omletă cu ceapă verde şi ciuperci. Ţin minte că am făcut un smiley din ceapă şi ketchup pe omletă.

Îmi place să mă joc cu mâncarea, sunt ca pisicile. Adevărul e că am de la cine să învăţ, pentru că acasă am o pisicuţă care face la fel.

Gătesc pentru mine şi pentru Stella, iubita meaAndrei Chermeleu, cântăreţ
Ce bucătar celebru te inspiră?

Nu prea am bucătari preferaţi, pentru că nu-mi place să respect reţetele tradiţionale.
Dacă suntem atenţi, toate reţetele gustoase sunt gătite destul de gras sau se gătesc cu mult ulei şi asta nu mă avantajează. În cazul meu, prefer să gătesc mai simplu, „less is more“.

Recunosc însă că urmăresc unii bucătari ca Jamie Olliver sau mă mai relaxez cu Master Chef sau urmăresc emisiunile de pe Paprika TV.

Care este mâncarea ta preferată?

Eu sunt un gurmand fără scăpare, îmi place cam tot, dar asta nu înseamnă că mă înfig în tot. Îmi plac somonul şi vita foarte mult şi sunt cel mai mare fan al creveţilor sau al homarilor.

Ce ţi se pare că este cel mai uşor de gătit?

Cel mai uşor de gătit mi se pare somonul la tavă cu legume şi usturoi. E o carne slabă şi plină de Omega 3 şi proteine. Se găteşte repede şi e o alternativă atunci când vrei ceva sănătos, săţios şi care se găteşte rapid.

Cât de des găteşti?

Nu gătesc foarte des, pentru că Stella e cea care găteşte pentru noi.
Ea e în acelaşi film cu sportul şi dieta şi atunci am încredere că va găti ce trebuie.

Pentru cine găteşti de obicei?

Păi, când gătesc, gătesc pentru mine şi pentru Stella. Ne-am găsit perfect, suntem amândoi nişte gurmanzi şi ne place să experimentăm multe lucruri din punct de vedere culinar.

Sunt un gurmand fără scăpareAndrei Chermeleu, cântăreţ
Descrie-ne reţeta ta preferată.

Reţeta preferată este „File de somon la tavă cu garnitură de tăieţei de dovlecei cu smântână“.

Se ia un vas în care se pune sare grunjoasă marină, piper măcinat proaspăt, roşii tocate, usturoi, ulei de măsline, puţină apă şi zeamă de la o lămâie. Se amestecă toate condimentele şi se aşează somonul în condimente. Lăsăm fileurile în condimente cam o oră şi pe urmă le aşezăm în tavă şi le lăsăm în cuptor cam 20-30 de minute.

Pentru tăiţeii de dovlecei se iau 2-3 dovlecei şi se taie foarte subţiri sau se trec prin maşina de tăiţei.
Se pun în tigaie la fiert cu puţin piper şi oregano şi ulei de măsline, iar separat se face un sos de smântână cu usturoi care se toarnă peste dovlecei când aceştia devin sticloşi.

Se pun pe o farfurie întinsă alături de somon şi se consumă până când nu mai rămâne nimic. Poftă bună.

13 Iunie 2014
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod