Mai mult de jumătate din corpul tău nu este uman. Iată ce spun specialiștii!



Este o percepție nouă asupra lumii microbiene. Până în prezent, relația noastră cu microbii a fost, în mare parte, una războinică. Antibioticele și vaccinurile reprezintă armele împotriva virusurilor, salvând un număr mare de vieți.

Însă unii cercetători sunt îngrijorați cu privire la faptul că asaltul contra bacteriilor a provocat daune bacteriilor bune. În ultimii 50 de ani, au fost eliminate nenumărate boli infecțioase din organism. Dar a fost percepută și o creștere îngrozitoare a alergiilor și imunității la medicamente.

Iar specialiștii care analizează microbiomul au observat modul în care a fost modificat microbiomul, ca rezultat al succesului luptei împotriva agenților patogeni.
Însă această luptă a dus la apariția unui set complet de noi boli cu care avem de-a face în prezent. Microbiomul este, de asemenea, corelat cu boala inflamatorie intestinală, Parkinson, depresie și autism. Obezitatea este un alt exemplu. Istoricul familiei și alegerile stilului de viață joacă un rol important, dar ce părere au microbii tăi intestinali?

O dietă formată din burgeri și ciocolată va afecta atât riscul apariției obezității, cât și tipul de microbi care crește în tractul digestiv. De unde știi dacă este vorba despre un mix de bacterii care metabolizează alimentele pe care le consumi într-un mod care duce la obezitate?

Au fost efectuate experimente pe șoareci de laborator, care s-au născut în cea mai sanitară lume.
Întreaga lor existență a fost complet lipsită de microbi. Dacă iei fecalele de la oameni slabi și obezi și faci un transplant de bacterii la șoareci, poți face șoarecii mai slabi sau mai grași, în funcție de microbiomul la care sunt supuși. Acest lucru este destul de uimitor, însă întrebarea este dacă poate fi aplicabil și în cazul oamenilor.

Aceasta este un lucru care le dă speranțe oamenilor de știință din domeniu - faptul că microbii ar putea deveni o nouă formă a medicinei. La Institutul Wellcome Trust Sanger, cercetătorii încearcă să crească un întreg microbiom de la pacienții sănătoși și cei bolnavi.
În cazul oamenilor bolnavi, ar putea lipsi anumiți microbi, iar conceptul este de a-i reintroduce în organism. Există dovezi tot mai importante conform cărora reparația microbiomului unei persoane poate duce la remisie în cazul unor boli precum colita ulceroasă, un tip de boală inflamatorie intestinală. Pentru diferitele tipuri de boli studiate, vor fi definite amestecuri de bacterii, poate 10-15 tipuri de bacterii care trebuie să ajungă în microbiomul unui pacient.

Medicina microbiană se află în fază incipientă, dar unii cercetători cred că monitorizarea microbiomului va deveni o prioritate, care va oferi informații despre sănătatea noastră și soluții neașteptate.
Este incredibil faptul că într-o linguriță cu fecalele cuiva se regăsesc mai multe date din ADN-ul acelor microbi decât ar încăpea într-o tonă de DVD-uri. Iar aceste informații vor transforma cu adevărat lumea pe care o percepem într-un anume fel în prezent.
iulia-mirica
2 Mai 2018
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod