Mişcarea naţională “Şi eu trăiesc sănătos!” – SETS, la cea de-a patra ediţie naţională

Fundaţia PRAIS a lansat cea de-a patra ediţie a mişcării naţionale de prevenire a obezităţii infantile şi promovare a stilului de viaţă echilibrat în rândul familiilor din România „Şi eu trăiesc sănătos!” – SETS, care se desfăşoară în 252 de şcoli din Bucureşti, Roman, Cluj-Napoca, Otopeni şi, din 2015, şi în Timişoara.
În acest an, 67.295 de elevi din ciclul primar au primit gratuit 20.136 de orare, 33.327 broşuri educaţionale şi 16.383 pliante cu informaţii şi sfaturi despre alimentaţia echilibrată şi beneficiile practicării activităţilor fizice zilnice.

Potrivit studiul sociologic* privind obiceiurile de stil de viaţă ale elevilor din Bucuresti, realizat în 2013 de GfK România la iniţiativa Fundaţiei PRAIS, doar 38% dintre copii fac mişcare în fiecare zi. Pe de altă parte, conform studiului EPHE**, realizat pe un eşantion de 180 de familii din România, alături de alte 6 ţări, un copil din ţara noastră petrece circa 22,7 ore pe săptămână în faţa unui ecran (calculator sau televizor), în vreme ce în Olanda şi Belgia timpul petrecut este de circa 15 ore.
Ţara noastră este surclasată doar de Bulgaria, cu 25 de ore. Studiul EPHE arată, de asemenea, că statutul socio-economic al părinţilor reprezintă un factor determinant care influenţează incidenţa excesului în greutate şi obezităţii la copii.

De 4 ani, mişcarea naţională SETS promovează stilul de viaţă sănătos cu scopul prevenirii obezităţii infantile în România, prin aplicarea unei metodologii recunoscute la nivel internaţional, bazate pe educaţie, informare şi implicarea voluntară a tuturor factorilor care pot contribui cu succes la schimbarea în bine a obiceiurilor de stil de viaţă ale familiilor.
Astfel, de la lansare şi până în prezent, 15.214 de elevi din clasele I-IV din 65 de şcoli din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Otopeni şi peste 500 cadre didactice au fost animaţi în cadrul a 250 de lecţii deschise de către 308 studenţi voluntari din cadrul Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti şi Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Cluj-Napoca, beneficiind de prezentări şi demonstraţii din partea acestora, precum şi de jocuri bazate pe activităţi fizice – o sursă de bună dispoziţie şi o puternică motivaţie pentru copii de a face mişcare în grup.

Lecţiile deschise se adaugă seriei de activităţi dezvoltate de către elevii voluntari, cu sprijinul cadrelor didactice, în cadrul Cluburilor SETS – Mişcare şi Distracţie, un nou concept de educare ludică dezvoltat în şcoli.
În cei patru ani de derulare a programului, peste 11.500 de elevi s-au înscris voluntar pe portalul www.sets.ro în 280 de Cluburi SETS, desfăşurând 4.770 de activităţi fizice, esențiale în asociere cu o alimentaţie echilibrată, în dezvoltarea armonioasă a copiilor. De asemenea, portalul social media al mişcării (conturile de Facebook, Twitter, Instagram) înregistrează peste 33.600 de prieteni în prezent.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod