"Migratorii" - un documentar despre imigrantii romani

Facebook Twitter Comenteaza


De ce pleaca romanii din tara lor? De ce sunt dispusi sa faca un astfel de efort, daca nimeni nu ii alunga din tara lor? Odata plecati, cati dintre ei vor dori sa revina in Romania?

La aceste intrebari, Adina Valean (europarlamentar PNL si vicepresedinte al Grupului Euroliberal de la Bruxelles) incearca sa raspunda, intr-un documentar realizat in patru tari in care lucreaza imigranti romani. Una dintre temele sale politice predilecte este migratia fortei de munca, cu privire la care are in pregatire un raport in Parlamentul Europei.

Militand pentru libertatea de miscare, exercitarea dreptului la munca si respectul pentru legi juste, vicepresedintele Grupului Euroliberal de la Bruxelles, Adina Valean, este animata de dorinta puternica de a demonstra ca imigrantii romani nu sunt doar hoti, violatori, tigani sau criminali...
Sunt oameni normali, in cautarea unei vieti mai bune, pentru ei si familiile lor.

Italia


Dintre romanii plecati la munca in Italia, 200.000-400.000 sunt menajere. Femei obisnuite, care si-au parasit familiile si tara pentru a le asigura un trai mai bun. Salariile sunt indiscutabil superioare celor pentru care munceau in Romania si, chiar daca lucreaza in conditii vitrege (fara zile libere si fara forme legale de munca), accepta aceste neajunsuri, ca un sacrificiu care merita facut.

La acuzele aduse de italieni ca romanii sunt infractori, Adina Valean este pregatita sa demonstreze ca nu este deloc asa. O menajera si un prosper om de afaceri din Italia (care muncesc aici de ani buni si platesc impozite statului italian in mod corect) sunt argumentele pe care se bazeaza domnia sa.
     
Vom intelege, privind acest documentar, ca italienii nu sunt rasisti.
Sunt doar persoane nepregatite din punct de vedere cultural sa accepte ca tara lor e invadata de oameni de alte nationalitati, oameni de care ei au o evidenta nevoie si care formeaza o comunitate separata, dar uriasa. Din 2 milioane de romani care traiesc in Italia, doar 2.800 se afla in prezent in inchisoare!

Spania


Reprezentand aproape o treime din populatia din Castellon, circa 100.000 de romani muncesc si traiesc astfel intr-o singura provincie spaniola, romani pe care multi ii numesc pe nedrept "capsunari".
    
Spania este un exemplu de succes in ceea ce priveste integrarea imigrantilor romani. Romanii s-au transformat intr-o populatie stabila, aducandu-si familiile si ajutand la expansiunea economica a provinciilor in care au ales sa ramana.  
Cum s-a intamplat acest lucru? Tara adoptiva i-a ajutat sa se integreze, oferindu-le conditii financiare bune, iar romanii au adus cu ei o dorinta evidenta de a deveni rapid o parte activa a acestei comunitati si (de cele mai multe ori) un nivel de educatie superior.
 

Marea Britanie


Britanicii nu ii vor pe romani. Insa romanii din Londra au succes si primesc slujbe foarte bune. Un paradox la care doamna europarlamentar Adina Valean incearca sa ofere o explicatie.
 
Aproximativ 25% din populatia Londrei este compusa din oameni nascuti in strainatate, oameni care sunt considerati nu indieni, asiatici sau romani, ci pur si simplu "cetateni ai lumii".

Romanii, personalitati dinamice si deschise spre nou, dornice de a invata si de a explora in permanenta, au reusit sa ocupe slujbe de vis in sectorul financiar, arhitectura, constructii. Iar societatea engleza, recunoscuta la nivel mondial pentru conservatorismul sau, se deschide gradual imigrantilor, devenind o societate multiculturala constienta de beneficiile pe care le are de pe urma acestora. Astfel, 61% din angajatorii englezi vor sa angajeze imigranti, pentru gradul lor ridicat de competenta!

Germania


In aceasta tara, a te integra inseamna a castiga un pariu: cu tine, cu societatea, cu timpurile moderne in care traiesti. Nu e usor, poate ca e mai greu decat in oricare alta tara europeana, insa satisfactiile dobandite sunt pe masura.
Romanii ajunsi in Germania, fie ei artisti sau profesori, toti spun cu mandrie: "Si eu sunt berlinez!". Doar 21% dintre tinerii care au studiat in strainatate vor sa isi continue viata in Romania!    

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mirela-monica pe 9 Aug 2009, 00:51
    romani imigranti

    sant de acord cu tineretul nostru care asi fac studiile an strauinatate ,,,,dar nu sant deacord sa ramana acolo ca tara asta au mare nevoie de ei.ce ne facem noi cu hotii astia care duc tara de rapa?tineretul de azi e viitorul unei romanii noi!!!parerea mea !sa vina acasa e mesajul meu si sa le ia locul astora!!ca deaia studiaza an strainatate sa nu fie hoti ca astia care ne fura painea de la gura!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod