Mentiune Speciala pentru Tudor Giurgiu si "Trixy"

27 Octombrie 2008
Facebook Twitter Comenteaza

Tudor Giurgiu a obtinut Mentiunea Speciala a sectiunii "La Fabrica dei Progetti" a Festivalului International de Film de la Roma

Proiectul de lung metraj "Trixy", care urmeaza sa fie regizat de Tudor Giurgiu, a fost premiat cu Mentiunea Speciala a juriului sectiunii "La Fabbrica dei Progetti - New Cinema Network", din cadrul Festivalului International de Film de la Roma, editia a treia, care este in curs de desfasurare.

"Fabrica dei Progetti" a selectat 12 proiecte europene de film aflate in faza incipienta de dezvoltare, cu scopul de a fi prezentate producatorilor, distribuitorilor si reprezentantilor posturilor TV prezente la Roma, in vederea unor posibile coproductii sau cofinantari ulterioare.

Juriul a fost compus din trei importanti producatori europeni - Cedomir Kolar, Simon de Santiago si Rosanna Seregni, iar motivatia acordarii acestei Mentiuni Speciale a fost urmatoarea: "Pentru reflectarea unui portret impresionant a unui personaj fascinant dar necunoscut din istoria recenta a Europei"

"Trixy" este un film inspirat din viata si cariera unuia din dansatorii cei mai importanti ai Romaniei, Trixy Checais, iar dezvoltarea proiectului va fi realizata cu sprijinul si contributia lui Razvan Mazilu si Gina Serbanescu, cei care au initiat in 2007 la Centrul National al Dansului prima prezentare a carierei lui Trixy Checais in cadrul proiectului "Sertar".

Trixy Checais, pe numele sau adevarat Dumitru Checais, s-a nascut la Pitesti, pe 22 decembrie 1914.

Format la Scoala Floriei Capsali si influentat de dansul expresionist german, Trixy Checais s-a evidentiat in peisajul coregrafic autohton in anii '30-'40, ca prim solist al Operei Romane din Bucuresti, dar mai ales ca dansator si coregraf modern, elaborand un limbaj coregrafic propriu, prin care s-a impus ca precursor al dansului contemporan romanesc.

In anii '50, Trixy Checais a devenit o victima a regimului comunist, fiind condamnat la munca silnica la Canalul Dunare-Marea Neagra. Celui pe care scriitoarea Nina Cassian il numeste "cel mai mare dansator roman", i s-au taiat aripile atunci când avea cel mai mult de daruit.

Arta romaneasca a fost astfel privata de ceea ce ar fi putut fi opera completa a unui creator in egala masura coregraf, dansator, scenograf, artist plastic sau regizor.
Reintors dupa anii de detentie, Trixy Checais s-a retras la Galati, dupa scurte peripluri la Iasi sau Timisoara. Pana la finalul vietii, Trixy Checais a ramas coregraf al Teatrului Muzical Nae Leonard din Galati.

Premiul pentru "Cel Mai Bun Proiect European" al sectiunii "La Fabrica dei progetti/New Cinema Network (NCN)" a fost obtinut de catre realizatorul italian Andrea Segre pentru proeictul de film "Shu Li si poetul".

Tudor Giurgiu este unul dintre cei mai apreciati regizori romani. Filmul sau de debut, "Legaturi bolnavicioase", a fost prezentat in premiera la Festivalul de Film de la Berlin 2006 si apoi selectionat in peste alte 30 de festivaluri de film.
A fost de asemenea filmul romanesc cu cel mai mare succes de spectatori in anul 2006.

In 2008, Tudor Giurgiu a realizat documentarul "Nunti, muzici si casete video" care va fi prezentat in premiera pe canalul HBO in data de 27 noiembrie.


Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod