Reţete culinare, recomandări şi sfaturi practice de pe vremea bunicii

Actuale şi de succes au fost şi rămân toate reţetele tradiţionale folosite în bucătărie de mamele, bunicile şi străbunicile noastre. Acum nouăzeci de ani, pagini întregi din ziarele

Actuale şi de succes au fost şi rămân toate reţetele tradiţionale folosite în bucătărie de mamele, bunicile şi străbunicile noastre.

Acum nouăzeci de ani, pagini întregi din ziarele vremii aveau rubrici dedicate gospodinelor, ele găsind recomandări şi soluţii pentru ce şi cum trebuiesc preparate feluri mai simple sau mai sophisticate de mâncare. Poate azi ne amuzăm de gramatica, formulările şi termenii lingvistici folosiţi în anii ’20, - în fond tocmai asta e farmecul reproducerii lor în acest loc,- dar mai importante sunt actualitatea şi valabilitatea sfaturilor de atunci!

O pagină întreagă dintr-o revistă dedicată femeilor (foto 1), are în cuprinsul ei de toate...de toate ce ar putea interesa în special doamnele, dar nu numai!

O reţetă de “cartofi a la Gasconne, prăjiţi în untură şi cu usturoi”, stă alături de alta cu un delicious tort de castane: “Fierbeţi 1 kgr.

de castane întregi, le curăţaţi apoi de coaje. Le tocaţi mărunt cât sunt încă calde. Luaţi trei batoane de ciocolată pe care le fierbeţi cu puţină apă. Topiţi 100 gr. unt proaspăt şi amestecaţi ciocolata şi castanele la care adăugaţi 4 linguri de zahăr. Luaţi 3 gălbenuşuri de ouă şi un mic pahar de coniac. Faceţi puţin caramel într-o formă, puneţi amestecul şi-l ţineţi la răcoare.”

Un alt articol este o adevărată pledoarie pentru consumul de "poame" (fructe): “Cel care se nutreşte cu fructe multe, e mult mai sănătos şi mai viguros decât cel care mănâncă mai mult carne, nici boalele nu-l pândesc la tot pasul şi când totuşi se îmbolnăveşte se vindecă mai curând”.

Deci, nimic nou azi când se fac astfel de recomandări!

La rubrica “Reţete casnice” găsim sfaturi practice, utile şi azi: cum se scot petele de cafea sau petele de ou de pe stofă, cum se curata obiectele de marmură sau mănuşile de piele de culoare deschisă!

În aceiaşi pagină mai găsim şi o scurtă istorie a verighetei şi un “tablou cu principalele aniversări ale căsătoriei”, la un an de căsătorie e nuntă de bumbac, la 5 ani nuntă de lemn, la 25 de argint, la 60 de diamante!

Foto 2 este un zoom pe reţeta de omletă “ Omelette a la Bonne femme”, din aceiaşi pagină, ocazie cu care constatăm cât de asemănătoare este cu ceea ce preparăm azi!

O altă pagină de revista (foto 3) înşiruie alte noi reţete, alte bunătăţi cum ar fi “ blanchetă de viţel, sos remuladă sau pelteaua de gutui.” Calitatea mai bună a hârtiei de tipar sperăm să facă lizibilă lecturarea şi pentru cititoarele noastre.

La “sfaturi casnice” găsim tot felul de recomandări, unele inedite: “ Pentru păstrarea laptelui dulce, se pune laptele într-o sticlă neagră şi se astupă bine; apoi se leagă sticlă cu o sfoară şi se ţine în apă clocotită.

După aceea se aşează sticlă la răcoare….” sau sfaturi “în contra beţiei: opt până la zece picături de ammoniac sunt deajuns să se risipească fumul beţiei.”

Despre “bicarbonatul de sodă” aflăm cât de util este el în bucătărie, dar şi ce calităţi curative poate avea: “luat în mici cantităţi înainte sau după masă, ajuta la digestiune şi combate acreala de stomac.”

Într-o altă reproducere de ziar (foto 4), avem ocazia să citim şi alte reţete, de budinci de această dată, remarcabile prin simplitaea lor, dar suficient de rafinate încât să ne gândim azi că oricând aceste delicii ar constitui preparate de lux în orice situaţie!

clement-peter
clement-peter
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod