Damian Drăghici: De la ţiganiadă la jazz

Damian Drăghici, cunoscut publicului din România în special pentru proiectul "Damian & Brothers", revine în ţară cu o producţie totalmente diferită. Artistul pregăteşte pentru data de 8 mai un concert incendiar, în care îl va avea ca partener de scenă pe renumitul Nigel Kennedy, unul dintre cei mai importanţi violonişti ai lumii.
Damian Drăghici, cunoscut publicului din România în special pentru proiectul "Damian & Brothers", revine în ţară cu o producţie totalmente diferită. Artistul pregăteşte pentru data de 8 mai un concert incendiar, în care îl va avea ca partener de scenă pe renumitul Nigel Kennedy, unul dintre cei mai importanţi violonişti ai lumii.

Concertul, intitulat "Classical Meets Jazz", aduce în faţa publicului român un dialog inedit între muzica clasică şi jazz, între vioară şi nai, între registrul internaţional şi expresia muzicală românească. Exact la 10 ani de la spectacolul "Damian’s Fire", care în 2001 a strâns peste 70.000 de oameni într-o mega-producţie desfaşurata în faţa Palatului Parlamentului, Damian Drăghici, artistul care a adus naiul în muzica jazz, revine în Piaţa Constituţiei alături de Nigel Kennedy, recunoscut de 25 de ani ca fiind unul dintre violoniştii cei mai de seamă ai lumii.

Tocmai pentru că evenimentul este extrem de interesant, am decis să aflăm mai multe de la Damian Drăghici, în exclusivitate pentru Eva.ro.

Se apropie un concert fără precedend în România, un concert ce va îmbina muzica jazz cu cea clasică. Ce aşteptări aveţi de la publicul din România vizavi de acest eveniment?


Concertul din noiembrie 2010, "Jazz in the City", mi-a confirmat că publicul român este foarte diferit de cel de acum 10 ani. "Classical Meets Jazz" e un răspuns natural la ceea ce vrea publicul acum: diversitate, abordări noi, experienţe intense şi neconvenţionale, revelaţii, şi o comunicare directă, deschisă cu noi, cei de pe scenă.
Sunt convins că publicul va aprecia ceea ce avem de oferit.

De ce jazz cu muzică clasică?


Pentru că are forţă. E o experienţă multidimensională.

Vom vedea pe 8 mai la Bucureşti un altfel de Damian Draghici, deşi cu vechi ştate în muzica jazz, necunoscut în România din această perspectivă. Cum l-aţi descrie pe acest Damian Draghici?


Ultimul an a fost decisiv: am descoperit un nou sunet şi am creat un instrument care îmi permite să cant jazz aşa cum îmi doresc. În noiembrie 2010 am deschis un drum, de care acum mă bucur.

De unde această colaborare a dumneavoastră cu Nigel Kennedy. Spuneţi-ne mai multe lucruri despre acest artist mai puţin cunoscut de publicul larg de la noi?


Nigel este unul din cei mai mari violonişti ai lumii. În plus, este pasionat de jazz şi de muzica tradiţională din estul Europei. De aceea mi-am dorit să îl aduc mai aproape de publicul român. Este artistul cel mai potrivit pentru a completa conceptul "Classical Meets Jazz", pentru că reinventează, improvizează, împinge limitele şi răspunde provocărilor.



În timpul concertului veţi interpreta numai muzică clasică internaţională sau vă veţi inspira şi din repertoriul artistilor români? Despre cine ar fi vorba şi care au fost criteriile de selecţie?


Da, vom readuce pe scena melodii româneşti celebre, care au aprins scenele din România, Europa şi chiar America la începutul secolului trecut. Sunt melodiile uitate ale unor artişti colosali, precum Maria Tănase, Grigoraş Dinicu, Fănica Luca sau Georges Boulanger.

Pe lângă premiera deja amintită mai sus, spectatorii vor asculta un gen muzical altfel, intitulat Klezmer. Despre ce este vorba mai exact?


Este muzica tradiţională a evreilor din estul Europei, pentru care şi eu şi Nigel avem o admiraţie aparte. Genul nu putea să lipsească, dacă ne-am propus să redescoperim împreună tradiţii.

Au trecut doi ani de la finalizarea "Damian & Brothers". Ce sentimente vă mai leagă astăzi de acest proiect despre care am putea spune că v-a adus în faţa opiniei publice din România?


A fost un proiect de suflet, de care mă leagă nişte amintiri extraordinare! S-a spus şi s-a scris foarte mult despre asta ... Într-o perioadă în care toată lumea vorbea negativ despre romi, Damian & Brothers a ales să spună lucrurile altfel – prin muzica şi dans!

De ce aţi ales să puneţi punct acelui proiect şi să vă axaţi totalmente pe jazz?


Prin Damian & Brothers am vrut să arătăm lumii întregi adevarata faţă a culturii din care fac parte, şi am spus ce aveam de spus. Dar jazz-ul mă defineşte pe mine ca artist, asta e formaţia mea muzicală.

Spuneţi-ne ce aţi făcut în aceşti doi ani, în afară de spectacolul "Jazz in the City", desfăşurat acum jumătate de an?


Am studiat şi am muncit foarte mult pentru a introduce naiul în muzica de jazz. Am reinventat acest instrument şi am creat naiul electroacustic.
De fapt, m-am reinventat pe mine, ca muzician.

V-aţi gândit la o colaborare şi cu artiştii din România? Un spectacol gigant cu nume sonore de aici în colaborare cu dumneavoastră? Cam cine ar putea fi artistul sau artiştii?


Îmi face mare plăcere să cânt în România şi sunt mulţi artişti români alături de care aş fi onorat să urc pe scenă. Însă, deocamdată doresc să finalizez albumul de jazz la care lucrez şi să fac un turneu în State. Dupa care, cu siguranţă vor urma alte proiecte şi colaborări atât în România, cât şi în afară.
23 Aprilie 2011
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod