6 secrete ale lui Adrian Păunescu povestite de prima soţie

În jurnalul Constanţei Buzea, publicat de editura Humanitas în urmă cu un an, descoperim un alt Adrian Păunescu. Unul care nu are nicio legătură cu cel din discursurile mincinoase care au curs pe ecranele televizoarelor cu ocazia înmormântării poetului.
În jurnalul Constanţei Buzea, publicat de editura Humanitas în urmă cu un an, descoperim un alt Adrian Păunescu.
Unul care nu are nicio legătură cu cel din discursurile mincinoase care au curs pe ecranele televizoarelor cu ocazia înmormântării poetului.
Adrian Păunescu era vanitos, disperat, fără gust, mincinos, meschin, dezordonat şi violent.
Viaţa scriitoarei Constanţa Buzea a fost un coşmar alături de popularul poet.
Constanţa Buzea este mama Ioanei şi a lui Andrei Păunescu (41 de ani). Conform celor scrise de fosta soţie, Adrian Păunescu mai are două fiice gemene care sunt de aceeaşi vârstă cu Ioana, 43 de ani.



Foto: Andrei Păunescu, Constanţa Buzea şi Ioana Păunescu

1.Vanitate


”Nu revine asupra textelor decât atunci când le citeşte prietenilor, de la care aşteaptă extaz şi aplauze. Şi le primeşte! Nu suportă nici cea mai mică amendare. Ceva nu mi se pare în ordine. Se iluzionează că absolut orice scrie e desăvârşit.. Vrea să-şi adune poemele politice într-o carte cu care să devină temut...”

2.Disperare


”Trăiesc lângă un disperat, gălăgios şi plin de nervi. La început nu era aşa.
Nu ştiu dacă ce acumulez acum voi putea ierta, ori va veni un timp mai bun , şi altfel gestionat, în care să pot uita întâmplările degradante şi expresiile dure. Impetuos ocrotitor, vorbindu-mi pe toate tonurile, mai mult decât pot eu suporta, retezându-mi sistematic aripile cu aerul că mă îndrumă, mă înfundă într-o mizerie permanentă în care nu-mi convine să-mi las memoria trează, să înregistrez şi să rememorez.”

3. Prost gust


”Cu sarcina în 7 luni, (n.r. e vorba de Andrei Păunescu), alerg prin viscol, vizitând apartamente. Îl urmez pentru că n-am încredere în gustul lui. Nu vreau să mă trezesc într-o casă în care mă sufoc. Ca într-un tranzit mizer, cum este această mansardă în blocul Dalles, şi care se termină curând, trecându-mi zilele într-o învălmăşeală şi-o răscolire de lucruri...”

4. Minciună


”Câteva luni după naşterea Ioanei, stând noi de vorbă, încercam să-l conving că următorul nostru prunc o să fie băiatul pe care şi-l doreşte. Dar îi scapă o remarcă aiuritoare, că lui i se vor naşte numai fete.
Cum aşa? Şi fără să-i pese de efect, mi se spovedeşte cu orgoliu că este tată şi la altă casă. Că o nebună îndrăgostită de el, femeie măritată, i-ar fi născut gemene...
Îmi aranjează o întrevedere cu mama fetiţelor. Îmi scrie adresa şi până seara mă trezesc, ca teleghidată, sunând la uşa unui imobil, undeva, în zona Amzei. Îmi deschide o blondă nisipie care mă pilotează în tăcere lângă un pătuţ dublu cu grilaj, în care copilele îşi zbăteau bucuroase mânuţele şi genunchii, între păpuşi şi sumedenie de jucării într-un aranjament ostentativ. Este mai scundă decât mine, transpiră cuprinsă de un tremur abia perceptibil. Nu spune mare lucru, instruită probabil de el la telefon. Fetele - copii identice ale Ioanei mele. Eu năşteam în iunie, ea în septembrie. Adrian reuşise performanţa de a trăi liniştit, pendulând fără istov între două femei însărcinate, una mai naivă decât alta, nevasta şi amanta, alăptându-i pruncii dolofani.”

5.Violenţă


Îl acuz pe Adrian de meschinărie. Cred că i-ar plăcea să mă şi lovească, nu numai să mă nimicească din priviri.
Recunosc, furioasă, că am început să mă tem de el, fizic sunt vulnerabilă, nu mai am resurse pentru refacere de la un scandal la altul. Uneori arată ca un nebun şi mă înfior. Cel mai tare m-am speriat când a încercat să mă convingă că mi-a dat în păstrare o sumă mare (n.r. de bani). Poate că mă confunda cu altcineva, dar poate că a făcut teatru ca să se distreze. Ori poate că înnebunise pe moment? Aici, între patru pereţi, pe întuneric, n-am scăpare.”

6.Dezordine


”Haos permanent în odaia lui Adrian. Se răsteşte că nu-şi găseşte lucrurile, fie că i le pun la locul lor, fie că i le las pe unde şi le aruncă. Adoră să se răstească, să poruncească şi să fie slugărit. Ioana îi cară pantofii. Eu nu mă împac cu tratamentul şi nu mă supun. Grijile mele nu mi le ridică nimeni de pe umeri în caruselul obligaţiilor asumate. Îmi vine rău de oboseală. Sunt chiar vlăguită, şi asta mă sperie şi mă înstrăinează...”

Toate citatele fac parte din volumul ”Creştetul Gheţarului”, jurnal 1969-1971, de Constanţa Buzea, publicat de editura Humanitas în 2009.
Tirajul cărţii s-a epuizat din librării la scurt timp după moartea lui Adrian Păunescu.
11 Noiembrie 2010
 

Comentarii (15)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Neculai Bejinariu pe 1 Aug 2022, 02:54
    Despre acest geniu si nu numai

    La valoarea sa am dorit sa-l vad presedinte al Romaniei.Cred ca era un model,care modela generatii de romani si nu mai permitea atata sete de prostie si nesiguranta in prezentul si viitorul nostru economic si politic.Dar asa a fost sa fie si sa suferim cu toata inteligenta noastra ce s-a dovedit in practica inutila.Elitele folosite cu scopul eliminarii raului din societate trebuie sa primeze in veacurile ce vor sa vina.Sa promovam numai binele si sporirea nivelului de viata material si spiritual e calea iesirii din impasul actual.

    0
    0

  • Elena pe 9 Ian 2017, 04:15
    Despre sotii Adrian Paunescu si Constanta Buzea, si referitor la parerea ca as fi de acord sau nu cu oricare dintre comentarii.

    Imi parea firesc ca like-urile si dislike-urile sa fie dedesuptul comentariilor. Citindu-le pe toate, acum (09.01.2017, orele 03:43, deci, tarziu, asta insemnand si ceva oboseala), la ultimul comentariu am observat ca nu pot nici maximiza, nici minimiza aprecierea. Asa mi-am dat seama ca se aflau deasupra comentariilor tuturor de aici. Am vrut sa repar acest lucru, luand de la capat pe fiecare si accesand ce mi-as fi dorit; nu am mai putut, ele fiind, prin urmare eronate acum. Regret ca nu am fost mai atenta, dar repet, logica pentru mine, pana sa parcurg tot materialul dintr-o privire, a fost ca dupa ce citeam, mi-as fi dat si parerea; nu citeam si ma intorceam sa-mi aleg "parerea" :). Referitor la "atmosfera" dintre soti, opinia mea este ca, daca este real ce spune doamna, eu nu as fi facut public nimic din ce se intampla in intimitatea casei. Poetul a fascinat si electrizat, cu un talent urias, mai mult de o generatie ... Opera lui este unica, un adevarat "potop" creativ. In versurile sale totdeauna a pus "diagnosticul" corect. :)

    0
    0

  • dragusin adrian pe 11 Apr 2013, 13:14
    secretele lui paunescu

    Iata ca marele poet are si o alta fata,una reala.Gestul fostei sotii este unul de mare curaj,pentru ca asa ne putem si noi forma o imagine mai apropiata de adevar.Cred ca ar trebui sa terminam odata cu mitul intangibilitatii mortilor,fie ei chiar de geniu.Nu mi se pare normal sa ne criticam oamenii ilustrii,dar nici sa-i prezentam posteritatii ca unii imaculati.Personal am avut o intalnire cu marele poet cu ocazia unui festival in care pentru o foarte scurta prestatie a avut pretentia sa ceara o suma uriasa,iar apoi cand am dorit sa achizitionez cartea despre care vorbea autoarea si pe care marele poet o scosese intre timp am aflat cu stupoare ca ea costa 500 lei la nivelul anului 2004,asta desi pe atunci geniul era presedintele camerei deputatilor,si cu certitudine nu ducea lipsa de bani.

    0
    0

  • Flacara pe 5 Sep 2012, 14:30
    Paunescu

    Acum nici Adrian Paunescu nici Constanta Buzea nu mai sunt printre noi. Amandoi au locul lor in literatura romana. Pe doamna Buzea nu am cunoscut-o, dar pe Adrian Paunescu l-am cunoscut prin Cenaclul Flacara si Totusi Iubirea. Tot respectul pentru ei ca porti, iar pentru Paunescu pentru tot cea a facut pentru a aprinde lumina in intunericul din anii 70 - 80. Daca cei doi au fost incompatibili ca soti aceasta nu atenueaza cu nimic respectul pe care il am pentru ei. Dumnezeu sa-i odihneasca.

    0
    1

  • mariana pe 28 Nov 2010, 19:33
    MARELE POET!!!

    Doamna Buzea,pe cei morti trebuie sa-i descrii posteritatii ca pe niste ingeri ,v-ati gandit ce este in sufletul copiilor ?Nu conteaza cati are ,un Om de o maretie extraordinara, daca i-a recunoscut pe copii!!!

    3
    6

  • almiadi pe 24 Nov 2010, 22:37
    Doamna Constanta Buzea

    V-am citit cartea Crestetul Ghetarului si mi-a facut o impresie deosebita. Imi place stilul in care a fost scrisa. Din paginile ei se desprinde atita suferinta si atitea sacrificii pentru cresterea celor 2 copii. As dori sa intreb daca va mai continua dupa perioada 1971 si cind se va publica. In rest lumea este foarte rea, si fara sa citeasca sa se documenteze arunca cu noroi. Adrian Paunescu ar fi fost un nimic daca nu era Cenaclul Flacara si epoca de aur. Nu se compara poeziile lui cu cele ale Constantei Buzea. Nu stiu cit este de adevarat dar pe vremea cind Adrian Paunescu a divortat de doamna Constanta Buzea, asta cred ca sa intimplat prin 1977 - 1978 circula o istorioara, pe care eu personal o cred, ca la divortul lor, Adrian Paunescu ar fi declarat ca divorteaza din cauza ca doamna Constanta Buzea nu ar fi de acord cu politica partidului.

    3
    2

  • diana pe 11 Nov 2010, 20:20
    pacat

    o "doamna" nuisi trdeaza intimitatea casei, nici chiar din ratiuni "literare"... Paunescu a fost si va fi un mare poet, iubitor de neam si cultura, nu un sfant sau martir... pacat ca nu ne este inca alaturi

    2
    5

  • Scirbitul pe 11 Nov 2010, 19:48
    Adrian Paunescu

    A fost un poet talentat si un lingau desavirsit.I-a pupat in cur pe comunistii dinainte ca si pe cei dupa "revolutie". Oricum, Dumnezeu sa-l odihneasca!.

    4
    2

  • Cristina Ditoiu pe 11 Nov 2010, 19:45
    Ramas bun

    Oare chiar nu realizati ca devenim mai saraci cu fiecare plecare a marilor nostri oameni,personalitati?...Ce rost au vorbele goale,meschinariile?ADRIAN PAUNESCU exprima/exprima forta,mandria de a fi roman,curaj pasiunea lucrului bine facut,model de urmat pt noi toti..Cine si de ce il condamna?!!..(alti oameni!!)A fost un om generos.Ne-a daruit arta sa,efervescenta sa.A fost o onoare sa fim contemporani cu domnia sa...Se comenteaza epoca Ceausescu?Da Adrian Paunescu era prea inteligent sa nu gaseasca solutii chiar si atunci...A scris cateva versuri pt Ceausescu iar apoi a fost liber sa ne daruiasca FLACARA sa insotit de nenumarate talente care fara suflul sau puternic s-ar fi sufocat,pierdut..Titanul a facut un gest milostiv oferindu-i lui N.Ceausescu cateva poeme dar doar asa noua ne-a putut oferi cateva ore de libertate spirituala..Era mult intr-o perioada in care totul era gri,sters,fara continut,cenzurat...A fost nenfricat si puternic,un supravietuitor al acelor timpuri si a celor de azi(de pana mai ieri..)Cine e nevinovat de epoca Ceausescu?Oare cati din partidele de la putere au fost membri de partid,utcisti,pioner soimii patrieii..si mai erau si incantati de asta.Sa fim seriosi sa nu continuam analiza..asa toti ar trebui sa plece.In sfarsit au fost vremuri in care s-a trait..nu e momentul sa vorbim despre asta...dar toti stim ce a fost,cum a fost,de ce a fost asa...Mai trist este ca acum in 2010 e iar o atmosfera sufocanta..se cultiva o psihoza colectiva.Violenta,agresivitatea sub toate formele,sfidare,minciuna,tradare,oameni deprimati,tristi,nempliniti,decese timpurii,sinucideri,lipsa de perspectiva,de speranta a tinerilor,neputinta varstnicilor si deprivarea de linistea ultimilor ani...E o radiografie partiala..Frustrarile sunt alimentate de discursurile ostentative ale celor cocotati pe functii ce-i depasesc..Toti vorbesc la fel,isi rad in barba si tin cu dintii de scaunele pe care s-au cocotat..Toti fac frumos pt a nu-si pierde privilegiile,vorbesc rostogolit,pana si intonatia e aceeasi..Continutul discursului se caracterizeaza prin lipsa de continut,prin strategii de pierdere a urmei..Iar in acest context cand ai privilegiul sa respiri acelasi aer cu un Paunescu ...parca ti se par muntii mai aproape.Domnul Adrian Paunescua fost o personalitate care arata ca romani pot fi si geniali.A fost un geniu,un mare om...Daca Constanta Buzea a avut privilegiul sa traiasca langa domnia sa cred fara rautate ca a fost o mare eroare.Au fost incompatibili..el,a vrut sa traiasca normalitatea dar probabil nu i s-a potrivit..era de asteptat.Nu si-a inteles sotul,nu a inteles artistul,nu a stiut sa-i ofere clipe de ragaz in cursa sa vulcanica...Nu e usoara viata langa mari personalitati,dar iubirea te ajuta sa gasesti solutii chiar si pe unitati mici de timp..langa care"vesnicia e un nimic"..Frustrarea nu-si are rostul..Ca mama a copiilor lor nu trebuie sa arunce cu noroi..Da langa un Paunescu poti fi anonim dar ce onoare sa fii mama copiilor lui..sa ai amintiri din clipe petrecute alaturi..Au fost si momente grele,foarte grele chiar dar sigur au fost si altele de exceptie...,sa le respectati macar pe acelea..cuvintele grele la adresa marelui poet va vor durea mai mult decat iertarea...Adrian Paunescu va fi iubit de toti romanii care i-au inteles mesajul,viata,personalitatea..Nu a fost Dumnezeu deci a avut si defecte,greseli..dar cine nu are?,hm" cine e nevinovat sa ridice piatra"..Dumnezeu sa te aiba in paza suflet tumultos!Odihneste-ti privirea semeata dar voalata de melancolia bine camuflata..ne vom mangaia privindu-ti copii care cred ca vor fi demni urmasi a unui tata coplesitor..Ce trist sa ajungi sa scrii scrisori de ramas bun!2010 a fost un an in care ne-am despartit de prea multi mari romani..Dureros ca nu batranetea ni i-a rapit..ci contextul prea putin prielnic.Dumnezeu sa ne ajute si sa ne protejeze mariile personalitati,repere pentru noi toti in vremuri destul de tulburi...Dumnezeu, sa te aiba in grija Adrian Paunescu! Ramas bun,Cristina Ditoiu.

    3
    5

  • Dana pe 11 Nov 2010, 19:28
    "aceasta d-na Buzea?"

    Inca odata: "aceasta d-na Buzea?"?!! Incercati sa va documentati un pic inainte de a comenta... Incercati sa vedeti cine este Constanta Buzea si apoi... poate mai vorbim... desi nu sunt convinsa ca merita.

    4
    2

  • sheila pe 11 Nov 2010, 13:48
    ati vazut cand e publicata cartea?

    publicata in 2009 el a murit in 2010 ......daca era asa disperata femeia cred ca scria cartea atunci cand a fost parasita prima data si cand el s-a recasatorit a 2 oara ...daca pana si eminescu a murit de sifilis prin urmare poet mare pt noi dar ca barbat putea sa nu valoreze 2 bani ...

    4
    1

  • Laura pe 11 Nov 2010, 12:16
    Poetul Adrian Păunescu

    ,,De ce nu s-a vandut cartea doamnei Constanta Buzea in timpul vietii poetului?,, !!!!!!! In afară de faptul că d-na vorbeste din pozitia unei femei parasite...toti oamenii cu calitati sunt invidiati... Daca era intr-adevar O DOAMNA aceasta d-nă Buzea, n-ar fi iesit acum cu astfel de declaraţii, cu atît mai mult, la vârsta care o are!!!! Urît gestul !!!!

    2
    3

  • andreeacs pe 11 Nov 2010, 11:17
    Poetul Paunescu

    Sa nu confundam omul cu opera....Adrian Paunescu a fost un poet cu o usurinta de versificatie nemaipomenita, puteai sa-i arati un scaun si el iti facea pe loc o poezie de cateva zeci de stofe. Dar in particular este posibil sa fi fost altfel un om greu de suportat, plin de defecte asa cum suntem cu totii....

    3
    1

  • escape pe 11 Nov 2010, 09:31
    ???

    De ce nu s-a vandut cartea doamnei Constanta Buzea in timpul vietii poetului? Cred ca doamna vorbeste din pozitia unei femei parasite. Un om care iubeste copiii si care-i atat de grijuliu cu nevoile oamenilor obisnuiti NU poate sa fie asa cum il caracterizeaza doamna Constanta Buzea: vanitos, mincinos, violent. Toti oamenii cu calitati sunt invidiati si am observat ca toti cei care provin din familii de intelectuali nu sunt agreati. Daca era intr-adevar O DOAMNA aceasta persoana Constanta Buzea, n-ar fi iesit acum cu astfel de decalratii despre omul cu care are doi copii. Ce vrea de fapt acum sa demonstreze cu asemenea declaratii? De ce acum cand OMUL Adrian Paunescu NU MAI EXISTA??? E foarte urat ce se-ntampla...intr-adevar s-a ajuns ca din moartea unui om sa se faca spectacol.

    1
    2

  • scami pe 11 Nov 2010, 08:26
    Adrian Paunescu

    Nici nu ma mira! Niciodata nu mi-a placut Adrian Paunescu. Foarte grandoman si categoric. La talent putea lucra mai mult. Daca nu era epoca comunismului de aur, nu ajungea sa fie atat de cunoscut. Doamna Constanta Buzea trebuia sa publice jurnalul cu mult tam-tam la presa, pe vremea cand domnul traia.

    3
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod