Inceputurile arhitecturii moderne in Bucuresti

Asociatia e-cart.ro si Fundatia pentru Arhitectura si Urbanism Simetria te invita miercuri, 16 iulie, ora 19.00
Asociatia e-cart.ro si Fundatia pentru Arhitectura si Urbanism Simetria te invita miercuri, 16 iulie, ora 19.00, la lansarea hartilor "Traseu urban Marcel Iancu - inceputurile arhitecturii moderne in Bucuresti. Case si imobile construite intre 1929-1938". Evenimentul va avea loc la Libraria Carturesti din strada Arthur Verona, nr. 13.

Traseul urban propune o incursiune in arhitectura moderna bucuresteana, prin intermediul unuia dintre initiatorii acesteia, Marcel Iancu (1895-1984). Itinerariul cuprinde doua zone principale ale orasului: zona de Nord, rezidentiala si zona centrala.
Acestea erau denumite in anii '30 sectorul I Galben si sectorul II Negru. Cladirile au fost proiectate de Marcel Iancu fie singur, fie in colaborare cu fratele sau, Iuliu Iancu, cei doi frati avand impreuna un Birou de Studii Moderne.

Selectia cuprinde 18 cladiri, case si imobile, caracteristice pentru inceputurile arhitecturii moderne in Bucuresti, scotand in evidenta acest "strat"  inedit al orasului. Harta este ilustrata cu o serie de desene si documente din epoca, publicate in periodicele vremii, intre 1924-1938.

Pictor, grafician, arhitect, teoretician, nascut in 1895 la Bucuresti, Marcel Iancu este una dintre personalitatile marcante ale miscarii de avangarda europene.
Activitatea sa poate fi impartita in trei perioade majore: participarea la formarea si promovarea miscarii dadaiste la Zurich, animarea grupului avangardist de la Contimporanul si angajarea in renasterea vietii artistice in Israel, dupa plecarea din Romania in 1941.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod