Hai la bazarul armenesc

În week-end armenii vă așteaptă pe strada lor și în curtea celebrei lor biserici din București, ca să vă arate cum trăiesc, gătesc, cântă și dansează ei. Uniunea Armenilor din România,

În week-end armenii vă așteaptă pe strada lor și în curtea celebrei lor biserici din București, ca să vă arate cum trăiesc, gătesc, cântă și dansează ei. Uniunea Armenilor din România, în parteneriat cu ARCUB şi Primăria Municipiului Bucureşti, organizează între 1 și 3 august 2014 a doua ediţie a Festivalului Strada Armenească, care va avea loc pe strada cu același nume şi în cadrul complexului armenesc (curtea interioară a Bisericii Armene, sediul Uniunii Armenilor din România şi Centrul Cultural Armean).

În Bucureştiul de odinioară, cartierul armenesc se întindea în zona din jurul Bisericii Armene între Bulevardul Carol I, Strada Armand Călinescu, Strada Speranţei, Strada Franzelarilor şi Strada Spătarului, coloana lui vertebrală fiind Strada Armenească.

Cea mai veche casă din Bucureşti, casa Melik, construită în anul 1760 se găseşte în inima cartierului armenesc al oraşului.

Peste drum de cartierul armenesc, de cealaltă parte a Bulevardului Carol I începea cartierul evreiesc dominat de cele două mari sinagogi din zona Udrişte şi Sf. Vineri, iar foarte aproape, în zona Pieţei Pache Protopopescu, cartierul grecesc în mijlocul căruia a fost înălţată Biserica Greacă construită în stil ionic la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Prin urmare, la fel ca la prima ediţie a festivalului, de anul trecut, au fost invitați la petrecere și vecinii evrei, greci şi ţigani, ca să recreeze o bucăţică din Bucureştiul de atunci.

Festivalul se adresează tuturor bucureştenilor având câte ceva pentru fiecare.

De la spectacole de teatru şi concerte de muzică tradiţională şi modernă la film şi obiceiuri armeneşti sau bucureştene. De la expoziţii de fotografie la descifrarea artei scrisului cu caractere armeneşti. De la restaurante şi cafenele cu produse specifice arealului gastronomic armean şi bazarul plin cu de toate, cu iz de mirodenii orientale şi parfum de cafea la ibric la dansuri tradiţionale armeneşti, greceşti, evreieşti şi sublimarea lor în modernitate, realizată cu multă măiestrie de romi.

Copiii vor găsi în cadrul festivalului un program de teatru şi ateliere teatrale, ateliere pentru confecţionat păpuşi şi pictat figurine, dar şi ateliere de dans, de creaţie cu Lego şi un loc foarte special unde vor vedea cum o jucărie imaginată de ei poate deveni realitate prin imprimarea 3D.

Și oamenii mari vor putea pleca de la festival cu propria statuetă imprimată 3D după ce vor fi bine scanaţi ca să semene statueta cu ei.

În Bazarul ce se va întinde de o parte şi de alta a străzii, vizitatorii vor putea descoperi o mică parte din Armenia de unde îşi vor putea achiziţiona bijuterii, obiecte de ceramică, ţesături armeneşti, obiecte handmade, cărţi, icoane sau ilustraţii cu motive armeneşti.

În cele trei zile ale festivalului vizitatorii vor putea admira interiorul Bisericii Armene şi vor putea afla câte ceva despre istoria armenilor, despre limba lor şi despre felul în care scriu şi îşi transformă literele în obiecte de artă.

Programul poate fi găsit aici.

Festivalul se va desfăşura azi, 1 august între orele 16:00 – 22:00, sâmbătă 2 august între 10:00 – 22:00 şi duminică 3 august între 10:00 – 22:00.

Accesul este gratuit.

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod