CEDO își schimbă regulile de anul acesta

În caz că aveți procese în derulare de care sunteți nemulțumite sau cauze pierdute cu care v-ați gândit să mergeți mai departe, să vă facă dreptate Curtea Europeană a Drepturilor Omului

În caz că aveți procese în derulare de care sunteți nemulțumite sau cauze pierdute cu care v-ați gândit să mergeți mai departe, să vă facă dreptate Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), e bine să știți că începând din ianuarie anul acesta au fost modificate unele demersuri de adresare către Curte și procedurile prin care se acceptă și derulează un proces acolo.

Concret se schimbă conținutul unei cereri către Curte, precum și procedurile ce trebuie urmate de un petent pentru ca cererea sa de judecată să fie admisă.

Înainte de orice, însă, trebuie să știți că CEDO nu judecă orice speță. Curtea europeană a Drepturilor Omului este o instanţă internațională.

Ea poate examina doar plângerile prezentate de către persoane fizice, organizații și societăți care se pretind victime ale unei încălcări a drepturilor prevăzute de Convenția europeană a Drepturilor Omului. Convenția este un tratat internațional prin care un mare număr de state europene s-au angajat să protejeze anumite drepturi fundamentale. Aceste drepturi sunt enunțate în textul Convenției și al protocoalelor sale nr. 1, 4, 6, 7, 12 și 13. Aceste protocoale nu au fost acceptate decât de către anumite state (printre care și România).

Mai mult de 90 % dintre cererile examinate de către Curte sunt declarate inadmisibile.

Prin urmare, verificați dacă plângerile voastre răspund criteriilor de admisibilitate, pe care le găsiți citind Convenția. Pe site-ul CEDO găsiți Articolul 47 din regulamentul Curții, care detaliază condițiile de formă pentru cererile adresate CEDO. Tot acolo găsiți și Formularul pentru cererile adresate CEDO, și un material explicativ cu indicații cu privire la modul în care se completează formularul de cerere CEDO.

În cazul în care nu sunteți sigure dacă ați înțeles tot ce ați citit (deși materialele indicate sunt în limba română, limbajul juridic nu e la îndemâna oricui) vă puteți adresa pentru consultații Asociației Pentru Apărarea Drepturilor Omului din România - Comitetul Helsinki, APADOR-CH, care vă poate spune măcar dacă aveți un caz care se pretează pentru a ajunge la CEDO sau nu.

Apoi mergeți înainte!

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod