Asigurarea locuinței e obligatorie de la 1 septembrie

Dacă nu v-ați asigurat până acum locuința împotriva dezastrelor naturale, a furturilor sau incendiilor, e cazul s-o faceți măcar acum, deoarece prin lege a devenit obligatoriu. Ca orice lege

Dacă nu v-ați asigurat până acum locuința împotriva dezastrelor naturale, a furturilor sau incendiilor, e cazul s-o faceți măcar acum, deoarece prin lege a devenit obligatoriu. Ca orice lege românească, însă, și asta a asigurării obligatorii este ambigură și interpretabilă, dar mai ales contestabilă.

Legea asigurărilor obligatorii nu este nouă, dar i-a luat ceva timp ca să fie pusă în practică, din cauza unor mecanisme ce nu existau la data promulgării ei. Concret e vorba despre Polul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) care reunește mai multe societăți de asigurare la care, teoretic, suntem obligați să apelăm pentru achiziționarea unei polițe obligatorii de asigurare.

Practic, însă, deși asigurările au devenit obligatorii din 1 septembrie 2012 există în continuare multă confuzie chiar în rândul agenților de asigurare care încheie polițele.

Ce trebuie să știți în esență, ca potențiali clienți, este că fiecare proprietar de imobil este obligat să încheie o asigurare anuală de 10.000 sau de 20.000 de euro, în funcție de materialul din care este construită locuința. Polița costă 10 și respectiv 20 de euro pe an și nu acoperă decât riscuri precum: cutremur, inundații, alunecări de teren.

Cine dorește să se asigure și împotriva incendiilor, furturilor, altor accidente, poate să încheie o asigurare facultativă, care să le acopere și pe acestea. Există, însă, cel puțin două scenarii care dau bătăi de cap actorilor din domeniu:

- ce fac cei care au deja asigurări facultative încheiate?

- cum facem dacă asigurătorul nostru tradițional nu face parte din PAID?

În primul caz legea prevede că asigurările facultative aflate deja în vigoare în septembrie 2012 țin loc și de asigurare obligatorie până când expiră.

În momentul înnoirii lor acestea ar trebui încheiate numai pentru sume și riscuri ce depășesc cei 10-20.000 de euro obligatorii. Iar separat se va încheia și o asigurare obligatorie. Reprezentanții PAID declară că lucrează la o metodă de a uni cele două proceduri astfel încât clientul să nu fie pus să facă două asigurări separate. Deocamdată nu au găsit-o.

În al doilea caz, se încheie o asigurare obligatorie cu una dintre cele 13 societăți de asigurare care fac parte din PAID, și se continuă relația de asigurare pentru partea facultativă, cu asigurătorul agreat. Societățile din PAID sunt:

Este o situație cel puțin discutabilă modalitatea în care statul a ales să legifereze acest domeniu, și să impună nu numai asigurarea locuințelor, dar și societățile la care aceste asigurări trebuie încheiate.

Din acest punct de vedere există voci care spun că legea ar putea fi neconstituțională sau atacabilă în instanță, pe motiv că restrânge dreptul consumatorului de a-și alege un asigurător. Numai că în esență această lege nu este una de responsabilizare a cetățenilor în fața riscurilor naturale, ci este încă un instrument de solidaritate socială prin care statul încearcă să ia bani de la cât mai mulți cetățeni pentru a-i despăgubi în caz de calamități pe cei aflați în situații defavorizate.

Deși legea a intrat deja în vigoare s-au făcut prea puține spre deloc campanii de informare și educare a populației care nu a avut niciodată asigurare. În schimb se pune presiune tot pe aceia care au deja asigurări facultative, și sunt responsabili cu bunurile lor, să-și facă și asigurări obligatorii, sub amenințarea cu amenzi de la 100 la 500 de ron.

Partea bună - sau românească - este că legile care ar permite primăriilor să dea amenzi celor prinși fără asigurare încă nu există.

Mai multe de și despre mine, pe Dollo zice bine

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod