S-a demonstrat: este mai sanatos sa mananci margarina

In urma mai multor studii care au avut loc in lume s-a conchis ca margarina este o grasime buna, deoarece este facuta dintr-un amestec de uleiuri vegetale atent selectionate, considerate ca fiind de cea mai buna calitate.
In presa au aparut o serie de articole despre margarina, cum ca aceasta este extrem de daunatoare, duce la obezitate, creste colesterolul, rastoarna toate regulile nutritiei etc, insa toate aceste stiri sunt lasate sa circule tocmai fiindca margarina este un subiect controversat, de interes pentru public.  

Avand in vedere interesul persoanelor in domeniul sanatatii si al alimentatiei, Unilever a organizat o conferinta unde s-a discutat deschis despre margarina cu argumente pro si contra. Mai mult la sfartitul conferintei reprezentatntii Unilever au facut o demonstratie despre cum se face margarina, prezentand ingredientele folosite.


In esenta, margarina se face din 3 ingrediente:

1. Un amestec de uleiuri vegetale naturale. Aceste uleiuri contin acizi grasi esentiali, de care organismul are nevoie, dar pe care nu ii poate produce singur.

2. O cantitate mica de grasimi vegetale (grasimi de palmier), care la temperatura camerei este solida. Aceasta grasime se foloseste pentru a conferi margarinei o textura placuta.

3. Apa.


Nota
: Acizii grasi sunt extrem de importanti pentru organism deoarece mentin elasticitatea si permeabilitatea membranei celulare, contribuie la mentinerea sanatatii inimii si sunt elemente de constructie ale moleculelor "mesager".


Grasimile bune sunt: mononesaturate si polinesaturate care se impart in acizi grasi esentiali omega 3 si omega 6.
Grasimile rele sunt: acizi grasi trans, acizi grasi saturati.

Surse de grasimi nesaturate: uleiul de floarea soarelui, uleiul de rapita, de masline, nucile, alunele, margarina tartinabila si pestele gras. Aceste grasimi sunt bune deoarece nu cresc nivelul colesterolului din sange si contin acizii grasi esentiali, care nu sunt produsi de organism si pot fi luati numai din alimentatie.

Aportul zilnic de 2000 calorii trebuie format din: 55% carbohidrati, 15% proteine si 30% grasimi (1/3 grasimi rele si 2/3 grasimi bune).

Cu aceste informatii oricand va puteti uita pe etichetele alimentelor si veti putea hotara daca acestea sunt sanatoase pentru organism, sau dimpotriva trebuie evitate. Daca pe etichete nu sunt inscriptionate aceste tipuri de grasimi, atunci trebuie sa fie mentionate sub denumirea de grasimi hidrogenate, care de asemenea, trebuie evitate deoarece prin procedeul de biohidrogenate a uleiurilor vegetale se formeaza grasimile trans.


Alimentele care contin grasimi trans sunt: produsele de patiserie, prajelile, carnea de miel, untul etc.

Organizatotii eventimentului au declarat ca, in prezent, margarina nu mai contine grasimi trans cu toate ca acestea erau folosite cand a inceput aceasta industrie alimentare. S-au facut studii amanuntite asupra grasimilor si asa au fost descoperite grasimile trans, monosaturate sau polinesaturate, initial stiindu-se doar de existenta grasimilor saturate si nesaturate. Tot in urma studiilor a fost descoperit faptul ca grasimile trans sunt un pericol pentru sanatate, motiv pentru care au fost interzise.

Facand inca un pas, aflam ca margarina contine 75% ulei vegetal si 25% grasimi. Reprezentantii Unilever sustin ca uleiul vegetal este cumparat de la peste o mie de producatori agricoli cu care lucreaza, iar prin procesul de fabricare al margarinei, in uleiul vegetal sunt adaugate ingrediente valoroase precum vitaminele A, D si E.

Multe dintre uleiurile vegetale din care se fac margarinele au in mod natural un continut bogat de vitamina E, motiv pentru acre autoritatile din domeniul nutritiei din numeroase tari au solititat producatorilor de margarina sa imbunatateasca margarina cu vitaminele A si D, astfel, aceasta devine o sursa zilnica foarte accesibila pentru acesti nutrienti.


Vitamina A este importanta pentru buna functionare a vederii, a sistemului imunitar si ajuta la mentinerea frumusetii tenului.

Vtamina D este esentiala pentru copii in perioada de crestere deoarece ajuta la absorbtia calciului si fosforului in oase.

Vitamina E are un rol important ca si antioxidant in organism, de asemenea, este implicata in buna functionare a sistemului imunitar.

Carotenul (componenta care da culoare morcovilor, rosiilor si dovlecilor) sau cucurmina (componenta care da culoare turmericului) sunt, de asemenea, sunt adaugate margarinei pentru a-i conferi acesteia culoarea galbuie.    


Cantitatea de margarina consumata zilnic


Cum nimic nu trebuie consumat in exces in aceasta viata, nici excesul de margarina nu este indicat, astfel, este indicat ca zilnic sa fie consumate 2 felii de paine cu margarina, deoarece in ziua respectiva vei avea si alte surse de grasimi. Totodata, daca prepari mancare cu margarina nu trebuie sa folosesti mai mult de 20 g, echivalentul unei linguri cu margarina.


Reteta pentru a pregati margarina proaspata acasa


  • topiti 30 g de grasimi de palmier intr-un vas de sticla, la cuptorul cu microunde sau la bain-marie;
  • adaugati 2 linguri 2 linguride ulei vegetal (de exemplu, ulei de floarea soarelui) in vasul de sticla, pe care il introduceti in apa cu gheata;
  • amestecati acest continut cu mixerul la viteza cea mai mica;
  • scoateti vasul din apa cu gheata si adaugati 2 lingurite cu lapte si 2 lingurite cu galbenus de ou;
  • mixati pana obtineti o margarina moala si fina.

Puteti adauga suc de lamaie, verdeturi, sare, piper sau late condimente, dupa gust.

 

Comentarii (31)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ionescu Ioana pe 17 Dec 2013, 19:40
    Margarina

    Margarina nu este buna si sanatoasa.

    1
    0

  • Ileana Morar pe 6 Aug 2012, 04:05
    Margarina

    Asa stiu si eu demulta vreme ca la margarina se foloseste si o cantitate de grasimi animale , nu sint sigura ca e adevarat . . Vrem margarina care sa fie buna si sanatoasa de consumat

    3
    0

  • Andra pe 30 Ian 2012, 12:41
    Prostia e densa

    Daca vine unu si zice ca cianura e buna ca ti se fac ochii verzi de la ea, voi credeti. Ignoranta insa o sa va coste. Margarina scade imnunitatea drastic. Judecati voi ce sanse are in fata inamicilor o cetate fara aparare.

    3
    1

  • Ione pe 9 Apr 2011, 17:13
    Nu cred asa ceva

    Niciodata un produs supus multiplelor operatii tehnologice nu va fi sanatos pentru om. Temperatura de 150 grade la care e procesat distruge orice vitamina (cititi articole despre fabricare). UNILEVER e ZERO - un alt comerciant care incearca sa vanda! BECEL , KNOR, RAMA si DELMA si a platit pentru publicare unui articol aici (cel mai probabil)

    9
    1

  • fifty pence pe 29 Nov 2010, 17:08
    ***

    DE UNDE SCOATETI VOI CA MARGARINA ARE GUST DE PLASTIC ? Ati gustat plasticul si a avut gust de margarina sau ce ?

    5
    2

  • fifty pence pe 28 Nov 2010, 18:32
    ******

    Eu consum foarte foarte foarte multa margarina ! Din pacate

    5
    0

  • fifty pence pe 28 Nov 2010, 18:30
    *******

    sall tuturor ! Eu am auzit undeva ca margarina ajuta la slabit ... Voi ce credeti e adevarat ? Va rog sa-mi raspundeti ! Multumesc

    4
    2

  • Theodor pe 22 Sep 2010, 20:09
    Minciuna sfruntata

    Nu credeti parerea acestei ignoranta fiinta umana (Larisa Gheorghe) cu privire la margarina. Studiati internetul: este aproape un plastic si mai este si cancerigen pe deasupra. Nu se strica nici in 10 zile de tinut pe masa si nici mustele nu se aseaza pe ea. De ce oare ? Ma intreb daca pe capul Larisei Gheorghe s-or aseza.. Oare are fata cap ? Sau doar un televizor plin cu minciuni corporatiste..

    6
    4

  • Vio pe 7 Iun 2010, 23:02
    atit timp cit e consumata in cantitati nesemnificative - nu e nociva

    cel mai daunator este amestecul de grasimi animale cu cele vegetale

    6
    0

  • medic pe 31 Aug 2009, 17:03
    asta este o gogoritza comerciala:))

    cat o fi de sanatos sa mananci chimicale.. da, la inceput interesterificarea a parut o solutie salvatoare de imbunatatire a margarinei, pana la urma se dovedeste a fi un dezastru.. un studiu serios publicat in 2007 (Hayes&Sundram, Nutrition and Metabolism) arata clar ca margarina interesterificata duce la diabet zaharat.

    3
    3

  • mana nadab pe 20 Mar 2009, 18:24

    eu consum multa margarina sper sa fie asa cum scrie despre ea de bine

    3
    2

  • popa raoul pe 12 Sep 2008, 20:56
    Kiarrrrrr?

    Kiar numai 3 ingrediante????? Ia uitativa pe un pachet... Astia cred ca toata lumea e proasta, e reclama clara.

    4
    3

  • UN OARECARE pe 30 Aug 2008, 14:29
    DEZINFORMARE TOTALA

    "PLASTICUL" denumit margarina ridicat la rang de BUN DE CONSUMAT SI DE CASTIG PENTRU FABRICANTII CARE NE IMBOLNAVESC SI TRAIESC BINE. ESTE RECLAMA MASCATA! CATI EURO A-TI PRIMIT PENTRU PUBLICAREA ACESTUI FALS "ADEVAR" ?

    9
    2

  • FLo pe 29 Apr 2008, 13:46
    Margarina = cancerigena

    Bine a zis persoana dinaintea mea... despre CUM SE FACE margarina de ce nu a'ti scris? sau nu a'ti auzit de HIDROGENARE, sau nu a'ti auzit ca consumarea grasimilor hidrogenate intensifica formarea agentilor cancerigeni???

    5
    1

  • octaviana pe 14 Mar 2008, 00:51
    Fals

    Da cat v-au dat ca sa scrieti aici ca margarina e sanatoasa??

    5
    1

  • timea pe 4 Mar 2008, 17:30
    margarina, nociva pentru sanatate!

    Si eu sunt de parere ca aici este vorba despre interese, deoarece margarina este una dintre cele mai toxice alimente. Nutritionisti spun clar ca margarina este nociva pentru sanatate, ea fiind obtinuta din diverse uleiuri vegetale incalzite la 150C si la care se adauga hidrogen in prezenta unor catalizatori de nichel ca sa se intareasca,astfel structura moleculara a margarinei se aseamana cu cea a plasticului. Eu ii indemn pe cititorii acestui articol sa se informeze si din alte situri sau carti pentru a se convinge ca margarina este nociva!

    7
    0

  • Liliana pe 4 Mar 2008, 14:54
    Margarina? NUUUUUU!!!

    Imi pare rau, dar m-ati pierdut cu articolul asta despre margarina. Mesajul care zice ca margarina e un sapun e corect. Argumentele voastre in favoarea margarinei nu stau in picioare. E ca si cum v-ati fi raliat cu producatorii de margarina si le faceti reclama gratuita, ca sa nu mai vorbim de deserviciul pe care il faceti cititorilor indemnandu-i sa consume atrocitatea aceasta de produs.

    7
    0

  • Stela pe 3 Mar 2008, 22:21
    MARGARINA !!!

    CORPUL NOSTRU ESTE UN SUPER COMPUTER SI FUNCTIONEAZA PE BAZA UNOR PROGRAME SOFISTICATE, DAR NU POATE INDUSTRIALIZA MARGARINA CARE ESTE UN "S A P U N". ASA CA... IL DEPUNE PE ARTERE.

    5
    0

  • MA pe 3 Mar 2008, 22:15
    Din pacate s-a demonstrat exact contrariul

    Iata un citat de pe net: Margarina a aparut in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand untul se gasea tot mai greu. O echipa de cercetatori americani a avut atunci ideea sa ia diverse uleiuri vegetale, sa le

    6
    0

  • Angelica Necula pe 3 Mar 2008, 20:32

    Nu am gasit aici in Canada margarina fara coloranti (adica cu E-uri), sau fara arome artificiale, din nou E-uri, dau fara grasimi saturate (care nu sunt bune), sau fara Transfats, care sunt cele mai daunatoare. Asa ca tot untul, daca se poate cel din lapte organic, si bine inteles in cantitate mica si nu in fiecare zi e cel mai sanatos. Dupa mine margarina e foarte daunatoare.

    7
    0

  • lya pe 3 Mar 2008, 19:01
    Intoxicatia cu minciunile celor specializati in domeniul sanatatii...

    Nu mai stii frate ce sa mananci... o sa ajungem sa ne "hranim " doar cu apa daca ne-am luat dupa "specialistii" astia!!! Ba e buna margarina... ba nu e buna, ba sunt bune lactatele, ba nu sunt bune, ba sunt bune fructele, ba nu sunt bune (scria intr-un articol ca e bine sa le consumi doar cu cca 3h inainte de a manca, altfel nu mai stiu ce naiba se intampla...) s.a.m.d... hotarati-va specialistilor ca altfel o sa ne omorati...

    7
    0

  • ANDRIES LUCIA pe 3 Mar 2008, 11:40

    Nu stiu cat putem lua in considerare acest articol, deoarece conferinta a fost organizata de o parte interesata.

    5
    0

  • xyz pe 3 Mar 2008, 10:40
    Minciuna

    Este o minciuna!!!

    5
    0

  • alina pe 3 Mar 2008, 10:25

    Dar ce spuneti ca acelasi lucru il sustin nutritionisti, atat din Romania, cat si din alte tari unde s-au facut studii pe margarina (Polonia, Belgia, Finlanda... ?

    2
    0

  • anca pe 3 Mar 2008, 10:15
    Nedumerire

    asta seamana cu reclama in toata regula! N-am mancat niciodata si nici n-am s-o fac, cu toate articolele voastre partinitoare. Am trait s-o vad si pe asta: "apologia margarinei" !

    0
    0

  • alina pe 3 Mar 2008, 10:10

    Nu cred ca se face reclama, deoarece nu apare numele niciunui tip de margarina care se gaseste pe piata, ci doar o companie - Unilever. Cateva din produse produse de aceasta companie: Rama, Delma... si altele, pe care nu le voi spune tocmai pentru a nu face eu reclama. Ca director de firma dar si ca mama mai stiu ce produse se gasesc pe piata. O zi buna

    1
    1

  • Patru Rodica pe 3 Mar 2008, 09:31
    Intrebare

    Daca tot faceti reclama la margarina dati-ne si exemple de margarine din comertul nostru care sunt cele mai bune (uleiul de palmier este scump).

    0
    2

  • volim pe 3 Mar 2008, 08:17
    Normal ...

    Unilever are tot interesul sa-si vanda produsele, deci normal ca va sustine ca margarina este sanatoasa :)))

    3
    0

  • cipdale pe 2 Mar 2008, 17:53
    Reteta

    Foarte buna reteta, dar de unde luam noi grasimi de palmier, caci pana la Constanta e drum lung, iar pana la vecinii nostri si mai mult?

    2
    1

  • Corina pe 2 Mar 2008, 10:04
    Margarina

    Daca pana acum am evitat margarina pentru ca se zicea ca e foarte bogata in E-uri, acum este recomandata. Ce sa mai cred? Pe de alta parte ziceti ca unele fabrici nu mai folosesc grasimi trans la fabricarea ei, deci nu toate fabricile, inseamna ca pe piata se mai gaseste marfa periculoasa. Spuneti-ne cateva denumiri de margarina care poate fi consumata.

    0
    0

  • baby_blue_nico pe 1 Mar 2008, 23:34
    ***

    Nu cred! Am o prietena care e studenta la farmacie si a studiat indeaproape anumite subiecte printre care si acesta. Contine grasimi vegetale hidrogenate nocive pentru organism care se depun pe peretii celulelor si in plus nici macar nu este vegetala. La o cantitate mare de solutie utilizata pentru producerea margarinei se foloseste o canitate de untura pentru inchegarea acesteia si un aspect mai frumos.

    4
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod