Dovada că vinul face bine creierului

Ai citit probabil în dreapta și în stânga despre benificiile vinului roșu, consumat în cantități moderate.
De obicei, aplauzele merg spre contribuția adusă de vinul roșu inimii. Ce nu știai, însă, este că vinul are un efect extrem de interesant asupra creierul, chiar în clipa în care îl consumăm.

Sigur că discutăm despre vinurile sănătoase, cât mai rafinate, nu despre băuturile sintetizate din alcool și arome, care vor să imite vinul, așa numitele ”sticle-pastilă”. Deci cele descoperite se aplică pe acel concept din struguri care este la origini vinul.

Un neurobiolog de la Facultatea de Medicină de la Yale a declarat că savurarea unui pahar de vin pune materia cenușie a creierului la treabă cel puțin egal, dacă nu chiar suplimentar față de alte activități curente pe care le desfășurăm - un calcul matematic sau ascultarea muzicii.
În ultima lui carte, specialistul Gordon Shepherd a arătat cum adulmecarea și gustarea vinului angajează întregul creier și îl expune la o gimnastică și o capacitate de control sporite.
 
Se pare că moleculele de vin nu au gust, ci creierul ne creează imaginea gustativă pe care o percepem drept gust. Procesul este asemănător cu felul în care creierul percepe culorile. 
Particulele de vin stimulează mii de receptori gustativi și olfactivi, care, împreună, creează o reacție atât senzorială, cât și emoțională în creierul nostru.
Toate aceste semnale ating diverse perimetre cognitive: memoria, recunoașterea pattern-urilor și plăcerea, care colaborează în a livra gustul unui vin.
Practic, bem vin direct cu creierul! Se pare însă că există și alți factori care îi influențează gustul: vârsta, genul, alcătuirea genetică a salivei noastre, precum și un factor mai puțin așteptat. Depresia poate influența felul în care percepi gustul vinului!
 
Specialistul explică în continuare că, pentru a angrena cât mai mult din activitatea cerebrală, vinul trebuie savurat în înghițituri mici.
O gură prea mare de vin saturează sistemul perceptiv.

Desigur, îndemnul nu vizează cantitatea, ci calitatea. Neurobiologul nu ne îndeamnă să bem vin ca să devenim mai deștepți, ci ne explică ce procese formidabile au loc în corpul nostru. Astfel, un pahar de vin care însoțește o masă poate avea mai multe efecte pozitive decât ne așteptam, dar cu siguranță este o idee foarte proastă să exagerezi cu cantitatea. 

În timp ce vinul alb este preferat pentru conținutul redus de zaharuri și automat un număr mai mic de calorii, vinul roșu este arhicunoscut din discuțiile despre hipertensiune și probleme cardiace.
Iată însă că ambele (precum și vinul rose) au această proprietate nebănuită de a ne stimula intelectual!

adnana-costandache
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod