Alimente care cresc riscul de cancer

Știi deja că dieta îți influențează sănătatea. Experții au reluat ideea conform căreia, dacă eviți să mănânci anumite alimente, vei scădea riscul de boli de inimă, diabet și cancer.
Nu vei dezvolta cancer dacă mănânci ocazional la fast-food. Dar dacă ai o dietă săracă în nutrienți și mănânci mereu alimente bogate în zahăr, sare sau grăsime, vei crește riscul de cancer. Iată câteva alimente despre care cercetătorii spun că pot crește riscul de cancer!

Ce alimente care cresc riscul de cancer ar trebui să elimini din dieta ta?


1. Carnea la grătar


Cui nu îi place carnea la grătar? Aceasta se gătește rapid în timp ce își menține în continuare aroma suculentă. S-ar putea să crezi că această metodă de gătit este mai bună decât prăjitul, deoarece carnea nu stă în ulei. Cu toate acestea, cercetătorii au declarat că acest procedeu de gătit poate activa chimicalele care cauzează apariția cancerului. Atunci când folosești grătarul, gătești carnea la temperaturi ridicate. Acest lucru declanșează eliberarea de substanțe chimice, cum ar fi aminele heterociclice și hidrocarburile policaromatice.
Ambele substanțe chimice sunt cunoscute ca fiind agenți cancerigeni. Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să renunți complet la carnea la grătar. Trebuie doar să înveți să prepari altfel la grătar, dacă nu poți fierbe sau face la cuptor mâncarea. Alege mai des pui, pește, fructe și legume și mai puțină carne roșie. Întoarce alimentele des de pe o parte pe alta, pentru a evita arderea acestora. Asezonează alimentele cu ulei de măsline, ierburi și condimente.

2. Popcornul la microunde


Popcornul la microunde este ușor de făcut, dar se poate dovedi nociv. Pungile de popcorn conțin o substanță chimică numită acid perfluorooctanoic. Studiile realizate pe animale au arătat că această substanță poate crește riscul de cancer de ficat, pancreas și testicule. Poți, cu toate acestea, să mănânci popcorn, deoarece conține o cantitate sănătoasă de fibre.
Însă ar trebui să cumperi popcorn care se face în ceaun, să nu adaugi prea multă sare, zahăr sau unt. Popcornul este mai bun decât chipsurile de cartofi atunci când te uiți la un film și simți nevoia să ronțăi ceva.

3. Băuturile carbogazoase


Atunci când bei un suc cu gheață vara, simți cum te răcorești. Iar conținutul ridicat de zahăr îți va oferi și un plus de energie. Dar tocmai acest conținut de zahăr transformă băuturile răcoritoare într-o băutură care provoacă apariția cancerului. Dovezile arată că există legături indirecte ale zahărului cu progresia celulelor canceroase, mai ales dacă organismul tău consumă mai multe calorii decât poate arde. Organismul are nevoie de zahăr pentru a procesa energia. Dar o cantitate prea mare de zahăr se poate transforma în grăsimi care pot duce la dezvoltarea diferitelor boli, inclusiv a cancerului.
Cercetătorii continuă să analizeze cum se corelează zahărul cu apariția cancerului, însă băuturile carbogazoase conțin și alte substanțe chimice, care sunt substanțe cancerigene. Chiar și sucurile dietetice sunt periculoase.

4. Alimentele cu ulei hidrogenat


Uleiul hidrogenat nu este extras în mod natural ca uleiul de măsline. Se transformă grăsimile nesaturate în grăsimi solide alături de hidrogen. O parte din procesul său de fabricație are ca rezultat crearea unui alt tip de ulei, numit grăsime trans. Cel mai des întâlnit tip de ulei hidrogenat este uleiul vegetal, care se folosește mai ales la prăjit. Cercetătorii spun că uleiul hidrogenat are o durată de valabilitate mai lungă, dar poate schimba structura membranelor celulare ale oroganismului, făcând oamenii susceptibili la boli. Acesta conține grăsimi omega-6, care nu sunt sănătoase și care au fost corelate cu bolile de inimă și defectele de naștere.
Experții spun că nu ar trebui să gătești niciodată cu ulei hidrogenat. În schimb, alege uleiul de soia, uleiul de rapiță și uleiul de măsline.

5. Alimentele cu făină albă


Știai că făina albă sau făina rafinată este procesată folosind un produs chimic? Făina trebuie albită cu clor, astfel încât să arate mai bine ca ingredient alimentar. Procesul de albire elimină majoritatea nutrienților. Făina albă crește nivelul glicemiei, care la rândul său crește nivelul de zahăr din sânge. Experții au asociat făina albă cu cancerul de sân la femei. Aparent, consumul de alimente preparate cu făină albă poate crește riscul de cancer la sân în cazul femeilor cu 220%.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod