Trateaza prin dieta atacul de panica

Este stiut faptul ca fiecare actiune este urmata de o reactie. Acest lucru este valabil si in privinta alimentatiei: ceea ce consumam poate avea un efect semnificativ asupra incidentei atacului de panica. Acest lucru inseamna ca atacul de panica poate fi prevenit prin controlul, evitarea sau reducerea alimentelor care intretin aceste tulburari si evident prin consumarea alimentelor care nu favorizeaza atacul de panica.

Atacurile de panica afecteaza direct sistemul nervos si de aceea sunt indicate alimentele bogate in vitamine B deoarece au un efect linistitor asupra acestui sistem. Din grupul vitaminelor B, s-a constatat ca o influenta deosebita o au cobalamina, niacina si tiamina, deoarece scad susceptibilitatea declansarii atacului de panica.

Pentru o persoana care a fost diagnosticata cu acest tip de tulburare, este esential sa-si mentina nivelul glicemiei constant deoarece caderea glicemiei conduce la aparitia starii de oboseala, a nervozitatii si deci la cresterea riscului de atac de panica. Cel mai simplu mod de mentinere a glicemiei constante este de a se reduce consumul de glucide rafinate: dulciuri, bauturi dulci, paine alba sau cartofi; in plus trebuie limitate sursele de cafeina: cafeaua, ciocolata, ceaiul, bauturi carbogazoase care contin cofeina, etc. deoarece aceasta substanta actioneaza ca un excitant asupra sistemului nervos central.

Practic trebuie urmata o dieta echilibrata, punandu-se accent pe alimentele care contin complexul de vitamine B:

1. Alimentele din carne, peste, oua si branza ar trebui sa reprezinte 20% din dieta zilnica;

2. 30% din dieta zilnica va fi formata din legume (broccoli, sparanghel, varza alba si rosie) si fructe (mere, banane, portocale, catina);

3. Baza alimentatiei zilnice trebuie sa fie reprezentata in proportie de 50 % de carbohidratii complecsi (cereale integrale, germeni de grau, orez brun).

In timp ce alimentele mai sus mentionate sunt bogate in vitamine B, care reduc semnificativ incidenta atacului de panica, exista cateva substante care agraveaza si favorizeaza anxietatea. Din pacate aceste substante fac parte intr-o anumita masura din dieta fiecarui individ.

1. Alcoolul creste hiperactivitatea sistemului nervos central si implicit gradul de agitatie, stres si irascibilitate al persoanei cu astfel de tulburari.

2. Cafeina, ca si alcoolul, actioneaza ca excitant nervos, insa o incetare brusca a consumului de cafea sau ceai pot induce, de asemenea, atacul de panica din cauza starii de oboseala si iritatie date de absenta cafeinei. Asadar reducerea aportului de cafeina trebuie facuta treptat prin eliminarea cafelei clasice si inlocuirea ei cu una fara cafeina, a ceaiului negru, etc.

3. Al treilea element de eliminat din dieta este zaharul, care nu contine nutrienti, insa este bogat in calorii. Zaharul creste nivelul glicemiei, ceea ce induce hiperactivitate si implicit tulburari emotionale la persoanele anxioase.

Asadar mentinerea obiceiurilor alimentare sanatoase este una din conditiile care trebuie indeplinite in tratamentul si profilaxia atacului de panica, chiar si atunci cand suntem foarte ocupati, pentru ca, pana la urma, nu prea e nimic mai important decat sanatatea.
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Zen pe 22 Feb 2014, 23:49
    no more panic

    propranolol - si uiti ca ai fost ciudat :)) 20 mg /ocazional recomand doar, sa nu devina dependenta.cereti la farmacie spuneti ca ati mai luat pentru palpitatii..

    0
    0

  • George pe 15 Dec 2013, 20:45
    Atac de panica

    Este foarte adevarat ce se spune aici despre alimentatie si atacul de panica..Eu pana acum 2 luni mancam toate prostiile, chipsuri, dulciuri, beam sucuri de tot felul, mancam paine foarte multa la masa, beam cafea indulcita cu zahar, numai eu stiu ce stari aveam in perioada aia..Insa de 2 luni mananc un fel de mancare doar cu 2 felii de paine, am renuntat complet la cafea, sucuri, chipsuri, etc, si am inlocuit sucul cu ceai de sunatoare, cafeaua nu am mai inlocuito cu nimic..Mi-a fost foarte greu la inceput, simteam ca mor, insa dupa 2 luni am scazut si mult in greutate, ca ajunsesem pe la 93kg si acum am 84kg si inca mai dau jos..Desi mai am cate un atac de panica, acesta este rar, si ma simt din ce in ce mai bine, noaptea ma trezeau starile de rau din somn, acum dorm si foarte bine, pana dimineata nimic nu ma mai trezeste..Totul depinde de vointa, si eu mai am pofta de o ciocolata, dar mananc una odata la 1-2 saptamani, ceea ce inainte o consumam zilnic, alcool doar putin si la unele ocazii sa zic 1-2 pahare de bere sau un paharel de tuica curata, sau unul de vin curat, nu mereu si nu in cantitati mari, doar la unele ocazii sau de sarbatori, atat..Cafea deloc..Sau ameliorat foarte mult atacurile de panica, insa dupa aceste renuntari le-am avut mai puternic ca niciodata, dar am avut vointa..Plus ca eu luam si distonocalm si m-am lasat brusc si de ala...Deci acum vad si eu pe, pielea mea cat de importanta este alimentatia in aceasta boala..Multa sanatate...

    1
    0

  • dana pe 5 Sep 2011, 16:45
    atacul de panica

    buna ,eu am inceput sa fac atacuri de panica dupa o sarcina pierduta,fac tratament de 2 ani de zile si sedinte de psihotertapie, dar nu mai sunt aceeasi persoana, mai ales ca viata mea s-a schimbat in totalitate ,de atunci si traiesc in permanenta cu spaima sa nu apara un altul...sanatate tuturork9

    1
    0

  • Lupu pe 6 Aug 2011, 20:44
    cafeaua si atacul de panica

    cafeaua fara cofeina se poate consuma in cazul atacurilor de panica sau trebuie renuntat si la ea ????? v as ruga mult un raspuns , am observat ca cafeaua cu cofeina dupa 4 ,5 ore ,da o stare de iritabilitate.....nici dupa 8 ore nu pot dormi daca am consumat cafea cu cofeina....DDD3

    0
    0

  • irina pe 6 Aug 2010, 11:49
    atacuri de panica

    Buna ziua.Sunt Irina si am si eu o intrebare la care poate imi oferiti dumneavoastra un raspuns.Am fost diagnosticata anul trecut cu prolaps de valva mitrala cu regurgitare.De atunci fac atacuri de panica.Tratamentul pe care il iau pt aceasta afectiune este : aspacardin si distonocalm,cate una pe zi.Distonocalmul poate fi cauza atacurilor de panica sau boala in sine?Astept un raspuns de la dumneavoastra.Multumesc.

    6
    2

  • gabriela pe 5 Aug 2009, 09:20
    am renuntat la tigari

    buna...eu am fumat 20 de ani neintrerupt si am renuntat brusc la ele si asa am avut primul atac de panica de noua luni ma zbat..si nu mai trec ...fac si tratament si parca starea mea s-a imbunatatit un pic dar nu mai sunt aceelasi om ca inainte...va doresc tuturor sanatate...

    7
    4

  • cristina pe 13 Mar 2008, 12:46
    atac de panica

    aveti perfecta dreptate.am consumat timp de 20 de ani coca cola 1 litru si jumatate pe zi ,dupa care acum 2 luni am renuntat brusc sa mai consum.Din pacate nu am stiut ca renuntarea brusca la cofeina ,duce la atac de panica.Si asta s-a si intamplat.Acum ma simt rau si nu stiu ce sa mai fac.Va multumesc ca existati.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod