Sapte false mituri despre diete

"Nu manca seara, inainte de culcare, pentru ca te vei ingrasa"; "Cu cat reusesti sa mananci mai putin, cu atat vei ajunge sa elimini mai repede surplusul de kilograme"; "Daca iti doresti ca regimul sa dea, intr-adevar, rezultate, mananca la aceeasi ora in fiecare zi". Iti suna cunoscute afirmatiile acestea? Cu siguranta, da. Si sunt numai cateva exemple din cele cateva zeci de asa-numite "reguli" cu aspect de adevaruri general valabile - dar, in realitate, false si care pot compromite un regim alimentar.

De fapt, unele dintre acestea sunt numai pe jumatate reale, altele sunt complet neadevarate, iar dintre acestea din urma, unele se pot dovedi foarte periculoase, punand in pericol nu numai eficienta dietei pe care o urmezi, ci insasi sanatatea ta. Atunci, de ce multi dintre noi tinem, in continuare, cont de ele?

Probabil, dintr-un fel de superstitie (parca ne simtim mult mai informati si mai puternici daca detinem aceste "adevaruri"), sau pur si simplu pentru ca in spatele acestor afirmatii cu aspect de sentinta, identificam, de fapt, o anumita promisiune, care ne da speranta ca, la sfarsitul perioadei de regim, ne vom fi atins obiectivul. De asemenea, ghidandu-se dupa aceste reguli, unele persoane au sentimentul ca detin controlul, ceea ce le va ajuta sa duca regimul la bun sfarsit.

Realitatea, considera expertii americani in probleme de nutritie, este ca majoritatea acestor "reguli" pot fi incalcate fara nici un fel de probleme. De fapt, ar fi chiar indicat sa o faci, dat fiind faptul ca sunt complet false.

Mit: Daca mananci seara, te vei ingrasa

Ceea ce conduce la acumularea de kilograme este numarul total de calorii pe care le consumi pe parcursul unei saptamani, de exemplu, iar intervalele de timp cand mananci nu au nici o relevanta concreta. De altfel, este foarte posibil ca seara sa mananci mai mult, dat fiind faptul ca atunci se acumuleaza oboseala.

Atat timp cat nu vei exagera in privinta dimensiunilor portiei si al numarului feliilor de paine, te poti considera in siguranta. Ideal ar fi sa te multumesti cu o salata mixta si cateva fructe.

Mit: Ideal este sa mananci la aceeasi ora in fiecare zi

Nu, corect este sa mananci atunci cand ti se face foame, nu cand bate gongul, ca sa spunem asa. Intr-adevar, este bine sa mananci putin si des - iar daca vei respecta acest lucru, vei reusi sa mentii un echilibru intre senzatia de satietate si numarul caloriilor acumulate. Fortandu-te sa mananci cand nu ti-e foame, nu vei reusi decat ca, in timp, sa-ti dezechilibrezi metabolismul.

Mit: Daca tii dieta impreuna cu un prieten, reusita este garantata

Nu este deloc obligatoriu. Pe de o parte, sentimentul ca nu esti singura si ca aveti un obiectiv comun se poate dovedi foarte folositor, constituind o motivatie suplimentara; pe de alta parte, gandeste-te la ipoteza in care partenerul tau cedeaza si abandoneaza dieta. Balanta va fi clar in dezechilibru. Prin urmare, daca adopti aceasta solutie, repeta-ti ca nu concurezi cu nimeni - decat, cel mult, cu tine insati.

Mit: Daca te abati de la dieta, poti astepta pana a doua zi pentru a o relua

Nimic mai fals. Fiecare masa conteaza, astfel incat, daca la pranz nu ai rezistat ispitei si ai mancat o felie de tort, la cina reia meniul impus de regimul alimentar. Nu este deloc necesar sa "bifezi" o zi intreaga de abatere si de acumulare de calorii.

Mit: "Sarind" din cand in cand peste masa de pranz, vei slabi mai repede

Serios acum: tu chiar crezi ca este adevarat? Ei bine, daca ai raspuns afirmativ, incearca o data. La urmatoarea masa iti va fi atat de foame, incat foarte probabil vei manca dublu fata de alte zile cand te alimentezi normal. Aceasta ca sa nu mai spunem ca "saritul" peste mese poate conduce, in timp, la o incetinire a metabolismului, deci la o mai lenta ardere a grasimilor. Cu siguranta, nu asta iti doresti...

Mit: Painea ingrasa, pastele fainoase ingrasa, cartofii ingrasa

Nu alimentele in sine sunt cele ne ingrasa. Ci cantitatea in care le consumam, precum si in ce fel de combinatii. Spre exemplu, cartofi prajiti, cu friptura si paine, nu reprezinta deloc o alegere fericita. In alta ordine de idei, painea din cereale integrale reprezinta o sursa excelenta de substante nutritive, iar aportul caloric nu este foarte ridicat.

Mit: Toate caloriile sunt la fel

Sa o luam logic: da, este adevarat ca 1.400 de calorii sunt 1.400 de calorii, indiferent de cum tai feliile de tort... Pe de alta parte insa, expertii nutritionisti au stabilit ca unele produse alimentare sunt mult mai consistente si iti confera mai repede senzatia de satietate. Iata cateva exemple: alimentele bogate in fibre, fructele, legumele si cerealele integrale. Organismul tau va beneficia de mai multe substante nutritive daca, pentru a "bifa" 100 de calorii, mananci mere in loc de paine alba.

De fapt, toate caloriile sunt la fel in masura in care singurul aspect care te preocupa este aportul caloric. Dar daca te gandesti in perspectiva, avand in vedere si sanatatea ta, nu numai incheierea perioadei de regim, vei ajunge la concluzia inevitabila ca nu toate caloriile sunt la fel. Iar pe termen lung, se va dovedi ca ai luat o decizie inteleapta.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod