Pot slabi daca postesc?

Este martie si ne pregatim din nou pentru sarbatorirea Pastelui. Multe dintre noi ne propune si sa postim, insa am dori in acelasi timp sa mai pierdem si cateva kilograme depuse de-a lungul iernii sau doar sa ne mentinem greutatea pe care o avem.

O alta problema care se ridica este cea a suficientei nutrientilor esentiali pe care ii furnizam organismului, avand in vedere faptul ca alimentele de tipul carnii, oualor sau lactatelor, dispar din dieta. Un lucru este cert: dieta excusiv vegetariana trebuie bine gandita si planificata, pentru a nu produce dezechilibre la nivelul intregului organism.

Proteinele sunt esentiale pentru cresterea si regenerarea celulara si, de aceea, trebuie sa faca parte si din dieta vegetariana. Studiile arata ca o dieta foarte bogata in proteine implica o serie de complicatii renale si creste incidenta osteoporozei si, de aceea, chiar sunt indicate anumite perioade in care sa se consume proteine in cantitate moderata.


Aproape toate alimentele, cu exceptia alcoolului si a zaharului, sunt surse de proteine: nucile, semintele, cartofii, painea integrala, orezul, spanacul, broccoli, alunele, mazarea, untul de arahide, tofu, laptele de soia si lintea sunt doar cateva exemple de surse de proteine vegetale.

Dietele vegetariene sunt sarace in grasimi, ceea ce explica incidenta scazuta la boli cardiovasculare, afectiuni cronice si cancer la vegetarieni. Surse de grasimi care ar putea fi utilizate limitat sunt: uleiul de masline, nucile, alunele, untul de alune, semintele, avocado si nuca de cocos.

Vitamina D nu se gaseste in alimentele vegetariene, dar organismul o poate sintetiza prin expunere la soare. Expunerea la soare pe timpul verii timp de 15 minute, de 2-3 ori pe saptamana este suficienta pentru sinteza vitaminei D.
Exista si produse comerciale: margarina sau laptele de soia care sunt artificial imbogatite cu vitamina D si care pot fi consumate in cantitati limitate pe perioada postului. La indicatia medicului, vitamina D se poate administra sub forma de suplimente.

Vitamina B12 este continuta in cantitati limitate in alimentele de provenienta vegetala: drojdie de bere, cereale integrale, soia. Asadar, suplimentele de vitamina B12 trebuie administrate la recomandarea medicului.

Calciul este mineralul necesar unui sistem osos echilibrat se gaseste in cantitati suficiente in: legume proaspete cu frunze verzi (salata verde), tofu, seminte de susan, soia, smochine, broccoli, nuci si seminte.

Zincul este furnizat de alimentele vegetariene, chiar in cantitate mai mare decat cea recomandata zilnic.
Se gaseste in cereale neprelucrate, legume proaspete si nuci.

Fasolea uscata si legumele verzi sunt principalele surse de fier din hrana vegetariana. Absorbtia fierului este favorizata de prezenta vitaminei C si, deci, consumul alimentelor bogate in vitamina C, alaturi de cele bogate in fier este mai mult decat recomandat. Alte surse de fier sunt: lintea, soia, mazarea, prunele, smochinele si strugurii.

In afara de faptul ca poate acoperi fara probleme necesitatile nutritive ale organismului, dieta vegetariana are o serie de beneficii: normalizeaza presiunea sangelui si nivelul colesterolului, curata arterele si aspectul dermal, da energie si vitalite sexuala, digestie usoara, memorie buna si capacitate de concentrare crescuta.


Si toate aceste beneficii obtinute in urma unui program alimentar vegetarian se explica practic prin cresterea cantitatii de vitamine si minerale consumate; acestea ajuta la intarirea sistemului imunitar, mentin oasele puternice, ajuta digestia si reduc greutatea corporala la normalitate.

Sunt aceste obiective reale si posibile? Absolut, incercati-o si veti vedea. Aveti doar de castigat!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod