Dieta post-natala

Ai facut poate cel mai important pas din viata ta: ai dat viata unei fiinte noi. Te-ai gandit din timp la toata bucuria, dar si la problemele inerente sarcinii. Ai nascut, iar in primele saptamani de dupa esti preocupata exclusiv de starea bebelusului tau, insa incepi sa te gandesti si la tine si, in special - cand vei reveni la "normal", adica la greutatea corporala pe care o aveai inainte de sarcina.

Media castigului ponderal de-a lungul unei sarcini normale este de 11 - 16 kg, din care la nastere se pierd 6 - 7 kg, iar pe cele ramase unele mamici le pierd in primele saptamani imediate nasterii, iar altele reusesc mai greu sa scape de ele, ba chiar le si multiplica.

"Pot sa ajung la greutatea pe care o aveam inaintea sarcinii?" - este cea mai frecventa intrebare pe care o primim de la proaspetele mamici

Faptul ca am adus pe lume un copil nu inseamna ca ar trebui sa fim si rubiconde.
Multe dintre mamici isi revin la silueta prenatala in 8-12 luni. In cazul in care bebelusul este alaptat, dieta de revenire ar trebui planuita cu responsabilitate, pentru ca toate substantele care se formeaza si se descompun in timpul lipolizei, vor afecta compozitia laptelui si implicit starea generala a copilului. Asadar, in cazul alaptarii, in primele 3 luni post-natale ar trebui sa fie concentrate asupra unui program alimentar sanatos, imbinat cu exercitii fizice usoare si numai dupa ce menstruatia revine la normal, se poate urma o dieta echilibrata, bazata pe 1600-1800 kcal.

"In cat timp pot sa-mi recapat silueta pre-sarcina?" - este o alta intrebare des intalnita

Daca s-au luat in greutate intre 11 si 16 kg, perioada de recuperare va fi de 4-6 luni. Daca kilogramele luate pe sarcina au fost mai multe, se va avea ca obiectiv pierderea a 600-800 g pe saptamana.
In plus alaptatul ajuta la scaderea ponderala pe perioada primelor 12 luni de la nastere, insa nu trebuie sa ne bazam doar pe efectul benefic al alaptarii: dieta si exercitiile fizice sunt esentiale.

Dieta post-natala trebuie sa fie una incarcata nutritiv, bogata in minerale, vitamine si fibre alimentare si saraca in grasimi. Din punct de vedere dietetic, post-natal se fac doua mari greseli: ori se consuma alimente procesate si goale de nutrienti, ori se practica diete hipocalorice sau mai rau, infometarea. Ambele variante sunt nesanatoase si aducatoare de kilograme.

Cea mai echilibrata dieta este formata din 50% carbohidrati complecsi, cat mai putin rafinati, 20% grasimi (cat mai multe nesaturate) si 30% proteine.

Carbohidratii complecsi pot fi consumati sub forma de: cereale, musli, orez brun, paste integrale. Ei sunt bogati in fibre, fier, calciu, vitemine B, au putine grasimi si sunt satiosi.


Legumele sunt de preferat sa se consume proaspete sau congelate si mai putin din conserve (bogate in sodiu si aditivi alimentari): spanac, varza, salata, mazare, fasole verde, morcovi, ardei gras, ceapa, usturoi, ridichi, rosii, castraveti, etc. Legumele sunt surse bogate in enzime si vitamine si sunt sarace caloric.

Fructele sunt recomandate sub forma proaspata sau inghetata si mai putin sub forma de compot sau conserva (dispar enzimele si au adaosuri mari de zahar). Fructele sunt bogate in antioxidanti: vitaminele A, C, acid folic, fibre si sunt sarace in grasimi si calorii: mere, pere, portocale, grapefruit, lamai, kiwi, ananas, etc.

Grasimile vor fi consumate doar sub forma nesaturata, uleiul de masline, care este o buna sursa de acizi grasi esentiali si de vitamine liposolubile: A, D, E, K.

Rolul exercitiilor fizice nu trebuie minimizat.
De indata ce medicul considera ca organismul este pregatit, se pot incepe programe de gimnastica usoara care sa dureze cate 10 minute la inceput si apoi sa creasca treptat si ca durata si ca intensitate. Prin miscare se vor obtine beneficii atat fizice cat si psihice.

Exista si alte proceduri fizice complementare care pot grabi recuperarea siluetei: miostimularea (stimularea musculara) si termoterapia. Aceste proceduri corporale trebuie aplicate pe zonele cu probleme in asa fel incat sa se obtina efecte de slabire si tonifiere rapide si durabile.

Astfel, prin imbinarea dietoterapiei cu miscarea si procedurile complementare specifice post-natale se poate obtine pe langa bebelusul mult dorit si o silueta incredibila.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ramona pe 17 Oct 2013, 18:26
    Ce tip de fitness recomandati dupa nastere pentru mamici?

    M-ar interesa sa scap de kilogramele in plus capatate in timpul sarcinii si nu stiu ce este cel mai potrivit pentru mine acum . Multumesc anticipat!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod