5 motive pentru care nu trebuie să arunci cojile de portocale

Zemoase, aromate şi recunoscute pentru beneficiile pe care le aduc sănătăţii datorită conţinutului ridicat de vitamina C, portocalele reprezintă o gustare sănătoasă şi delicioasă.
Zemoase, aromate şi recunoscute pentru beneficiile pe care le aduc sănătăţii datorită conţinutului ridicat de vitamina C, portocalele reprezintă o gustare sănătoasă şi delicioasă.

Cei mai mulţi dintre noi curăţă portocala de coajă şi o aruncă. Greşit, susţin nutriţioniştii. Coaja de portocală conţine un număr mare de nutrienţi recomandaţi în tratarea a diferite probleme de sănătate precum indigestie, colesterol sau cancerul de sân.
Iată 5 motive pentru nu trebuie să arunci cojile de portocale:

1. Reduce hipertensiunea arterială şi colesterolul

Cea mai importantă substanţă activă este hesperidina care are un rol semnificativ în reducerea hipertensiunii arteriale, a colesterolului "rău" şi are proprietăţi antiinflamatorii. Ea este prezentă în coaja de portocală şi în pieliţa care înveleşte miezul. Un truc pe care îl poţi folosi este să razi coaja de portocală şi să o foloseşti la asortarea salatelor, în ceai, iaurt, supe, terci de ovăz sau orez.

2. Ajută digestia

Coaja de portocală conţine o cantitate mai mare de fitonutrienţi şi flavonoizi decât pulpa fructului, fapt ce îi oferă proprietăţi antiinflamatorii ajutând digestia şi ameliorând problemele gastrointestinale.

3. Întăreşte sistemul imunitar

Datorită conţinutului bogat în vitaminele A şi C, coaja de portocală reprezintă un remediu eficient împotriva răcelilor, întărind sistemul imunitar.  Vitamina C este vitală pentru un sistem imunitar puternic.

4. Are proprietăţi anticancerigene

În urma mai multor studii efectuate s-a constatat că anumiţi compuşi din portocală sunt eficienţi în lupta împotriva cancerului de sân, esofagian, orofaringian (cancer al gurii şi gâtului), cât şi stomacal. Cercetătorii au constatat că riscul de apariţie al acestor tipuri de cancer este cu 40-50% mai redus.

5. Are grijă de sănătatea sistemului respirator

Consumul alimentelor bogate în beta-criptoxantină, un carotenoid pe care îl găsim în special în portocale, porumb, dovleac, papaya, ardei roşu şi piersici poate să scadă riscul de apariţie al cancerului pulmonar. Un studiu efectuat în 2003 pe un eşantion de 60.000 de adulţi care au consumat alimente bogate în acest carotenoid arată că riscul de cancer pulmonar este cu 27% mai scăzut.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Raluca pe 23 Apr 2011, 15:30
    citrice

    Ok si pana la urma cum ramane? Mancam sau nu coji?

    0
    0

  • m pe 29 Ian 2011, 22:57
    portocala

    cred ca o pputem spala bine bine si o putem papa :).dar are un gust cam oribil :D

    0
    0

  • alexandra pe 28 Ian 2011, 12:44
    coaja de portocala

    parca ne-ati avertizat in privinta cojilor de citrice!!! ca-s rele, tratate cu tot felul de substante cancerigene ca sa nu se strice! si ca ar trebui sa renuntam la a le mai pune in mancaruri, deserturi. acum veniti si ziceti ca-s bune? is bune daca le cultivam in ghiveci acasa sau cand?

    1
    0

  • DeaX pe 26 Ian 2011, 01:45
    ...

    @pt Alice si Fm: le cultivam noi :D ....

    2
    0

  • alice pe 25 Ian 2011, 17:22
    Coaja de portocala

    De acord cu comentariul FM, cum ramane cu pesticidele folosite la traatrea portocalelor..pe unele clementine se mai pot vedea substantele folosite la tratare!!??

    0
    0

  • fm pe 25 Ian 2011, 11:25
    Coaja de portocala

    Pai si cum ramane cu atentionarile facute tot de d-voastra ca adica sa nu mai consumam coaja citricelor pt ca este impregnata cu tot felul de conservanti daunatori sanatatii? Ca d-aia am si renuntat de ani buni la consumul cojii, inclusiv a celei de lamaie, ca am citit peste tot ca face rau din cauza celor injectate/stropite pt conservarea lor!!! Poate e valabil consumul cojii doar pt cei care culeg portocala/lamaia din ograda lor, nu stiu, chiar as dori precizari.

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod