Inmiresmatii trandafiri...

Pentru a avea trandafiri superbi, infloriti, trebuie sa fim atenti ca zona din gradina unde-i cultivam sa aiba cel putin cinci ore de expunere la soare, zilnic...

Pentru a avea trandafiri superbi, infloriti, trebuie sa fim atenti ca zona din gradina unde-i cultivam sa aiba cel putin cinci ore de expunere la soare, zilnic, de preferat dimineata, pentru a usca frunzele si a reduce riscul aparitiei unor boli.

Trebuie sa incercam sa nu plantam trandafiri in preajma unor copaci, pentru ca acestia vor impiedica soarele sa ajunga la flori si vor goli solul de nutrienti.

Solul trebuie sa fie bine aerisit (sapat) - daca, atunci cand ploua, apa va persista la radacina mai mult de o ora, va dauna trandafirilor. In general, solul gradinilor nu este potrivit pentru trandafiri, de aceea este nevoie de imbunatatiri.



Cel mai bun lucru pe care-l avem de facut este sa adaugam solului materie organica. Aceasta va creste fertilitatea solului si va permite radacinilor sa se dezvolte. Pentru a avea trandafiri bine dezvoltati, trebuie sa ne gandim si la cat spatiu va fi necesar unei plante mature.

Inaintea plantarii, se va indeparta vegetatia nedorita (mecanic sau chimic) si se va face testarea solului, pentru a fi determinata natura lui (acida, alcalina, neutra) si fertilitatea.

Trandafirii se dezvolta foarte bine daca sunt plantati intr-un sol cu pH neutru. Uneori este nevoie chiar de schimbarea solului in intregime, mai ales daca gradina a fost de curand "zona de constructii" (solul a fost batatorit de buldozere si nu exista decat la suprafata un strat de sol bun).



Inainte de plantare, tineti trandafirii cu radacinile intr-o galeata cu apa la temperatura camerei, intre 1-12 ore. Pentru a reduce socul transplantarii si pentru a ajuta radacinile sa se dezvolte, trebuie sa adaugati substante stimulante. Radacinile se vor curata de toate portiunile rupte si, la plantare, este recomandat ca ele sa aiba in jur de 20 cm.

Nu uitati sa imbunatatiti solul, pentru ca trandafirii au nevoie de soluri bogate. Distanta dintre plante trebuie sa fie de cel putin 30 cm, iar pamantul din jurul radacinii nu trebuie batatorit.

Daca, atunci cand udati trandafirii, apa nu ramane la radacina, faceti o mica ingraditura de pamant de jur imprejur.

In primele doua saptamani de la plantare, trandafirul este foarte vulnerabil, asa ca trebuie sa-l feriti de uscaciune si temperaturi ridicate.

Trandafirii iubesc apa, asa ca trebuie udati bine in perioada de crestere, mai ales daca nu ploua suficient, dar nu trebuie inecati! Umezeala este foarte importanta, influentand cresterea si inflorirea. Pentru o inflorire la potentialul maxim, solul trebuie sa contina nutrientii de baza - azot, fosfor si potasiu. Azotul asigura frunzelor culoarea verde, fosforul ajuta la crestere si inflorire, iar potasiul intareste radacinile.

Pentru a preveni bolile si daunatorii, trebuie sa aveti grija ca plantele sa fie udate adecvat, mai ales dimineata, pentru ca frunzele sa se poata usca la lumina soarelui.
Daca solul va avea suficienti nutrienti, atunci planta va fi mai putin susceptibila la boli.

Atunci cand aveti mai multi trandafiri, bolile se vor transmite de la o planta la alta (mai ales pe timpul iernii). De aceea, este important ca, toamna sau primavara, toate frunzele (mai ales cele de la plante bolnave) sa fie stranse si arse.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod