Hibiscus sau trandafirul chinezesc

Denumit popular trandafir chinezesc, Hibiscus rosa sinensis - singura varietate care se cultiva ca planta de apartament - este membru al familiei Malvaceae. Este un arbust ce...

Denumit popular trandafir chinezesc, Hibiscus rosa sinensis - singura varietate care se cultiva ca planta de apartament - este membru al familiei Malvaceae.

Este un arbust ce poate creste pana la 2 m, are frunze persistente, ovale si dintate usor pe margini, de un verde stralucitor. Mai deosebita este varietatea Cooperi, care are frunze variegate.

Inflorirea:

Florile cresc in varful lastarilor si pot fi simple sau duble, in culori foarte variate. Planta infloreste abundent mai ales primavara si toamna, dar daca are lumina suficienta, ea poate inflori tot timpul anului.

Desi floarea dureaza doar o zi, frumusetea si stralucirea ei merita tot efortul. Daca este bine ingrijita, planta va inflori abundent, avand uneori si cinci flori deschise in acelasi timp pe o singura ramificatie a tulpinii.

Nu numai ca suporta bine taierile, dar acestea devin necesare dupa un sezon in care planta a crescut aproximativ 70 cm, in mare parte cu crengile pe orizontala si mai putin in inaltime.

Rata de ramificare dupa taiere este excelenta. Noii vlastari ajung insa la maturitate doar daca li se ofera suficienta lumina. Altfel, vlastarii mai putin luminati vor ramane in stadiu de "mugure brun".

Temperatura:

Temperatura optima variaza in jur de 20 de grade Celsius, dar daca planta va fi partial umbrita se descurca foarte bine pana la o temperatura verificata de 43 de grade Celsius.

Daca razele soarelui vor cadea direct pe frunze, acestea se vor rasuci ca si cum ar fi oparite, iar planta va avea nevoie de cantitati mari de apa la radacina. Iarna insa, nu lasati ca temperatura sa coboare sub 10-15 grade Celsius, pentru ca riscati sa va pierdeti planta.

Ce sa faceti pentru un Hibiscus care n-a mai inflorit de mult timp:

Daca aveti un Hibiscus care n-a mai inflorit de multa vreme, trebuie sa procedati in felul urmator: tundeti planta foarte scurt si scoateti intreg balotul de pamant din ghiveci.

Curatati macar partial radacinile si transplantati Hibiscusul intr-un nou ghiveci, ceva mai mare.

Udati moderat pamantul (acesta trebuie sa contina: pamant de gradina bogat in humus, turba sau pamant de frunze, nisip in cantitate mai mica decat celelalte componente), stropiti usor frunzisul ramas dupa taiere (inclusiv tulpina) si asezati planta in locul cel mai bine luminat din casa. Este o metoda verificata si are rezultate sigure.

Pericole si precautii:

Daca, o data cu venirea verii, observati ca planta pierde bobocii inainte sa se deschida, atunci fie razele soarelui cad direct pe planta, fie aceasta este invadata de paraziti. Acestia pot fi paduchi de frunze, paianjeni sau tripsi si ataca mai ales frunzele tinere si bobocii.

Ii puteti descoperi din vreme daca verificati bine frunzele pe ambele parti. In magazinele de specialitate gasiti solutii potrivite care, amestecate cu apa si pulverizate pe planta, o vor ajuta sa scape definitiv de aceasta problema (sunt necesare minimum doua serii de pulverizari, dar rezultatul este excelent).



Inmultirea:

Puteti sa va inmultiti Hibiscusul prin butasire tot anul, dar primavara devreme si toamna sunt perioadele cu rezultatele cele mai bune. In acest scop, folositi butasi trecuti de faza erbacee, pe care ii veti inradacina in turba fibroasa amestecata cu nisip sau perlit si veti acoperi totul cu o folie mata. Temperatura va fi de 22-25 grade Celsius in perioada de inradacinare.

Semintele se obtin si ele usor, dar se folosesc doar in lucrari de ameliorare. Totusi, daca vreti sa obtineti plante noi din seminte, trebuie sa aveti grija sa le semanati in lunile februarie-martie. Plantele tinere se ciupesc deasupra a 2-4 frunze, pentru o mai buna ramificare.

La fel se procedeaza si la soiurile cu capacitate slaba de ramificare.
La plantele mature, prin taiere se corecteaza forma, dar se indeparteaza si acele ramificatii imbatranite sau care nu mai au asa de multe frunze.

Udarea:

Udarea se face abundent in perioada calda, care coincide si cu cea in care Hibiscusul creste cel mai mult, dar trebuie sa aveti grija sa nu abuzati.

Lasati pamantul sa se usuce putin la suprafata intre doua udari.

Fertilizarea:

Specialistii recomanda ca fertilizarea sa aiba loc de 3-4 ori pe vara, altfel va creste foarte mult si va fi greu sa va descurcati cu el. O carenta de azot va duce la flori mici si mai putin decorative.

Diferenta de marime si stralucire dintre o floare obtinuta in perioada de fertilizare si una din perioada in care nu s-au aplicat ingrasaminte este umitoare: aproape 50%. Asa ca merita sa va ganditi la ritmul in care va veti fertiliza planta, pentru a obtine efectele dorite.

 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Georgeta pe 20 Nov 2012, 19:40
    Resuscitare trandafir chinezesc

    Am si eu un trandafir chinezesc care are 27 de ani. I-a mers foarte bine pana cand i-am schimbat ghiveciul si pamanatul. Dupa aceasta, a inceput sa se ofileasca, s-au inmuiat frunzele, iar acum incepe sa se usuce. Cand i-am schimbat pamantul am scormonit putin radacinile, iar unele din cele subtiri s-au rupt. E posibil asta sa fie cauza pentru care moare? Va rog spuneti-mi ce as putea sa fac ca sa il salvez! Floarea asta e mandria familiei si mi-ar pare tare rau sa o pierd!

    0
    5

  • Ionut pe 21 Ian 2012, 10:56
    dEZVOLTAREA

    Poti te rog sa scri cum se dezvolta hibiscusul si cum moare.

    0
    8

  • Malina. pe 8 Oct 2011, 15:50
    trandafirul chinezesc

    Waw, dupa referatul pe care l.am facut cu ajutorul sit-ului astuia sigur scap cu cel putin 7 la biologie.:))

    4
    0

  • Pietraru pe 7 Sep 2009, 16:14
    trandafir chinezesc

    De cind a incepu sa infloreasca nustiu ce se intimpla dar ii cad frunzele si butonii nu toti infloresc,ce se intimpla si ce sa fac???

    8
    2

  • nicu pe 3 Feb 2009, 07:48
    Inflorire

    Salut, am un trandafir chinezesc pe care l-am crescut sub forma de tufa. E foarte frumos, dar in primavara asta am observat ca-i cresc bobocii, dar pedunculul ajunge la cca 1 cm lungime, iar bobocul la 2-3 mm se ingalbeneste si cade. Frunzele apicale am observat ca sunt un pic incretite si ingalbenite, dar cand incep sa creasca mai mari isi revin la normal. Cred ca e din cauza pamantului, nu am fost schimbat de 2 sau 3 anu, nu stiu sigur. Am cumparat din Kaufland o solutie nutritiva, VITAFLORA, pe care am folosito atat ca ingrasamant foliar o data la o saptamana cat si ingrasamant radicular o data la 2 saptamani. Situatia a ramas la fel. Poate ar trebui sa-i schimb pamantul, dar imi e frica sa nu se usuce, are cam 80 cm inaltime si latime coroanei poate de 100cm. Nici nu stiu cum sa procedez la schimbatul pamantului, cum sa-l scot din ghiveci fara sa-l ranesc. Ghiveciul e cam de 10 litrii. Anul trecut la persoana care mi-a oferi floare a spus ca a fost atacata de afide. El o tinea afara in soare. A inflorit dar abia in toamna. Acum eu o tin intr-un birou. Va multumesc, la revedere

    9
    8

  • cismas viorica pe 14 Nov 2008, 08:45
    trandafirul chinezesc

    am un trandafir chinezesc, infloreste, dar are frunze putine , mici si verde deschis. Nu stiu cu ce sa-l fertilizez.

    9
    0

  • vali pe 29 Sep 2008, 20:23
    inflorirea

    Am doi trandafiri si-i iubesc stau pe nord si nu am soare ,dar pot sa va spu ca de cand i-am scos pe balcon (din luna mai)mi-au inflorit incontinu si sunt inalti(de un metru si unul de doi metri) dar in ghivece mici .Am mai avut un trandafir dar iam pus ghiveci mare si desi era foarte inalt fiinca l-am avut multi ani nu mi-a inflorit niciodata(desi i-am ciupit varfurile sa se ramifice si sa infloreasca).Asa am ajuns la concluzia ca nu le trebuiesc ghivece mari si nici fertilizati doar multa lumina si iubire am doua soiuiri galben simplu si rosu batut si acum sunt tot pe balcon si plini de boboci si infloriti.

    9
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod