Flori de Cyclamen, pentru mai multa culoare in casa ta!

Genul Cyclamen cuprinde circa 20 de specii perene, tuberculate, provenind din diferite tipuri de habitat: de la vegetatia de padure din zonele alpine, pana la regiunile mediteraneene...

Genul Cyclamen cuprinde circa 20 de specii perene, tuberculate, provenind din diferite tipuri de habitat: de la vegetatia de padure din zonele alpine, pana la regiunile mediteraneene orientale, Iran si sudul Somaliei.

Speciile salbatice se cultiva in loc deschis, in zone umbroase; cele delicate sunt adecvate pentru a fi asezate in casa sau in sera.

Cyclamenul de apartament este o planta frumoasa, foarte raspandita datorita florilor sale, care apar din noiembrie pana in martie. Se dezvolta din tuberculi grosi, fibrosi, cu forma rotunjita sau aplatizata: din partea lor inferioara, convexa, cresc radacinile, iar din cea concava se indreapta in sus frunzele si florile. Daca este cultivat corespunzator, Cyclamenul poate trai si inflori 3-4 ani; nu este insa o planta longeviva.

Cultivare:

Spre sfarsitul primaverii, cand se termina perioada de inflorire, mutati ghiveciul la umbra, posibil in loc deschis. In aceasta perioada, activitatea vegetala scade, pentru ca, in timpul verii, planta sa intre intr-o perioada de repaus vegetal, in care nu pretinde prea multa energie.



Inainte de debutul acestei faze de repaus vegetal, indepartati cu delicatete frunzele uscate si vestejite, incercand sa taiati fiecare petiol chiar de la nivelul tuberculului, pentru a nu lasa in urma fragmente ce pot putrezi si determina moartea plantei.

Udati-o din cand in cand, mentinand umed compostul doar in jurul tuberculului. Cand se formeaza noile vlastare, cresteti frecventa cu care udati planta.

La sfarsitul primaverii, cand frunzele si florile incep sa se ofileasca, reduceti frecventa cu care udati planta, pentru a nu-i stimula cresterea si pentru a-i induce starea de repaus vegetal.

Toamna si iarna, pamantul trebuie mentinut permanent umed; turnati apa in suportul pe care sta ghiveciul, lasati-o cam 20 de minute, dupa care indepartati apa care nu a fost absorbita de compost: in acest mod evitati acumularea apei si putrezirea consecutiva a plantei, risc care exista cand aceasta este udata de la inaltime.

Cyclamenul formeaza boboci florali de la sfarsitul lui septembrie pana la inceputul lui octombrie.

In aceasta perioada, asigurati-i o lumina buna (dar nu o expuneti direct la soare) si o temperatura de 10-15 grade Celsius.

Asezati-l, daca este posibil, intr-o camera racoroasa; aerul uscat al ambientului incalzit de calorifer determina ofilirea florilor si uscarea plantei.

La fiecare 2-3 saptamani, administrati-i un ingrasamant lichid diluat in apa cu care udati planta - in acest mod se favorizeaza dezvoltarea completa a frunzelor si a florilor.

In perioada de inflorire, este util sa-i asigurati Cyclamenului putina umiditate si aer proaspat - asezati ghiveciul pe o tava cu pietris ud; indepartati imediat florile ofilite, astfel incat baza pedunculului floral sa se desprinda cu usurinta de pe tubercul; procedati la fel cu frunzele ofilite.

Replantati-l in perioada succesiva celei de inflorire, cand frunzele incep sa se vestejeasca, dar numai daca radacinile au umplut complet ghiveciul. De fapt, Cyclamenul creste bine daca are radacinile putin presate.



Folositi un amestec format din parti egale de pamant de gradina, pamant de padure, turba si nisip. Amintiti-va sa asezati cateva bucati de teracota pe fundul ghiveciului, pentru a favoriza un drenaj adecvat.

Reproducere:

Cyclamenul se insamanteaza intre iulie si septembrie, folosind un compost propice, fertil, amestecat cu nisip grunjos si mentinut la o temperatura de 18-24 grade Celsius.

Asezati ladita pentru insamantare la umbra, dar intr-un loc cald, si asigurati-va zilnic ca pamantul este usor umed - semintele incoltesc in 5-6 saptamani.

Multiplicarea se face si prin divizarea tuberculului: la sfarsitul primaverii, indepartati pamantul de pe radacini si impartiti tuberculul astfel incat fiecare portiune sa aiba cativa muguri. Plantati aceste portiuni fiecare in ghivece diferite, pe care le veti mentine intr-un ambient racoros.

Plantele obtinute fie prin insamantare, fie prin divizare se planteaza cand sunt suficient de mari pentru a putea fi manipulate.

Se planteaza in ghivece de 5 cm, mentinand compostul umed si o temperatura de 15-18 grade Celsius.

Transferati-le in ghivece din ce in ce mai mari, pe masura ce cresc, ajungand ca, in final, sa le plantati in ghiveciul definitiv, cu diametrul de 10-15 cm, in lunile mai-iunie ale anului urmator.

Pericole si precautii:

Asezati planta intr-un loc uscat si aerat. Indepartati frunzele suferinde si udati-o moderat; apa in exces determina decolorarea frunzelor si provoaca putrezirea radacinilor, a tuberculilor si petiolilor.

Atmosfera prea uscata, temperatura crescuta si expunerea directa la soare determina rasucirea si ingalbenirea frunzelor. In acest caz, asezati planta intr-un loc mai umbrit, la o temperatura de aproximativ 15-18 grade Celsius, mentinand compostul umed.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • violeta pe 28 Sep 2009, 22:06
    Verbinele.

    A trecut mai mult de un an cand Emilia a pus intrebari despre Verbina.Sper sa fi aflat intre timp ca se inmulteste foarte usor daca semeni primavara seminte direct in sol.Eu am de mai multi ani,Toamna poti aduna semintele asa cum fac eu chiar in aceasta perioada.

    0
    1

  • emilia patrascu pe 17 Apr 2008, 09:01
    verbina

    Am cumparat 3 fire de verbina.Pt ca distribuitorul nu m-a gasit acasa,am intarziat 2 zile pana le-am luat.Au fost tinute intr-o cutie de carton,fara aer,lumina.Parte din ele s-au vestejit.Au mai ramas cativa lastari pe crengute verzi.Pot rupe micii lastari sa-i plantez direct in pamant?As dori sa stiu mai multe detalii despre aceasta planta.Cum se intretine,daca e longeviva,poate fi replantata?(rapunzel violet_specia plantei mele).Va multumesc.

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod