Afla cum sa ingrijesti plantele de apartament iarna!

Zilele insorite de toamna se apropie de sfarsit, iar iarna cea posomorata bate la usa. Profita de timpul pe care il mai ai la dispozitie si afla cum poti sa iti ingrijesti plantele de apartament in aceasta iarna.

Zilele insorite de toamna se apropie de sfarsit, iar iarna cea posomorata bate la usa.

Profita de timpul pe care il mai ai la dispozitie si afla cum poti sa iti ingrijesti plantele de apartament in aceasta iarna.

Dupa cum bine stii, pentru a se dezvolta, plantele tale au nevoie de o serie de factori de mediu: lumina, aer, caldura, apa si hrana.

Insa, in conditii de apartament, realizarea unui microclimat, in care o planta sa se dezvolte fara mari probleme, poate deveni foarte dificil in perioada de iarna.

Lumina

Este factorul de mediu care limiteaza cel mai mult alegerea plantelor pe care le poti cultiva in conditii de apartament. De cele mai multe ori, pe eticheta ce insoteste planta sau in literatura de specialitate se precizeaza necesarul de lumina, sub forma de: lumina directa, lumina indirecta sau umbra (slab luminata).

Pentru a verifica intensitatea luminii intr-o anumita zona a apartamentului tau, poti face urmatorul experiment: pe o suprafata plana, asaza o coala de hartie alba.

Tine palma deasupra foii, la circa 30 cm, si priveste umbra lasata de palma pe coala.

Daca umbra este bine conturata, zona respectiva primeste lumina directa, daca umbra este in ceata, fara a fi bine conturata, lumina este indirecta. In cazul in care umbra nu se vede sau este foarte slaba, zona este slab luminata.

Cantitatea de lumina necesara difera de la o specie de plante la alta. O planta, amplasata intr-o zona unde intensitatea luminii este mai scazuta, va avea nevoie de o expunere mai lunga la lumina, decat o planta amplasata intr-o zona unde lumina are o intensitate mai mare.

Ca o comparatie, patru ore de lumina directa sunt echivalente cu zece ore de lumina indirecta sau cu 16 ore de lumina artificiala.

Iarna, pe langa faptul ca intensitatea luminii scade, scade si durata zilei. Este perioada anului in care va fi o expunere mai redusa la lumina, motiv pentru care va trebui sa amplasezi plantele in zonele cele mai bine luminate (langa ferestrele cu orientare spre est, sud sau sud-est si, dupa caz, sa compensezi cu lumina artificiala).

Un alt factor de mediu care creeaza probleme la fel de mari precum lipsa luminii, este calitatea aerului, mai exact umiditatea lui relativa.

Majoritatea plantelor pe care le crestem in apartament sunt plante originare din tarile tropicale, unde umiditatea relativa a aerului este ridicata (60-70%).
Iarna, in conditii de apartament, aerul este aproape desertic, avand o umiditate relativa de 10-20%, lucru pe care sunt convins ca l-ai simtit si tu (desele momente cand ti se usuca narile).

Exista mai multe metode de a ridica nivelul umiditatii atmosferice, unele mai eficiente, altele mai putin. Pulverizarea apei pe plante este o metoda foarte la indemana, insa nu atat de buna. Ar fi eficienta daca ai pulveriza apa pe planta de cateva ori pe ora, ceea ce nu cred ca ar face nimeni, indiferent cat de mult isi iubeste plantele.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • iuga vasile pe 19 Dec 2009, 17:25
    plante tropiale de camera

    Buna! Am un palmier in camera si ea mers foarte bine ,a crescut frumos ,dar acum am opservat ca in pamantul din ghiveci au aparut niste vermi sau cum sai spun ,au marimea 2,3 milimetri cu picioare multe si de o culoare rosiatica ,poate sa distruga radacina la plante?te rog spunemi ce sa fac trebuie sa folosesc vreun tratament?va rog daca se poate cat de urgent sa imi dai un raspuns multumesc mult!

    2
    1

  • violeta pe 24 Sep 2009, 10:42
    Azalea frumoasa si pretentioasa.

    Draga Mariana scrie numele plantei tale pe google si se vor deschide o multime de site-uri.Acolo vei afla in primul rand ca vara vei avea nevoie de un spatiu luminos dar cu o temp.de 12 grade aproximativ.Daca ai acest spatiu poti sa urmezi fazele necesare reinfloririi ei.Eu nu am si am abandonat lupta chiar recent.E o planta superba dar pretentioasa.

    1
    1

  • matei mariana pe 4 Mar 2009, 11:36
    azalee

    Salut,si eu am primit de ziua mea care este in mai ,o azalee,f.frumoasa inflorita,o minune,in toamna i-am schimbat ghiveciul,am completat cu pamant de florarie,am udat-o toata iarna,acum am observat ca are frunzulite patate maro,de ce oare?I-am curatat florile uscate ,i-au crescut si lastari noi si totusi are aceasta problema ,ii cad si frunze ,poate stie cineva raspunsul.

    0
    1

  • Daniel Zimbreanu pe 8 Nov 2008, 20:00
    Azalee

    Din pacate o mare problema cu plantele ce se vand in ziua de azi. Azaleea infloreste primavara nu toamna :( asa ca firmele care produc plante de apartament le pompeaza cu diferite substante pentru a le forta iar cand nu li se mai administreaza aceste substante plantele au mari sanse sa moara. Spune-mi te rog cum ai ingrijit-o in aceste doua luni.

    2
    0

  • IoandelaMoară pe 7 Nov 2008, 11:43
    Azalee.

    Am cumpărat acum 2 luni o azalee și acum i-au căzut toate florile și frunzele. Ce pot sau ce e de făcut?

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod