Sfaturi eco pentru bucătăria ta

Mici gesturi, pe care ne-am obişnuit să le tratăm cu indiferenţă, ne pot ajuta să tăiem destul de mult din valoarea facturilor la apa, energie electrică sau gaze naturale. Pe de altă parte, astfel de gesturi simple sunt esenţiale pentru viitorul planetei.
 Mici gesturi, pe care ne-am obişnuit să le tratăm cu indiferenţă, ne pot ajuta să tăiem destul de mult din valoarea facturilor la apa, energie electrică sau gaze naturale. Pe de altă parte, astfel de gesturi simple sunt esenţiale pentru viitorul planetei.  
 
 De nenumărate ori auzim "Nu e niciun dezastru ecologic dacă las eu apa să curgă un minut". Dar înmulţind acest minut de apă irosită cu câteva miliarde, cât număra întreaga populaţie umană, rezultatul ajunge să fie unul dezastruos.
 

 Păstrează răcoarea

 
 Concepţia potrivit căreia frigiderul consumă mai mult când este plin este total greşită. Un frigider ceva mai gol va porni mai des programul de răcire, decât unul mai plin.

 
 Dacă nu eşti genul de persoană care îşi face provizii pentru toată luna, iar frigiderul tău nu este tocmai plin, poţi să faci câteva mici modificări pentru a ocupa spaţiul gol. Umple rafturile pentru băuturi cu cutii de bere sau de suc, dacă de obicei ţineai numai câteva cutii sau sticle la rece. Chiar şi conservele sigilate care nu au neapărat nevoie de răcoare pot fi ţinute în frigider, cu scopul de a economisi energie.

 
 Nu uita însă, că toate produsele care intră în frigider trebuie să fie răcite la temperatura camerei. Nu pune mâncarea în frigider dacă este chiar şi foarte puţin călduţă.
 
 De fiecare dată când foloseşti frigiderul, asigură-te că ai închis bine uşa. De asemenea, închide-l cât poţi de repede atunci când vrei să iei sau să pui ceva, pentru a nu lasă aerul cald să pătrundă în interior.
 
 Aceleaşi lucruri sunt valabile şi pentru congelator. Dacă vrei să îţi cumperi o combină frigorifică, asigură-te că alegi una cu două compresoare, unul pentru partea de frigider şi altul pentru congelator. Astfel poţi opri congelatorul când nu ai de ce să îl foloseşti sau poţi opri frigiderul atunci când pleci în vacanţă, de exemplu, lăsând numai congelatorul în funcţiune.
 

 Dacă frigiderul sau combina ta frigorifică nu dispune de un astfel de sistem, nu uita că şi congelatorul trebuie să fie ceva mai plin pentru a consuma mai puţin. Odată îngheţate, alimentele ajută la păstrarea aerului rece, ceea ce nu se întâmplă în cazul unui congelator gol.
Foloseşte pungile pentru gheaţă atunci când congelatorul tău este mai gol şi vei reuşi astfel să păstrezi temperatura scăzută în interior.

 Nu risipi gazele naturale şi energia electrică

 
 Pe timp de vară, foloseşte cât mai rar posibil cuptorul. Folosirea acestuia încălzeşte rapid aerul nu numai din bucătărie, ci din toată locuinţa, iar dacă ai în funcţiune un aparat de aer condiţionat, acesta va consuma o cantitate foarte mare de energie pentru a aduce aerul la o temperatură optimă.
 
 Atunci când foloseşti totuşi cuptorul, deschide uşa acestuia cât mai rar posibil. De fiecare dată când deschizi cuptorul, temperatura din interior scade brusc, ceea ce prelungeşte timpul de preparare al alimentelor.  
 
 Când îţi faci cafea sau ceai, încălzeşte exact cantitatea de apă care îţi este necesară. Foloseşte cana sau ceaşca din care vei consuma pentru a măsura. În acest fel vei economisi energie termică sau electrică, apă, dar şi timp.
 
 Şi gătitul poate fi eco şi in acelaşi timp prietenos cu buzunarul tău.
De exemplu, oalele acoperite vor fierbe mult mai repede decât cele lăsate descoperite. De asemenea, timpul necesar fierberii alimentelor va scădea drastic dacă foloseşti recipientele de fierbere sub presiune.
 

 Preţuieşte apa

 
 Numai 1% din totalul cantităţii de apă de pe planetă este accesibil oamenilor. Chiar dacă acest lucru nu pare să te afecteze în prezent, situaţia se poate schimba dramatic. În unele zone ale lumii, oamenii se confruntă cu secetă şi lipsa apei potabile 12 luni pe an. Imaginează-ţi că eşti acolo şi că nu poţi, oricât de mult ţi-ai dori, să bei un pahar de apă limpede sau că trebuie să străbaţi kilometri în fiecare zi pentru câţiva litri de apa.  
 
 În bucătărie nu se consumă la fel de multă apă că şi în baie, dar cantităţile irosite nu sunt deloc de neglijat. Prima şi cea mai importantă regulă este să nu laşi niciodată apa să curgă atunci când nu este necesar. Verifică întotdeauna când pleci din bucătărie dacă robinetul este perfect închis.
 
 
  Deşi este foarte comod să foloseşti o maşină de spălat vase, un obiect electrocasnic nu foarte comun în casele românilor, utilitatea acesteia se face simţită numai în cazul familiilor numeroase. Folosită la capacitate maximă, cu un numărul adecvat de vase, maşina consuma mai puţină energie decât ar fi necesar dacă ai spăla acelaşi număr de vase cu mâna. Acest lucru nu este valabil şi atunci când ai de spălat numai câteva farfurii.
 

 Spală bine fructele şi legumele într-un vas cu apă rece, apoi clateste-le rapid sub jetul de apa. Astfel reuşeşti să îndepărtezi toate rezidurile de pe alimentele tale, dar fără să consumi foarte multă apă. Apa în care ai spălat fructele şi legumele o poţi folosi pentru a-ţi uda plantele de interior.


Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod