Cum să gândești pozitiv când copilul tău pleacă la facultate

Chiar dacă mergea la școală sau la liceu erai obișnuit să-ți vezi copilul zilnic, iar începerea primului an de facultate poate fi o provocare când trebuie să te obișnuiești cu absența lui.
Cel mai mare sau unicul tău copil a plecat la facultate? Nu te simți jenat dacă îți este greu să te adaptezi. Majoritatea părinților reacționează diferit la această schimbare. Sigur că îți va lipsi să-l vezi tot timpul, dar poate fi o perioadă plină de noutăți în care entuziasmul copilului te va molipsi și pe tine. Contează foarte mult să-ți faci curaj și să nu dai conotații negative acestei modificări din viața ta.  

 
Iată care sunt în general reacțiile părinților când copiii pleacă la facultate: 

- li se pare ireal;
- pot deveni anxioși pentru siguranța copilului;
- devin dezorganizați pentru că nu au conștientizat încă schimbarea;
- sunt mulțumiți pentru că studiile și educația copilului sunt prioritare;
- se simt mai bătrâni și deodată realizează cât timp a trecut.
 
Există numeroase fațete ale acestei schimbări, dar important este să nu te lași copleșit și să-ți menții echilibrul emoțional. Bucură-te alături de copil și împărtășește cu el bucuria de a cunoaște noi colegi, de a-și face prieteni și de a studia ce îi place. 
Știi momentul clasic din filme când mama și tatăl se uită uimiți la fiica lor și nu le vine să creadă că se căsătorește? Un fenomen similar se petrece și atunci când copilul pleacă la facultate.
Deodată ți s-ar putea părea că timpul a trecut mult prea repede și că nu te-ai bucurat de toate momentele pe care le-ai fi putut avea alături de copil, dar nu uita că vă veți vedea în continuare în vacanțe și în weekenduri. 
Această reacție nu înseamnă că nu-ți dorești ce este mai bun pentru copilul tău, ci este vorba despre instinctul de protecție. Odată ce copilul pleacă de acasă pentru a studia trebuie să găsești modalități creative pentru a păstra contactul, dar să cunoști și limita de la care l-ai putea sufoca. 

 
Fiecare relație părinte-copil este unică

Primul pas de la care trebuie să pornești pentru a te simți mai bine este ideea că relația dintre tine și copilul tău este unică. Nu o poți asemăna cu ceea ce se întâmplă în familiile prietenilor sau cu exemplele date la televizor.
Cu siguranță poți folosi diferite principii recomandate de specialiști, dar acestea vor trebui adaptate la situația concretă, precum și la personalitatea ta și a copilului. Nu încerca să aplici soluții generale pentru a neutraliza amintirile care te copleșesc atunci când copilul pleacă sau pentru a-ți ignora sentimentele. Din contră, este util să te focalizezi pe momentele speciale petrecute împreună care îți arată că există o relație apropiată între tine și copil. 
Este o idee bună să nu-i povestești chiar totul copilului pentru ca acesta să poată să-și înceapă studiile fiind convins că ești bine și că nu trebuie să-și facă griji. Dacă nu se simte vinovat îi va fi mult mai ușor să te sune des. Apelează la partenerul tău ca sprijin principal în acest proces, precum și la prieteni sau ceilalți membri ai familiei, dar minimizează stresul reflectat asupra copilului.
Nu te mira dacă devine puțin distant după ce a plecat.
Este doar o parte a procesului de adaptare la noul mediu. Întreabă dacă are nevoie de ceva, fă glume și utilizează un ton optimist de fiecare dată când vorbiți. Lasă copilul să se bucure de aceste momente pentru că începutul facultății este marcat de clipe speciale pe care și le va aminti mult timp. Fii mereu disponibil atunci când are nelămuriri sau când trebuie să-l ajuți să rezolve diferite probleme. 
Nu privi această schimbare într-o lumină negativă pentru că îți va afecta starea de spirit și chiar sănătatea. Gândește-te că este o ocazie bună pentru a te ocupa mai mult de tine. Poți face plimbări lungi, poți începe un curs de limbi străine, de pictura sau de gătit. Odihnește-te și ai grijă de tine, pretrece mai mult timp cu partenerul tău, sprijiniți-vă reciproc și trasmiteți-i copilului multă încredere de fiecare dată când vorbiți la telefon.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod