Teme perfecte in doi timpi si trei miscari!

Desi cei mai multi copii asteapta inceperea scolii cu sufletul la gura, treptat, entuziasmul dispare, din cauza efortului depus, a timpului pierdut si a temelor cerute...

Desi cei mai multi copii asteapta inceperea scolii cu sufletul la gura, treptat, entuziasmul dispare, din cauza efortului depus, a timpului pierdut si a temelor cerute de profesori. Acesta din urma, da, este un factor demn de luat in considerare... Si cine a mai auzit ca micutii sa fie incantati de temele pentru acasa?

Motiv pentru care se grabesc sa scape mai repede de ele. Acest lucru inseamna adesea neglijenta si prea putina atentie acordata studiului. Temele dezordonate nu aduc niste calificative bune, astfel incat este important sa stii cum anume il poti ajuta pe copuilul tau sa devina un elev de nota 10.

1. Evalueaza studiul prichindelului. Verifica-i temele inainte de a le preda la scoala si pune-l sa recopieze sau sa refaca toate textele care nu sunt scrise citet - este necesar si important ca scrisul sa fie lizibil, iar cel mic trebuie sa se obisnuiasca din timp sa scrie cat mai frumos si citet posibil.

Poti inventa propriul sistem de notare a temelor, insa acesta nu trebuie sa fie foarte dur, pentru a-l incuraja pe copil sa persevereze in studiul sau, fara sa se simta pedepsit la orice greseala.

Spre exemplu, ii poti spune: "Tema de azi nu primeste nici o bulina neagra - este scrisa frumos si curat! Dar tema pregatita pentru maine primeste trei buline - trebuie sa lucrezi ceva mai mult ca sa arate asa cum trebuie."

2. Ia aminte daca elevul este neatent la toate materiile de studiu sau doar la una dintre ele. Astfel, o data ce ai identificat sursa problemei, iti va fi mai usor sa gasesti si rezolvarea ei.

Exercitiile de matematica sunt scrise incalcit, ilizibil, sunt pline de mazgalituri si desene? In acest caz, poate ca micutul nu a inteles regulile de baza si teoria de la care trebuie sa porneasca pentru a lucra problemele respective.

Pentru a-l ajuta pe cel mic, trebuie sa incepi cu... inceputul - explica-i bazele materiei pe care o are de studiat, intreaba-l ce anume nu ii este clar si insista asupra tipurilor de probleme la care sesizezi ca intampina dificultati in ceea ce priveste rezolvarea.

De asemenea, este important sa vorbesti cu profesorul sau, pentru a vedea care sunt punctele nevralgice in educatia copilului si unde anume trebuie insistat mai mult, atat in timpul orelor de scoala, cat si acasa, pe parcursul orelor de studiu individual.

Lucrul cu un profesor meditator sau mai multe teme pentru acasa este posibil sa ii vina in ajutor.

3. Pune-i la dispozitie instrumentele de care are nevoie pentru a asimila cat mai repede si cat mai bine informatiile respective. Adesea, temele realizate defectuos, cu multe greseli si mazgalituri reprezinta rezultatul lipsei de organizare.

Ofera-i prichindelului instrumentele, rechizitele si obiectele de care are nevoie pentru a se organiza mai bine si pentru a-si face temele cat mai ordonat cu putinta.

Pune-i la dispozitie caiete de teme pentru fiecare materie in parte si asociaza fiecare culoare unui domeniu de studiu. Daca micutul tau prefera rosul, atunci desemneaza rosul ca fiind culoarea materiei sale preferate. Se va stradui mai mult sa scrie citet si sa isi dedice o mare parte din timp temelor pentru acasa, mai ales daca le percepe ca pe ceva amuzant si usor de realizat.

4. Un mediu de lucru ordonat inseamna mai multa eficienta. Masa din bucatarie nu este cel mai bun loc pentru ca micutul sa isi faca temele. Tocmai de aceea, pune-i la dispozitie un mediu de lucru adecvat, ordonat, complet organizat, din care sa nu lipseasca dosarele, cartile, caietele, stiloul, pixurile, creioanele (simple si colorate), cariocile si alte instrumente utile.

5. Listele ii pot veni in ajutor.

Un copil dezorganizat este coplesit cu usurinta de task-urile permanente care i se dau la scoala. Ajuta-l sa isi stabileasca o rutina a lucrului si sa isi inceapa ziua cu dreptul. In acest scop, pune la punct o lista simpla, cu puncte importante, notate cat mai clar si mai exact - pe aceasta lista vor fi incluse toate sarcinile si temele pe care trebuie sa le duca la bun sfarsit in ziua respectiva:

venit acasa;
dus ghiozdanul in camera de lucru;
schimbat hainele de scoala;
luat o gustare;
dat de mancare catelului;
de rezolvat probleme la matematica etc.

6. Stabileste o rutina - copiii au nevoie de acest lucru. Un management defectuos al timpului poate duce la realizarea unor teme neingrijite si dezordonate. Rezerva zilnic o buna parte de timp pentru teme.

Aceasta "bucata" de timp trebuie sa fie consistenta si de ajuns pentru ca elevul sa isi termine tot ceea ce are de facut, dar, in acelasi timp, trebuie sa fie un program flexibil. Aceasta flexibilitate il va ajuta pe cel mic sa devina tot mai realist in ceea ce priveste managementul timpului, o data ce va creste.

7. Explica-i micutului de ce este important sa aiba teme "curate".

Daca nu intelege importanta acestui lucru, i se poate parea o actiune lipsita de sens si timp pierdut. Ca atare, este necesar sa ii explici: exista o asociere intre lucrul ordonat, ingrijit si note.

Profesorul nu ii poate citi si evalua tema sau lucrarea daca scrisul nu este citet, are greseli sau este transformat in semne, desene, pete de cerneala etc.

8. In cazul in care cel mic nu pare sa asculte nici o vorba din ceea ce ii spui, lasa-l sa experimenteze pe propria piele consecintele decise de profesori pentru felul dezordonat in care isi lucreaza temele: o nota mica, obligatia de a-si reface tema pana cand aceasta se dovedeste a fi ingrijita sau neacordarea unui premiu.

Uneori, acesta este singurul mesaj care percuteaza si in urma caruia copilul hotaraste sa isi schimbe comportamentul fata de studiul individual.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ADINI pe 4 Oct 2008, 19:50
    Intrebare

    Cum as putea sa-l fac pe un copil de clasa a 8-a sa fie constient de faptul ca trebuie sa invete si ca il asteapta tezele unice?

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod