Noua recomandari utile pentru "meseria" de parinte

Problema este diferita si mult mai delicata daca esti mama unui adolescent. La aceasta varsta, tinerii au reactia exact opusa: pe cat posibil, incearca sa evite compania parintilor. Nu te alarma, este ceva normal si trecator. Asigura-l ca vei fi intotdeauna disponibila, daca va dori sa discute cu tine.

Nu te simti vinovata daca serviciul pe care il ai iti ocupa cea mai mare parte a zilei si nu ai suficient timp la dispozitie pentru copilul tau. Exista multe lucruri pe care le puteti face impreuna - jucati carti, pregatiti popcorn, mergeti la cumparaturi - iti garantam ca se va bucura de fiecare din aceste momente!

Fii tu insati un model pentru copil

Copilul isi insuseste foarte multe din modelele de comportament pe care le observa la tine. Cu cat e mai mic, cu atat va prelua mai mult. Inainte de a tranti un scaun cand esti nervoasa ori de a tipa pur si simplu, pune-ti intrebarea: "asa vrei sa reactioneze si cel mic atunci cand se va infuria?"

Fii constienta in permanenta de faptul ca esti un model pentru el.

Studii recente au demonstrat ca acei copii care dau dovada de agresivitate in colectiv provin dintr-un mediu familial violent.

Stabileste-ti care sunt trasaturile de caracter pe care doresti sa le cultivi la copilul tau: respect fata de ceilalti, prietenie, onestitate, toleranta, bunatate, altruism si asa mai departe. Si trateaza-l exact asa cum iti doresti sa fii tu insati tratata de catre cei din jur.

Comunicarea trebuie sa fie prioritara

Rezonabil vorbind, nu te poti astepta de la cel mic sa faca diverse lucruri doar pentru ca tu, mama lui, "spui asa". Copiii isi doresc - si merita - explicatii in aceeasi masura ca adultii. Daca nu ai timp sa-i explici, va incepe sa-si puna intrebari referitoare la sistemul tau de valori (chiar daca nu si-a insusit conceptul ca atare) si nu va sti pe ce baze se intemeiaza acesta.

Exprima-ti asteptarile in mod clar si lipsit de echivoc. Daca intervine o problema, discuta despre asta cu copilul (daca ai mai multi, cu cel mai mare), spune-i ce simti si invita-l sa te ajute sa gasiti impreuna cea mai buna solutie.
Fa sugestii si lasa intotdeauna posibilitatea de alegere.

Negociaza cu copilul. Daca sunt invitati sa participe la discutie si tratati ca niste oameni maturi, copiii vor fi cu atat mai motivati sa nu repete greseala si dispusi sa-si asume consecintele.

Fii intotdeauna flexibila si pregatita sa progresezi in arta de a fi mama

Daca te simti uneori descurajata de comportamentul copilului tau, explicatia ar putea fi ca asteptarile tale nu au un fundament real.

Parintilor care gandesc in termeni gen "ar trebui sa..." ("ar trebui ca pana acum sa se fi obisnuit sa spuna 'multumesc' atunci cand i se ofera ceva") li se recomanda sa citeasca bibliografie de specialitate, sa discute si cu alti parinti sau cu psihologi. Poate ii ceri copilului ceva peste puterile sale - in raport cu varsta, de exemplu.

Pe masura ce copilul creste si evolueaza, in paralel va trebui sa se modifice si stilul tau parental.

Foarte probabil, o metoda care da rezultate acum va fi total inutila peste un an sau doi.

Arata-i ca iubirea ta este neconditionata

Ca mama, esti cu siguranta datoare sa-i corectezi greselile de comportament si sa il indrumi. Dar modul in care va receptiona indicatiile si sfaturile tale depinde exclusiv de maniera in care vei aborda tu problema. Daca a gresit, evita sa-l invinuiesti sau sa-l critici si adopta un ton moderat, pentru a nu-l inhiba.

Explica-i calm ce a gresit si ce astepti tu de la el. Daca il pedepsesti, spune-i in acelasi timp ca asta nu inseamna ca nu il mai iubesti. Va accepta mai usor masurile punitive.

Obisnuieste-te cu gandul ca nimeni nu este perfect - deci nici tu

Accepta ideea - nu esti o mama perfecta si nu vei fi niciodata. Ai si tu slabiciunile tale. Ce poti sa faci? Identifica-ti calitatile - "sunt o mama iubitoare si devotata", dar si punctele slabe - "trebuie sa fiu mai ferma".

Invata sa ai asteptari reale si de la tine insati, asa cum ti-am spus ca este recomandabil sa faci in cazul copiilor.

Nu trebuie sa detii raspunsul la toate intrebarile. Concentreaza-te asupra acelor aspecte unde este cel mai mult nevoie de tine, in loc sa te "imparti" ca sa-i poti multumi pe toti (ceea ce, oricum, este putin probabil ca vei reusi).

De asemenea, fa-ti timp si pentru tine si ocupa-te de ceea ce iti place, singura sau impreuna cu partenerul tau. Nu te simti vinovata. Gandeste-te ca asta inseamna sa ai grija de tine, ceea ce reprezinta inca un model pe care copilul tau si-l va insusi in timp.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod