Despre instinctul matern...

Auzim atat de multe despre acest subiect si, cand nu stim ce sa facem, ni se spune sa ne bazam pe instinctul matern care, aflam mai departe, "nu greseste niciodata".

Auzim atat de multe despre acest subiect si, cand nu stim ce sa facem, ni se spune sa ne bazam pe instinctul matern care, aflam mai departe, "nu greseste niciodata". Adevarul este ca suna destul de inspaimantator si, oricate asigurari ai primi in acest sens, nu te poti simti pe deplin linistita.

Atunci cand este vorba despre copiii sai, orice femeie are momente de panica si indoiala de sine. "Oare procedez corect?". Aceasta cu atat mai mult cu cat, in societatea actuala, suntem literalmente bombardati cu informatie despre cum ar trebui sa ne crestem copiii, ce sa le permitem si ce nu, cum sa ne adresam si ce sa evitam in comunicarea cu ei.

Incepand de la modul in care ar trebui sa le spunem "Nu", astfel incat sa inteleaga faptul ca nu procedeaza corect, dar fara sa se simta traumatizati, si pana la felul in care ar trebui sa reactionam daca micutul nu da randament la scoala sau cand, adolescent fiind, ne spune ca s-a indragostit si vrea sa se casatoreasca...



Ca intotdeauna, adevarul se afla pe undeva pe la mijloc. Altfel spus, daca bebelusul tau nu se mai opreste din plans fara a avea vreun motiv intemeiat, poate ca ar trebui sa inchizi cartile unde ti se recomanda sa-l lasi sa planga, pentru ca este pur si simplu rasfatat. Poate ca acesta este adevarul, dar la fel de bine, poate este bolnav sau pur si simplu are nevoie sa i se acorde atentie.

Ar trebui sa actionezi - exact! - conform instinctului tau. Aceasta nu inseamna ca urmeaza sa-l suni pe medicul pediatru in miez de noapte, ori de cate ori copilasul scanceste.

Dar, daca tu crezi ca poate fi o problema, nu lua ad literram ceea ce scrie in manuale. Cu alte cuvinte, ideal ar fi sa faci o asociere intre ce scrie in carte si ceea ce simti tu.

Aceasta regula nescrisa are aplicabilitate intotdeauna. Cel mai important este sa comunici cat mai bine cu micutul, astfel incat sa fii sigura ca nu va avea retineri sa-ti vorbeasca, indiferent cat de delicata este chestiunea.Iar pentru aceasta, el trebuie educat in consecinta inca de la cele mai mici varste.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod