Cum sa discuti cu copilul tau despre subiectul sex

Totusi ii poti spune ca, atunci cand un barbat si o femeie se iubesc si sunt impreuna, le place sa fie apropiati si sa doarma in acelasi pat. Eventual, explica-i ca bebelusul apare si creste ca urmare a combinatiei dintre spermatozoizi si ovul.

 

Majoritatea copiilor cu varsta sub sase ani accepta si inteleg acest rapsuns. Optional, consulta cartile de specialitate, care iti pot oferi sfaturi si idei valoroase referitoare la abordarea subiectului.

Ce ar trebui sa faci cand il surprinzi pe copil jucandu-se "de-a doctorul" si expunandu-si partile intime altui copil?

Copiii cu varsta intre trei si sase ani sunt cei care se joaca cel mai des in aceasta maniera. Din pacate, multi parinti au reactii disproportionate cand ii surprind asupra faptului. Cearta si bataia nu sunt in nici un caz o solutie! Si nici sa nu consideri ca micutul da dovada de promiscuitate.

El nu este constient de ce face si in nici un caz nu se poate spune ca ar fi "pervers".

Asadar, controleaza-ti reactiile - de fapt, vei constata ca simpla ta aparitie il va determina sa se opreasca din "joc" si sa se imbrace imediat.

In principiu, incearca sa-i distragi atentia, orietandu-l pe moment spre alte activitati, adecvate varstei si preferintelor sale. Si nu face mare caz de "jocul" lui.

Mai tarziu, discuta cu el si explica-i ca intelegi interesul pe care il manifesta fata de corpul prietenului sau, dar sa nu uite ca este baiat/fetita mare si este indicat sa nu-si expuna partile intime in public. In felul acesta vei stabili niste limite fara a-l face sa se simta vinovat.

Ai putea profita de ocazie ca sa-i explici diferenta intre atingerea pozitiva si cea negativa. Spune-i ca este stapan pe corpul sau si ca are dreptul la intimitate si integritate fizica. Nimeni nu ar trebui sa-l atinga daca nu i se da permisiunea - cu atat mai mult in zonele intime.

Ajuta-l sa inteleaga faptul ca are dreptul de a refuza asemenea gesturi si, in situatii extreme, de a cere ajutor.

Totodata, asigura-te ca va veni si iti va spune daca se va intampla asa ceva. Este esential ca micutul sa aiba incredere in tine, pentru ca astfel vei putea preveni un eventual abuz fizic.

Cand ar trebui sa initiezi o discutie despre problemele sexuale?

Nu stiu la ce raspuns te asteptai, dar psihologii americani sunt transanti: niciodata! Problemele sexuale nu trebuie dezbatute intr-o singura discutie prelungita, care seamana o sesiune de comunicare si in cadrul careia sa expui toate aspectele.

Aceasta chestiune trebuie sa vina de la sine, la initiativa copilului (si nu te ingrijora! va da dovada de initiativa in aceasta directie mai repede decat ti-ai imagina), iar discutiile trebuie adaptate in functie de ceea ce doreste sa afle si de curiozitatea sa naturala.

Ei bine, mai exista si varianta ca micutul sa nu se arate interesat de subiect si sa nu-ti puna intrebari. Cazurile sunt, ce-i drept, extrem de rare, dar exista si nu trebuie considerate anomalii.

In aceasta eventualitate, poti deschide tu discutia, cand copilul are aproximativ 5-6 ani.

In ce masura te poti baza pe educatia sexuala facuta la scoala?

Recomandabil este sa nu astepti pana cand copilul va ajunge la varsta de 7 ani ca sa discuti cu el aceste probleme. In functie de optiunea profesorului, la scoala micutii pot fi initiati in probleme de anatomie, iar mai tarziu, pe la 10-11 ani, afla deja despre contraceptie, boli cu transmisie sexuala si sarcina.

Parintii trebuie sa fie pregatiti sa continue aceste discutii si acasa, pentru ca, probabil, copilul are o serie de nelamuriri despre care doreste sa vorbeasca numai cu tine. Nu uita ca rolul tau este si acela de a-i cultiva un sistem de valori si simt moral - ceea ce nu se face la scoala, unde in cele mai multe cazuri se explica doar procesele fizice propriu zise.

La ce varsta ar trebui sa afle fetitele despre menstruatie, iar baietii despre polutie nocturna?

Aceasta discutie trebuie sa aiba loc in jurul varstei de opt ani.

Ti se pare prea devreme? Nu neaparat - pentru ca, de pilda, la unele fetite menstruatia poate aparea precoce, chiar la 9 sau 10 ani si putine lucruri sunt mai grave pentru dezvoltarea lor psihologica decat sa fie surprinse de acest fapt si sa nu inteleaga ce li se intampla.

Este recomandabil ca mama sa discute cu fetita, iar tatal cu baietelul, nu numai pentru a evita situatii stanjenitoare, dar si pentru a le impartasi din propria experienta. Ii va ajuta foarte mult sa stie ca si mami/tati s-a confruntat cu aceasta situatie si vor intelege ca acest fenomen este perfect normal si marcheaza o noua etapa in devenirea lor.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Alege Viata pe 26 Nov 2008, 04:06
    Metode contraceptive sau avortive ? Exista "sex protejat" sau prezervativul este o pacaleala ?

    Eficienta prezervativului: care sa fie oare adevarul? S-a stabilit posibilitatea infectarii cu SIDA si prin folosirea prezervativelor. S-a constat ca prezervativul are microfisuri cu diametrul intre 5-50 microni iar virusul SIDA este mult mai mic (doar 0,1 microni). Astfel, medicul ginecolog Prinz, din München, a stabilit prin calcule statistice ca 100 barbati infectati cu SIDA infecteaza anual 35 de femei, daca acestia utilizeaza in exclusivitate prezervativul. Multi dintre cei infectati cu HIV nu sunt constienti de acest lucru, deoarece perioada medie de incubatie a virusului este de 10 ani! Spre deosebire de SIDA, care se transmite prin fluidele corpului, virusul papilomatos uman (HPV) este o boala cu transmitere sexuala care contacteaza prin contact intim direct (de la piele la piele). Virusul papilomatos uman este una dintre cele mai raspandite boli cu transmitere sexuala din SUA. Cateva tipuri ale virusului papilomatos uman genereaza cel putin 90% din cazurile de cancer cervical. Cancerul cervical este pe locul doi in ce priveste numarul deceselor de cancer in randul femeilor din lumea intreaga. În fiecare an, aproape 5000 de femei din SUA mor de acest tip de cancer. (Consultanti stiintifici: dr.med. Rudolf Ehmann - Elvetia, dr.med. Antun Lisec - Croatia) ♦♦♦ Sa intelegem ca o viata curata pana la casatorie si fidelitatea conjugala este cea mai sigura si buna metoda de a evita orice fel de suferinta trupeasca si sufleteasca. Desigur este nevoie de mult curaj, credinta dar nu este imposibil. Sunt atatea exemple, atatia tineri care ajung curati in fata Altarului. ♦♦♦ ======================================== * Doctors for life. In your face - Protectia prezervativului impotriva bolilor cu transmitere sexuala adevar sau minciuna ? Despre bolile cu transmitere sexuala, bolile venerice: HIV, SIDA, sifilis, gonoreea sau blenoragia, herpesul genital etc ======================================= * Dr. Christa Todea-Gross - Conferinta despre Avort, Metodele contraceptive, Boli cu transmitere sexuala, Boli venerice - Oradea - 9.11.2004 ======================================== * Sexul - Minciuni si mit; Sex - Lies And The Truth ======================================== * Alegerile si HIV, SIDA - Choices and HIV, AIDS ======================================== * Fara o a doua sansa HIV, SIDA - No second chance HIV, AIDS ======================================== http://www.adevaruldespreavort.ro/video-filme-documentare/16-boli-cu-transmitere-sexuala-bts-boli-venerice/113-doctors-for-life-in-your-face-protectia-prezervativului-impotriva-bolilor-cu-transmitere-sexuala-adevar-sau-minciuna--despre-bolile-cu-transmite ======================================== Detalii la: www.AdevarulDespreAvort.ro

    0
    0

  • mach pe 31 Mar 2008, 21:30
    sexualitatea la copii

    am un baietel de 10 ani si seara l-am gasit atingindu-se ! nu stiu cum sa abordez subiectul cu el caci este foarte rusinos!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod