Cum il inveti pe micut sa citeasca ceasul?

Pentru inceput, sa vedem cam incepand de la ce varsta ar trebui sa deprinda copilul primele notiuni ale timpului. Potrivit specialistilor americani, la cinci...

Pentru cei mai multi dintre noi, a ne uita la ceas a devenit de mult a doua natura - si cum ar putea fi altfel, tinand cont de ritmul trepidant al vietii cotidiene?

Nu este de mirare ca nu-ti mai amintesti de acele timpuri cand una dintre cele mai mari provocari pentru tine era aceea de a spune cat este ora. Iata ca acum este randul tau sa-l inveti pe prichindel notiunea timpului.

Cu siguranta, cel mai important "ingredient" de care ai nevoie este rabdarea. Pentru tine poate ca este dificil sa intelegi ce se petrece in mintea copilului, de ce el nu poate intelege deocamdata un lucru care pentru tine e cat se poate de firesc.



Pentru inceput, sa vedem cam incepand de la ce varsta ar trebui sa deprinda copilul primele notiuni ale timpului. Potrivit specialistilor americani, la cinci - sase ani copilul ar trebui sa fie in masura sa indica ora exacta si jumatatile de ora, iar la varsta de sapte ani - inclusiv sferturle de ora.

Usor de zis, dar (mult) mai greu de facut. Iti propunem un mini ghid cu ajutorul caruia vei putea sa-i explici pe intelesul lui aceste aspecte.

Arata-i ceasul si vorbeste-i despre notiunile de secunda, minut si ora. Nu uita sa-i descrii ceasul si functiile celor doua ace ale acestuia.

Dupa ce a inteles ca, de fiecare data cand minutarul face o rotatie completa, marcheaza trecerea unui minut, treceti la mici exercitii prezentate sub forma unor jocuri: de cate ori se invarte minutarul pana cand micutul isi face patul, pana isi strange jucariile sau pana isi scrie numele...

Dupa cateva zile, cand te-ai asigurat ca a inteles functia minutarului, ii poti vorbi despre faptul ca ora are saizeci de minute - si ce rezulta de aici, faptul ca minutarul executa 60 de rotatii complete in acest interval. Pentru aceste lectii ar fi bine sa ai un ceas cat mai nostim si viu colorat.



Ulterior, puncteaza faptul ca, de cate ori este ora exacta, minutarul se va afla in dreptul cifrei 12, iar acest lucru inseamna ca este ora unu, doua si asa mai departe.

In acest stadiu, copilul ar trebui sa inteleaga, in linii mari, notiunea de timp si ii va fi mai usor sa se acomodeze cu jumatatie si sferturile de ora.

Foloseste-te de orice imprejurare pentru a face un nou exercitiu: cand se trezeste, pleaca la scoala, iese la joaca, se uita la televizor, se pregateste de culcare...

Recompenseaza-l de fiecare data cand spune corect cat este ceasul, fara a recurge la ajutorul unui adult.


Nu in ultimul rand... ofera-i un ceas! Pentru majoitatea copiilor, momentul in care primesc primul lor ceas are o semnificatie aparte, ii face sa se simta mai responsabili si sa aiba mai multa incredere in ei - deci, micutul va fi cu atat mai motivat sa deprinda cat mai repede principiile masurarii timpului.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Oprea Daniel Valentin pe 24 Oct 2010, 13:40
    Ceasul

    Buna!Sunt clasa a 7-ea si am doi colegi la scoala cu CES pe care trebuie sa ii invat ceasul timp de o saptamana. Imi puteti da niste sfaturi despre cu ma ii invat? Astept raspunsul dumneavoastra.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod