Ce iti comunica micutul tau prin desene


Decodarea simbolisticii desenelor


Intre trei si cinci ani, in desenele micutului tau apar teme recurente de genul oamenilor, caselor si arborilor. Iata cateva mici explicatii despre semnificatiile personajelor si obiectelor:

Omul - intotdeauna inaltimea/marimea si locul pe foaie sunt buni indicatori pentru ca omuletul este chiar insusi copilul. Daca se reprezinta in dimensiuni mari inseamna ca, fie este prea rasfatat, fie, dimpotriva, are nevoie de mai multa atentie, fie are o deschidere deosebita spre viitor si/sau spre exterior.

Daca omul e desemnat prea mic, pe o suprafata redusa a paginii, sugereaza, de obicei, o subapreciere, o lipsa a increderii in sine sau o timiditate. Daca deseneaza ochi mari inseamna ca e un copil curios, pe care nu-l sperie noutatile/schimbarile.


Ochii mici denota faptul ca prefera sa nu vada realitatea din acel moment. Gura reprezinta capacitatea sa de a-si exprima verbal emotiile. Daca omului ii lipsesc bratele, copilul tau se poate simti vinovat de ceva (dupa ce afli daca e adevarat ca asa se simte, ar trebui sa-l intrebi in legatura cu ce sau cu cine).

Un moment bun de interogare ar fi atunci cand micutul tau obisnuieste sa tot omita sa introduca pe cineva in tabloul familial (e posibil sa fie in conflict cu acea persoana sau sa se simta gelos pe ea). Este o tema frecvent intalnita in desenele copiilor.  

Casa - reprezinta emotiile raportate la  social. Ceea ce conteaza aici e marimea casei, in raport cu restul desenului sau al foii (pentru a sti daca copilul e preponderent emotiv, rational sau reflexiv), numarul de ferestre (care arata gradul de curiozitate sau discretie); daca ferestrele au grilaje, copilul iti poate transmite ca se protejeaza de cineva.

Atunci cand usa de la intrarea casei este mare, inseamna ca micutul este deschis catre mai multe tipuri de relationari, daca aceasta este mai mica, copilul este  foarte selectiv cu oamenii; si modul in care deseneaza manerul usii are o mare importanta: daca este situat in partea stanga a usii, indica faptul ca acorda mare importanta trecutului, iar daca este desenat pe partea dreapta, releva inclinatia prichindelului pentru schimbare, noutate.


Daca micutul tau deseneaza o casa de dimensiuni mari, releva o superioritate a emotiilor si a rationalului, in timp ce o casa mica arata ca prichindelul tau isi pune multe intrebari.

Copacul - daca este plin de flori si fructe inseamna ca micutul tau e fericit, multumit si jovial. Coroana simbolizeaza pozitia pe care prichindelul tau considera ca o ocupa in cadrul familie. Daca trunchiul, simbolul personalitatii sale, este  desenat in mijlocul paginii si e solid, sugereaza o imagine buna a sinelui. Atunci cand deseneaza si scorburi, inseamna ca a suferit un incident si trebuie evaluat de catre un psiholog sau un terapeut.

Un copil care are incredere in sine, care se simte confortabil in mediul sau va face de obicei desene vesele, bogate in continut si colorate.
Cand apar problemele, si desenele lui sunt afectate: culorile se schimba - sunt mai inchise, intunecate, au o tonalitate agresiva, o parte dintre membrii familiei sunt omisi, casele desenate au geamurile sparte sau grilaje accentuate etc.

In astfel de momente, parintele trebuie sa realizeze ca nu-i acorda suficienta atentie, ca cel mic e afectat de ceva, impovarat cu o problema si e nevoie de un dialog pentru a clarifica situatia. In cazul in care nu se rezolva prea multe, atunci copilul trebuie dus la un specialist.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod